Udland

Britisk politi afslører tredje gerningsmand til giftangreb

Den russiske agent menes at have foretaget nærmere undersøgelser omkring Sergej Skripals hjem inden giftangrebet mod eks-spionen.

En tredje russisk efterretningsagent er blevet identificeret af britisk politi og menes at have forbindelse til giftangrebet i den engelske by Salisbury tidligere på året.

Det skriver den britiske avis The Telegraph, der har oplysningerne fra den britiske sikkerhedstjeneste.

Agentens identitet er endnu ikke blevet offentliggjort, men ifølge mediet skal efterretningsagenten have deltaget i en overvågningsopgave, inden den tidligere russiske spion Sergej Skripal blev forgiftet med nervegiften Novichok i den sydengelske by Salisbury i marts i år.

Nøje planlagt angreb

Agenten fra den russiske militære efterretningstjeneste GRU menes at have besøgt Salisbury for at hjælpe til med planlægningen af angrebet, før to af hans kolleger bragte den livsfarlige nervegift ind i Storbritannien.

En nærmere undersøgelse af området i Salisbury og i særdeleshed omkring Sergej Skripals hjem har nemlig været helt essentiel for at kunne udføre et vellykket angreb.

Sergej Skripal og hans datter kom i kontakt med nervegiften Novichok, da den var blevet smurt på et dørhåndtag i familiens hjem.

Og dette har ikke været tilfældigt, men derimod nøje planlagt. Det mener Sergei Migdal, der er sikkerhedsekspert og tidligere efterretningsofficer, ifølge The Telegraph.

- Nogen må have været nødt til at foretage en rekognoscering på forhånd, siger han, hvilket bliver bakket op af kollegaen Philip Ingram.

Han siger til avisen:

- Der har næsten med sikkerhed fundet efterretningsundersøgelser sted på jorden, før angrebet blev udført i Salisbury. Agenterne ville ikke dukke op ved huset og placere nervegiften på dørhåndtaget i et pludseligt indfald.

Der er udstedt en arrestordre på disse to russiske mænd som følge af giftangrebet i Salisbury.

Dobbelt-identitet

De to russiske agenter, der menes at have udført angrebet, er af britisk politi blevet identificeret som Alexandr Petrov og Ruslan Boshirov, og der er udstedt en arrestordre på to de russiske mænd.

Boshirov er siden blevet afsløret i at have en dobbelt-identitet, da han ifølge britisk politi er den russiske oberst Anatoliy Chepiga.

I Storbritannien står begge mænd anklaget for at have angrebet den russiske eks-spion Sergei Skripal og hans datter Julia med nervegiften Novichok - et angreb som nær kostede dem begge livet. Begge var efter angrebet i kritisk tilstand, men overlevede.

Anderledes blev udfaldet, da et kærestepar i juni kom i kontakt med samme nervegift.

En kasseret parfumeflaske med giften var årsag til, at en lokal kvinde, Dawn Sturgess, døde og gjorde hendes kæreste syg.

De russiske agenter benægter, at de har kendskab til giftangrebet i Salisbury. Ifølge dem selv var de blot taget til byen som turister for at se den lokale katadral.

En forklaring, der dog ikke bliver taget for gode varer i Storbritannien.