Trumps handelskrig med Kina eskalerer
- Det er en meget voldsom optrapning, siger chefstrateg.
Mandag optrappes handelskrigen mellem USA og Kina endnu en gang.
Det sker, efter at USA i sidste uge tog det hidtil største skridt i toldkrigen mellem de to lande og varslede 10 procent told på import af varer fra Kina for 200 milliarder dollar - og Kina svarede igen med at varsle 5-10 procent told på amerikanske varer for 60 milliarder dollar.
Begge toldsatser er mandag trådt i kraft, og de betragtes som en voldsom eskalering af den bitre handelsstrid mellem verdens to største økonomier.
Det skriver CNN.
Forbrugerne betaler prisen
- Det er en meget voldsom optrapning, siger Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Carnegie Investment Bank.
I forvejen havde USA lagt ekstra told på kinesiske varer for 50 milliarder dollar. Sammenlagt er det dermed varer for 250 milliarder dollar, der er ramt. Det er tæt på halvdelen af alle de varer, som Kina sælger til USA.
Derfor er det nu ikke kun hos virksomhederne og i avisernes spalter, at man oplever handelskrigen. Det er i stigende grad forbrugerne, der betaler prisen.
- For eksempel er priserne på vaskemaskiner og brugte biler steget ret kraftigt siden sommerferien, siger Henrik Drusebjerg.
- Det her er nu en handelskrig, som den almindelige forbruger kommer til at mærke på sin pengepung.
Slås henover Stillehavet
Kina ventes mandag morgen dansk tid at fremlægge en hvidbog om den igangværende handelsstrid med USA, skriver det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.
Og chefstrategen ser ikke handelskrigen stilne af foreløbig.
- Det handler om, at Trump forfølger en strategi om, at han er størst og stærkest, så man vil tvinge kineserne til et resultat. Og er der noget, kineserne ikke vil, er det at tage del i en dialog, hvor man bliver tvunget til at give sig, siger Henrik Drusebjerg.
Og det er kun et spørgsmål om tid, før bølgerne fra handelskrigen hen over Stillehavet sender skvulp ind over Europa. Hvis handelskrigen mellem verdens to største økonomier fortsætter, kan det dæmpe væksten i verden med over en procent.
- Det er mange steder, for eksempel i Europa, mere end en halvering af den aktuelle vækst, og det vil vi i den grad kunne mærke, siger Henrik Drusebjerg.
En amerikansk embedsmand sagde fredag, at der ikke er aftalt en dato for det næste møde mellem USA og Kina.