Udland

Vi vil have personer i Danmark udleveret, siger iransk ambassadør efter terrorangreb

TV 2 har mødt Irans ambassadør i Danmark. Han kræver sympatisører til et blodigt angreb udleveret fra Danmark.

Det diplomatiske forhold mellem Iran og Danmark knirker.

Årsagen er et angreb mod en iransk militærparade lørdag, der kostede 25 mennesker livet og sårede yderligere 50 i byen Ahvaz. 

Iran mener, at en arabisk separatistgruppe fra det sydvestlige Iran står bag, og at flere personer tilknyttet denne befinder sig i Danmark. 

Derfor har Danmarks ambassadør i Iran måttet stå skoleret, og for første gang har Irans ambassadør i Danmark, Morteza Moradian, nu kommenteret den anspændte situation.

Han kræver et ukendt antal iranere i Danmark udleveret, fordi de ifølge iranske myndigheder har spillet en rolle i terrorangrebet.

Det slår han fast i et interview til TV 2.

- Terrorisme er et problem i hele verden, og alle lande må hjælpe hinanden. Der bør ikke være dobbeltmoral i sager om terror, siger Moradian. 

Beviser fremlagt adskillige gange over for Danmark

Ifølge den iranske ambassadør har Iran flere gange fremlagt beviser over for Danmark. 

- For to dage siden meddelte vi Justitsministeriet, at vi begærer de pågældende udleveret til retsforfølgelse, siger Moradian og påpeger, at anmodningen går helt tilbage til 2010.  

Han kalder det et skridt i den rigtige retning, at den danske udenrigsminister, Anders Samuelsen, i går bedyrede, at det får konsekvenser, hvis de ansvarlige for angrebet i Ahvaz befinder sig i Danmark.

- Det kan gå begge veje

Danmarks statsminister har også kommenteret på sagen.

- Hvis Iran kan løfte et bevis for, at der findes mennesker i Danmark, der konkret har været involveret i planlægningen eller eksekveringen af en terrorhandling, så er det dybt, dybt alvorligt. Så skal vi selvfølgelig respondere på det, siger Lars Løkke Rasmussen (V) til TV 2.

Det er en sag, der kan gå begge veje, vurderer Helle Malmvig, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS:

- Vi har selvfølgelig også set før, for eksempel med Muhammed-tegningerne, at sådan noget også kan rulle og blive brugt indenrigspolitisk. Så det er altså muligt, at det kan gå helt galt, men også at der kan blive lagt låg på.

Iraner i Danmark hylder angreb

Det iranske styre mistænker en undergruppe fra koalitionen Ahvaz National Resistance (ANR) for at stå bag angrebet.

Koalitionen ønsker at skabe en arabisk nation løsrevet fra det persisk-dominerede Iran. 

I Danmark hyldede en herboende iraner angrebet i weekenden. Personen, Yaqoub al-Tostari, sagde til TV 2: 

- Vores folk og de, der er modstandere, har ikke andre valg, for når de demonstrerer fredeligt, bliver de henrettet, og de bliver dræbt og fængslet.

- Den nationale modstandsbevægelse har ligesom tidligere gennemført en operation imod nogle helt bestemte mål, nemlig kun Revolutionsgarden (en hær tilknyttet den iranske regering, red.) og ingen civile.

Det er en hyldest, der er en torn i øjet på det iranske styre.

Den iranske ambassadør er imidlertid realist. Direkte adspurgt om, hvorvidt han forventer, at iranske statsborgere bliver udleveret, er svaret ikke klart.

- Forhåbentlig gør de danske myndigheder deres bedste i sagen, siger Morteza Moradian.

Yacoub al-Tostari er ikke den herboende iraners rigtige navn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.