Valg i Sverige

Lange udsigter til ny regering i Sverige – første dag uden resultat, siger talman

Stefan Löfven er stadig fungerende statsminister, til der er enighed om en ny.

Én for én har de mødtes med Moderaternes Andreas Norlén.

Én for én har de haft samtaler og diskussioner om Sveriges fremtid og landets fremtidige leder.

Men den svenske Rigsdags talmans første samtaler torsdag med samtlige partiledere endte uden et resultat. Det fortæller han ifølge SVT og Aftonbladet.

- Jeg har i dag mødt lederne af de otte parter. Vi har diskuteret den politiske situation, og vi har diskuteret partiledernes kandidater. Men det er ikke op til mig at informere os om, hvad vi snakkede om, siger Andres Norlén.

Efter partiernes egne pressemøder stod det klart, at situationen er låst, men Andres Norlén er optimistisk for situationen.

- Uden at afsløre nogen statshemmelighed kan jeg sige, at alle ikke er enige om at fortsætte. Men Sverige har klaret besværlige situationer før, og det gør vi også denne gang, siger Andreas Norlén.

Fredag formiddag skal Andreas Norlén mødes med vice-talmannen for at diskutere det næste trin i processen. I dette tilfælde er det socialdemokraternes Åsa Lindestam. Talmannen, der er formand for Riksdagen, styrer forhandlingsprocessen med en regeringsdannelse.

Udsigtet til flere runder

Til trods for optimismen gav Andreas Norlén udtryk for, at der kommer flere runder:

- Min vurdering er, at det kommer til at kræve en eller flere runder ekstra. Men jeg vil vende tilbage med det, når jeg har snakket med min vice-talman.

Derfor vil han heller ikke give et tidspunkt for en ny regering:

- Jeg vil ikke give nogen prognose eller en tidshorisont for, hvornår der kan præsenteres en kandidat til statsministerposten, sagde Andres Norlén ifølge  SVT.

Og Andreas Norlén har da også lidt at give af.

Ifølge svensk lov har han fire forsøg til at foreslå en statsministerkandidat. Hvis ingen af hans kandidater godkendes, skal der udskrives et nyt valg.

Moderaternes Andreas Norlén blev valgt som talman den 25. september af den svenske Rigsdag. Talmannen kommer traditionelt fra det parti, som har fået flest stemmer, men denne tradition er blevet brudt i den nuværende situation.

Talman er det højeste embede, man kan vælges til i Sverige. Formelt set er det talmannen, som leder arbejdet i Rigsdagen, som har 349 medlemmer. Han får dermed afgørende betydning for regeringsdannelsen.

Han kommer med forslag til, hvem der skal være statsministerkandidat efter at have ført forhandlinger med de forskellige partiledere. Det er typisk den person, der vurderes at have størst chance for at danne en regering. Herefter stemmes der om formandens forslag i Rigsdagen. Går det igennem skal den nye statsministerkandidat forhandle en regering på plads.

Talmannen gik i gang med arbejdet med at finde en ny regering, da et flertal stemte imod Stefan Löfven som statsminister.

Tæt valg

Det gjorde han efter, at Rigsdagsvalget den 9. september blev så tæt, som mange eksperter havde spået.

Blokkene var næsten helt lige, men selvom de rødgrønne til venstre for midten endte lidt større med 144 mandater, havde den ikke et klart flertal mod den borgerlige Alliancen, der fik 143 mandater.

Sorteper er de indvandrerkritiske Sverigedemokraterne med den karismatiske Jimmie Åkesson i spidsen, der satte sig på 62 ud af 349 pladser i Rigsdagen. Det til trods har ingen af de to blokke villet samarbejde med dem på grund af deres politik. 

Og det er da også en vanskelig opgave Andreas Norlén står overfor. Det vurderer Morten Rud Pedersen, der er mangeårig iagttager af svensk politik og direktør for konsulentfirmaet Rud Pedersen:

- Det er en meget ualmindelig politisk situation. Vi ser, at de fire alliancepartier + Sverigedemokraterne, der stemte Stefan Löfven væk, ikke kan blive enige om, hvem der skal lede en gruppering, der kan danne en ny regering. Og derfor har Andreas Norlén svært ved at pege på en statsministerkandidat, da alle havde troet, at den skulle komme fra højre side, siger Morten Rud Pedersen med henvisning til Moderaterne, Centerpartiet, Kristendemokraterne og Liberalerne.

Men Andreas Norlén arbejder videre med et klart mål, siger Morten Rud Pedersen:

- De fleste tror, at talmannen vil gøre rigtigt meget for, at hans første kandidat også er ham, der bliver statsminister – i hvert fald i et par måneder. Men det er en meget vanskelig situation, siger han.

Stefan Löfven er stadig fungerende statsminister, til der er enighed om en ny. Og han har understreget, at han ikke afskriver sig selv som fremtidig statsminister, selvom afstemningen sagde noget andet.