Udland

Medier: 'Turist' mistænkt for giftangreb er russisk oberst

En gruppe undersøgende journalister har identificeret en af de mistænkte i sagen om forgiftning af en russisk eks-spion.

Er manden på billedet herover turisten Ruslan Boshirov?

Eller den russiske oberst Anatoliy Chepiga? 

Både og. 

Det er i hvert fald, hvad en gruppe af undersøgende journalister, Bellingcat, og deres partner, The Insider, konkluderer i en artikel publiceret på Bellingcats hjemmeside.

De har nemlig identificeret 'Ruslan Boshirov' som værende identisk med den russiske oberst Anatoliy Chepiga, skriver blandt andre The Guardian og BBC

I Storbritannien er Ruslan Boshirov en af to russiske mænd, der er anklaget for at have angrebet den russiske eks-spion Sergei Skripal og hans datter Yulia med nervegiften Novichok i marts.

Begge var i kritisk tilstand, men overlevede.

Anderledes blev udfaldet, da et kærestepar i juni kom i kontakt med samme nervegift.  

En kasseret parfumeflaske med giften forårsagede en kvindes død og gjorde hendes kæreste syg. 

Rejsekammerater på kirketur

Rusland har afvist at stå bag giftangrebet på Skripal og hans datter i Salisbury. Præsident Vladimir Putin har tidligere fastholdt, at de to eftersøgte personer var civile.

Mændene, Ruslan Boshirov og Alexander Petrov, stod tidligere på måneden frem på russisk stats-tv og fortalte tilsvarende, at de var helt almindelige turister. 

- Vores venner havde længe foreslået, at vi besøgte den pragtfulde by, sagde Alexander Petrov, og Ruslan Boshirov supplerede: 

- Der er en berømt katedral. Salisbury Katedral. Den er ikke kun kendt i Europa, men sikkert i hele verden, forklarede han.  

De britiske myndigheder mistænker Ruslan Boshirov og Alexander Petrov for at stå bag giftangrebet på den russiske exspion Sergej Skripal.

Britisk skepsis

Den rejseberetning gav den britiske efterretningstjeneste dog ikke meget for. 

De har udtalt, at Ruslan Boshirov er russisk efterretningsofficer og formoder, at han kom til Storbritannien på et falsk pas og under et falsk navn. 

Nu bakkes de op af Bellingcats undersøgelser. 

De britiske myndigheder har ikke reageret officielt på opdagelsen fra journalistgruppen. Onsdag aften skrev den britiske forsvarsminister, Gavin Williamson, følgende på Twitter: 

- Den sande identitet på en af ​​de Salisbury-mistænkte er blevet afsløret som russisk oberst. Jeg vil gerne takke alle de mennesker, der arbejder utrætteligt på denne sag.

Han slettede dog efterfølgende sit opslag, som du kan se et screenshot af herunder:

Forsvarsminister Gavin Williams tweetede om den mulige identifikation af en af de mistænkt i sagen om forgiftningen af den russiske eks-spion Sergei Skripal. Tweetet er nu fjernet.

Linket mellem Boshirov og Chepiga 

Journalisterne i Bellingcat skriver, at de fandt frem til Anatoliy Chepiga ved at undersøge militærakademier i det russiske fjernøsten, hvor de mener, de to anklagede mænd har studeret sammen. 

De fandt et billede af en mand i militærtøj, der lignede Ruslan Boshirov.   

Samtidig fik de uddrag af Boshirovs pasoplysninger fra to forskellige kilder med adgang til de rette databaser. 

Et pasbillede af Chepiga fra 2003 lignede en yngre version af den mand, der brugte identiteten Ruslan Boshirov, skriver de. 

Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov ses her på togstationen i Salisbury den 3. marts.

Hvem er ham obersten?

Siden opdagelsen har gruppen gravet mere information frem om obersten. 

Anatoliy Chepiga blev født i 1979 og begyndte på militærakademiet i en alder af 18 år, 

Han tjente på russisk side i kampe i Tjetjenien.

Hans navn står listet på en mindemur på Fjernøstens Militære Kommandoskole i Rusland, og han er blevet æret med den højeste russiske statspris - titlen som helt af den Russiske Føderation. 

Prisen modtog han i 2014, hvor russisk militær var aktive i konflikten med Ukraine. Det er dog ikke tydeligt, hvad Chepiga fik prisen for, skriver gruppen.  

Langt efterspil

Uenighederne om, hvad der er op og ned i sagen om nervegiftangrebet i Salisbury har kastet Rusland og Storbritannien ud i en diplomatisk krise. 

Storbritannien og en lang række allierede, heriblandt Danmark, har udvist mere end 100 russiske diplomater. 

Rusland svarede igen med det samme ved også at udvise udenlandske diplomater i landet. 

USA har ligesom store dele af Europa konkluderet, at russerne står bag nervegiftangrebet og har derfor pålagt Rusland økonomiske sanktioner.

I første omgang ville de ramme eksport af elektronik, men Donald Trump har samtidig gjort det klart, at han er klar til at følge trop med flere sanktioner.