Udland

Kina beskylder SVT for racisme

I Kina har man gennem længere tid følt sig ydmyget af Vesten. Satirevideoen kan af nogle blive set som en fortsættelse af ydmygelsen, mener ekspert.

- I Sverige skider vi ikke ude foran historiske bygninger. Og hvis du ser nogen, der er ude at gå tur med en hund, så er det ikke, fordi de har tænkt sig at spise den til frokost. Og vi skider heller ikke ved spisebordet.

Sådan lyder nogle af oplysningerne i en satirevideo fra den svenske tv-kanal SVT. Videoen skal forestille at rådgive kinesiske turister. 

Men i Kina griner de ikke. Tværtimod. Både det kinesiske udenrigsministerium og den kinesiske ambassade i Sverige har fordømt SVT i kraftige vendinger.

At tænke sig at sådanne ting kan ske i Sverige, der ellers er fortaler for etnisk ligestilling

Kinas ambassade i Sverige

Dramatisk optrin ved hotel

Videoen var del af et længere indslag om Kina i satireprogrammet Svenska Nyheter, der har komikeren Jesper Rönndahl som vært.

Anledningen til satiren er en episode, hvor et kinesisk ægtepar og deres voksne søn blev smidt ud af et hotel i Stockholm. De havde ifølge hotellets chef reserveret til den forkerte dato, og da alle værelser var optaget, blev de bedt om at forlade hotellet. Det nægtede de, og det endte med, at politiet blev tilkaldt, og turisterne blev båret ud på gaden.

Her udspillede der sig et dramatisk optrin med gråd og råb fra den kinesiske familie.

Kinesiske turister smidt ud af svensk hotel

Hændelsen fik de kinesiske myndigheder til at kritisere Sverige for at krænke de kinesiske turisters menneskerettigheder. Og det fik Svenska Nyheter til at lave et 10 minutter langt indslag om Kina og om svenskeres racisme mod kinesere. Til sidst i indslaget kommer videoen med råd til kinesiske turister.

Videoen tager et par minutter, og Svenska Nyheter har valgt også at lægge den op på den kinesiske videodelingsside Youku, der er en slags kinesisk version af youtube. Videoen kan ses i toppen af artiklen.

Et ondsindet angreb mod Kina og det kinesiske folk

Den kinesiske ambassade i Stockholm kalder den svenske satire for en voldsom fornærmelse mod Kina. Det kan man læse på ambassadens hjemmeside.

- SVT-programmet og Jesper Rönndahl spreder og fremmer racisme og xenofobi åbenlyst samt provokerer og opildner åbent til racebaseret had og konfrontation mod kinesere og visse andre etniske grupper, står der.

Og det er mærkeligt, at fornærmelser som disse dukker op i netop svensk tv, mener de på ambassaden.

- At tænke sig at sådanne ting kan ske i Sverige, der ellers er fortaler for etnisk ligestilling, skriver ambassaden.

Også det kinesiske udenrigsministerium har kommenteret på sagen.

- Det er en grov fornærmelse og et ondskabsfuldt angreb på Kina og det kinesiske folk. Programlederens kommentarer er fuld af fordomme og provokationer mod Kina og andre etniske grupper, sagde Geng Shuang, der er talsmand for ministeriet, mandag.

Det er et svensk problem, som vi ville belyse

Thomas Hall, programchef hos SVT Underholdning

Taiwan og Tibet manglede

Men det er ikke kun racisme mod kinesere, de er vrede over på ambassaden.

- Programmet henviste også til et forkert kort over Kina, hvor Kinas Taiwan-provins og nogle dele af Tibet-regionen manglede, hvilket er en alvorlig krænkelse af Kinas suverænitet og territorielle integritet, skriver ambassaden på sin hjemmeside.

SVT vil ikke undskylde for satiren

Det har aldrig været hensigten fra SVT’s side at fornærme kineserne. I virkeligheden skulle programmet ikke sige noget om kineserne, men om svenskerne. Det siger programchef hos SVT Underholdning Thomas Hall i en udtalelse til SVT Nyheder.

- Vores hensigt med den del af programmet, der handler om sinofobi (racisme overfor kinesere, red.), var at følge op på den officielle kinesiske reaktion på hændelsen på hotellet, men samtidig også at fremhæve det faktum, at sinofobi stadig ikke er lige så følsomt som anden racisme i Sverige. Det er et svensk problem, som vi ville belyse, fortæller han.

Han siger samtidig, at det var en fejl at lægge videoen op på Youku.

- Formålet med offentliggørelsen på Youku af sketchen alene var at fange kinesiske reaktioner. Det var en fejltagelse, da helheden i vores budskab gik tabt, og vi kan forstå, at den har gjort visse personer kede af det, hvilket vi beklager, siger han.

Når en kineser laver sjov med kineserne, er det ok. Når andre gør det er det sårende

Chenchen Zhang, Kina-ekspert

Men i sidste ende vil han ikke undskylde for selve satiren.

- Vi bør forklare, så det bliver forstået rundt omkring, hvad det er, vi har gjort, men at undskylde for en satire, der er rettet mod svenskere, det bygger på en misforståelse, siger Thomas Hall.

De kinesiske myndigheder mener ikke, at det er en formildende omstændighed, at der er tale om satire.

- Relevant programpersonale fra SVT er kommet med det argument, at det er et underholdningsprogram. Det argument er helt uacceptabelt, og vi afviser det på det kraftigste, skriver den kinesiske ambassade i Stockholm på sin hjemmeside.

Kineserne føler sig ydmyget af Vesten

Det er ikke så overraskende, at nogle kinesere føler sig sårede over den video, der er blevet lagt op på Youku. Videoen rammer nemlig et ømt punkt, forklarer Chenchen Zhang, der er postdoc ved Université libre de Bruxelles og ekspert i kinesiske forhold til TV 2.   

- Kineserne er meget sensitive overfor de racistiske stereotyper, der fremstilles i videoen. For kineserne er det ikke morsomt. For nogle af de ting, der er i videoen, er jo noget, som reelt tit tilskrives kinesere. For eksempel at defækere på offentlige steder, siger hun.  

Det er ekstra følsomt, fordi mange kinesere føler sig set ned på af Vesten.

- I Kina har man gennem længere tid følt sig ydmyget af Vesten. En del af den nationale identitet bygger på kollektive minder om fortidens negative møder med Vestlige kolonimagter i Asien. Nogle ser måske en video som denne som en fortsættelse af den ydmygelse, siger Chenchen Zhang.

Og forholdet til Vesten opfattes stadig som problematisk i dag, forklarer hun.  

- Nogle kinesere føler stadig, at Vesten er imod dem i dag, også fordi de tit bliver kritiseret i spørgsmål om menneskerettigheder og demokrati, siger hun.   

Men det er ikke, fordi kineserne ikke kan lave sjov med sig selv. De foretrækker bare at gøre det selv.

- Kinesiske komikere bruger også overdrivelse og stereotyper. Men når en kineser laver sjov med kineserne, er det ok. Når andre gør det, er det sårende. Sådan er der nok mange nationaliteter, der har det, siger Chenchen Zhang.

Afstemning

Er SVT's satire sjov - eller for grov?