Udland

Löfven står til at blive væltet som statsminister ved afstemning

Det er fortsat uklart, hvilken regering Sverige får, da både den røde og blå blok er uden klart flertal.

Den svenske statsminister Stefan Löfven står til at miste titlen som statsminister. Det sker når Rigsdagen tirsdag afholder en tillidsafstemning.

Ved afstemningen må den siddende statsminister ikke have et flertal af stemmerne i Rigsdagen imod sig, hvis han vil blive siddende på posten.

Her forventes det, at Löfven vil tabe, men han vil stadig stå i spidsen for en overgangsregering, indtil en ny statsminister er fundet.

Det er fortsat uklart, hvilken regering Sverige får, da både den røde og den blå blok er uden klart flertal efter valget den 9. september.

Skal udpege ny statsminister

Sveriges Rigsdag har mandag valgt de borgerlige partiers kandidat, Andreas Norlén, fra Moderaterne, til den vigtige post som talman, der kommer til at udpege den næste statsminister.

Talmannen besluttede som det første, at Rigsdagen tirsdag skal holde tillidsafstemningen om Stefan Löfven. Afstemningen er obligatorisk, men talmannen kunne have ventet to uger med at holde den.

Moderaternes formand, Ulf Kristersson, vil formentlig blive bedt om at forsøge at skaffe et flertal til sit kandidatur som statsminister. Det vurderer Morten Rud Pedersen, administrerende direktør hos Rud Pedersen Public Affairs, og ekspert i svensk politik.

- Det der kommer til at ske nu, vil sandsynligvis være, at Stefan Löfven bliver stemt væk i morgen (tirsdag, red.), og så kommer der til at gå cirka 24 timer, så kommer Andreas Norlén til at bede Ulf Kristersson om at undersøge, om han kan blive statsminister.

- Han beder ham ikke om at danne en regering. Man skal altså ikke tage stilling til en hel regeringskonstellation. Det formanden tager stilling til er, om Ulf Kristersson kan lede en regering, siger Morten Rud Pedersen til TV 2.

Første samling efter valget

Talmannen kommer traditionelt fra det parti, som har fået flest stemmer, men denne tradition er blevet brudt i den nuværende situation.

Talmannen har tre vicetalmän til at hjælpe sig. Disse kommer som regel fra det andet- og tredjestørste parti. Men disse valg blev mandag kompliceret ved, at Sverigedemokraterne (SD) efter valget er det tredjestørste parti.

Socialdemokraterne meddelte, at de ikke ville stemme på SD's kandidat. I stedet støttede partiet en kandidat fra Venstrepartiet, der hedder Lotta Johnsson Fornarv.

Åkesson er stridslysten

SD-lederen Jimmie Åkesson udtrykker håb om, at de fire borgerlige partier ville stemme på hans partis kandidat, Björn Söder, til gengæld for partiets støtte til Moderaternes kandidat.

- Jeg er rigtig stridslysten nu, siger Jimmie Åkesson mandag aften til Expressen.

Mandagens samling i Rigsdagen var den første efter valget i Sverige 9. september.