Trump: Kina vil påvirke valget, så jeg taber

USA har tidligere udpeget fire lande, som de frygter vil forsøge at påvirke valgresultatet.

Den 6. november står Donald Trump over for sit første midtvejsvalg.

Amerikanerne skal afgøre, hvordan pladserne i Senatet og Repræsentanternes Hus skal fordeles, og dermed hvor nemt det bliver for præsidenten at samle opbakning til sin politik fremover.  

Men nogen forsøger at påvirke valget, så det ikke kun er vælgernes kryds, der er afgørende for Trumps politiske råderum.

Det advarede han om i en tale til FN's sikkerhedsråd tirsdag. 

Det amerikanske midtvejsvalg

Der er valg til Kongressen hvert andet år. Valgdatoen er altid den første tirsdag i november - derfor falder valget hver anden gang sammen med det amerikanske præsidentvalg, som også ligger den første tirsdag i november. 

Et midtvejsvalg kan bedst sammenlignes med et dansk folketingsvalg.

 - Desværre har vi fundet ud af, at Kina har forsøgt at påvirke vores valg i november 2018 imod min administration. De vil ikke have, at jeg eller vi vinder, fordi jeg er den første præsident, der nogensinde har udfordret Kina på handel. Og vi vinder på handlen. Vi vinder på alle niveauer, lød det fra præsidenten til FN's sikkerhedsråd. 

Kina afviser alt

Hvordan Kina skulle forsøger at påvirke valget, kom præsidenten ikke nærmere ind på. 

Kina selv afviser det pure. 

- Vi har ikke og vil ikke blande os i noget lands interne anliggender. Vi nægter at acceptere enhver uberettiget beskyldning mod Kina, siger den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi. 

Men Trump er ikke overbevist, og han er ikke alene.

- Jeg kan sige med sikkerhed, at der er bekymring for kinesisk indblanding, for iransk indblanding og norkoreansk indblanding, og at vi forsøger at forhindre det, sagde John Bolton, præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver, i august til ABC News.

Dengang slog præsidenten fast i et tweet, at man var et fjols, hvis man troede, at det kun var Rusland og ikke også Kina, der blandede sig i amerikanske valg.

Klar med sanktioner

Trump har tidligere fået kritik for ikke at tage problemet med valgindblanding alvorligt. Særligt når det gælder russisk indblanding i den amerikanske valgkamp op til præsidentvalget i november 2016.

Men for to uger siden underskrev han et dekret, der gør det muligt fremover at straffe lande, der vil påvirke valgresultatet.

Helt konkret kan USA som straf indefryse værdier og begrænse adgang til det amerikanske finansielle system for lande, organisationer, efterretningstjenester eller andre parter.   

Dekretet er et bevis på, at præsidenten tager sagen meget alvorligt. Det mener den nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, og direktøren for USA's nationale efterretningstjeneste, Dan Coats.

Der er dog ikke på nuværende tidspunkt samme niveau af russisk indblanding som i 2016, vurderede Coats for to uger siden. Men han vil ikke udelukke, at det kan ske.

Efterretningschefen tilføjer, at der også er grund til at holde øje med cyberaktivitet fra lande som Kina, Nordkorea og Iran.