Trumps handelskrig med Kina eskalerer

- Det er en meget voldsom optrapning, siger chefstrateg.

Mandag optrappes handelskrigen mellem USA og Kina endnu en gang.

Det sker, efter at USA i sidste uge tog det hidtil største skridt i toldkrigen mellem de to lande og varslede 10 procent told på import af varer fra Kina for 200 milliarder dollar - og Kina svarede igen med at varsle 5-10 procent told på amerikanske varer for 60 milliarder dollar. 

Begge toldsatser er mandag trådt i kraft, og de betragtes som en voldsom eskalering af den bitre handelsstrid mellem verdens to største økonomier.

Det skriver CNN.

Forbrugerne betaler prisen

- Det er en meget voldsom optrapning, siger Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Carnegie Investment Bank.

I forvejen havde USA lagt ekstra told på kinesiske varer for 50 milliarder dollar. Sammenlagt er det dermed varer for 250 milliarder dollar, der er ramt. Det er tæt på halvdelen af alle de varer, som Kina sælger til USA.

Derfor er det nu ikke kun hos virksomhederne og i avisernes spalter, at man oplever handelskrigen. Det er i stigende grad forbrugerne, der betaler prisen.

- For eksempel er priserne på vaskemaskiner og brugte biler steget ret kraftigt siden sommerferien, siger Henrik Drusebjerg.

- Det her er nu en handelskrig, som den almindelige forbruger kommer til at mærke på sin pengepung.

Slås henover Stillehavet

Kina ventes mandag morgen dansk tid at fremlægge en hvidbog om den igangværende handelsstrid med USA, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Og chefstrategen ser ikke handelskrigen stilne af foreløbig.

- Det handler om, at Trump forfølger en strategi om, at han er størst og stærkest, så man vil tvinge kineserne til et resultat. Og er der noget, kineserne ikke vil, er det at tage del i en dialog, hvor man bliver tvunget til at give sig, siger Henrik Drusebjerg.

Og det er kun et spørgsmål om tid, før bølgerne fra handelskrigen hen over Stillehavet sender skvulp ind over Europa. Hvis handelskrigen mellem verdens to største økonomier fortsætter, kan det dæmpe væksten i verden med over en procent.

- Det er mange steder, for eksempel i Europa, mere end en halvering af den aktuelle vækst, og det vil vi i den grad kunne mærke, siger Henrik Drusebjerg.

En amerikansk embedsmand sagde fredag, at der ikke er aftalt en dato for det næste møde mellem USA og Kina.

Krigen om toldsatserne

  1. Trump siger, at han forbereder en told og afgifter på kinesiske varer for 60 milliarder dollar.

  2. Kina svarer igen med told på 128 amerikanske varekategorier.

  3. USA varsler yderligere told på over 1300 kinesiske varegrupper.

  4. Kina varsler yderligere told på 106 amerikanske varegrupper.

  5. USA bekræfter, at man vil indføre 25 procents told på 1102 kinesiske varer for 50 milliarder dollar om året. Som modsvar på de amerikanske tiltag svarer Kina igen med egne toldafgifter "dollar for dollar". 

  6. USA implementerer told på 25 procent på kinesiske varer til en værdi af 34 milliarder dollar. Kina svarer igen ved at indføre told på amerikanske varer til en tilsvarende værdi.

  7. USA varsler told for yderligere 200 milliarder dollar. Kina siger, at landet vil svare igen med toldafgifter på amerikanske varer.

  8. USA bekræfter en told på ti procent på kinesiske varer for 200 milliarder dollar. De nye toldsatser træder i kraft den 24. september. Kina svarer igen inden for en halv time og varsler told på endnu flere amerikanske varer.

  9. Begge landes toldsatser træder i kraft. USA indfører 10 procent told på import af varer fra Kina for 200 milliarder dollar. Kina svarer igen med 5-10 procent told på amerikanske varer for 60 milliarder dollar. 

Kilder: The New York Times, dpa, AP og AFP.