Udland

Amnesty: Én million mennesker holdes fanget i lejre i Kina

En tidligere fange fortæller, at forholdene i en kinesisk lejr fik ham til at forsøge at begå selvmord.

Op mod én million mennesker bliver holdt fanget i "genopdragelseslejre" i det nordvestlige Kina. I lejrene bliver de indsatte udsat for indoktrinering, mishandling og tortur.

Det vurderer Amnesty International i en ny rapport, der er blevet offentliggjort natten til mandag dansk tid. 

Rapporten er blandt andet blevet til på baggrund af vidneudsagn fra flere end 100 etniske kasakhstanere, som oprindeligt hørte hjemme i Xinjiang.

Lænker og hætte over hovedet

En af dem er Kairat Samarkan. Han fortæller til Amnesty International, at han efter et familiebesøg i nabolandet Kasakhstan i 2017 blev anholdt i Kina.

Herefter blev han sendt til en politisk lejr med 6000 andre fanger, hvor han blandt andet skulle lære at lovprise det kinesiske styre.  

- I lejren lærte de os nationalsangen og sange, der hylder Mao Zedong. En af sangene var om at ønske 1000 års liv til Xi Jinping og Kinas storslåede historie, siger han til en anden organisation, Human Rights Watch.

Hvis man ikke gjorde, som der blev sagt i lejren, var straffen hård.

En dag fik han lænker om arme og ben og en hætte over hovedet, hvorefter han blev tvunget til at stå helt stille i 12 timer. Efter noget tid i lejren forsøgte Samarkan at begå selvmord. Herefter blev han løsladt, står der i rapporten.

Ledelse ønsker "etnisk helhed"

Kina har i de seneste år intensiveret krænkelserne overfor Xinjiang-regionens befolkning, som hovedsageligt består af muslimer. Der bor 22 millioner mennesker i regionen. 

Krænkelserne tog fart, da de "særdeles restriktive og diskriminerende "forordninger mod afradikalisering" blev indført i marts 2017", skriver Amnesty International.

Kinas øverste ledelse ønsker officielt at slå ned på ekstremisme for at forebygge for eksempel terrorisme, og den tilstræber at opnå "etnisk helhed".

Sendes afsted uden at se en dommer

Der skal ikke meget til, før befolkningen risikerer at blive sendt i genopdragelseslejrene. Det kan ske ved at have et "unormalt" skæg, ved at bede en bøn eller ved at have en smule kontakt til familien uden for Kina. 

De, der sendes til lejrene, har hverken været for en dommer eller haft adgang til juridisk bistand, og de har derfor ikke haft mulighed for at udfordre myndighedernes anklager.

Det er herefter op til myndighederne at afgøre, hvornår en person er "forvandlet", står der i rapporten.