Udland

- Vi er kun politisk aktive, siger talsmand om angreb i Iran

Gruppen i Danmark, der udpegede de ansvarlige for angreb i Iran, afviser at have deltaget i aktionen.

Et angreb mod en iransk militærparade med 25 dødsfald trækker tråde til Danmark. 

Det skete, da en herboende talsmand for arabisk koalitionsgruppe søndag fortalte, at angrebet i den iranske by Ahvaz ikke som først antaget var orkestreret af Islamisk Stat.

Gruppen, der kalder sig Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz (ASMLA), blev derfor kædet sammen med angrebet, som sårede op imod 50 soldater og civile, da tre bevæbnede mænd åbnede ild fra en nærliggende park mod militærparaden.

ASMLA-talsmand Yaqoub Al Tostari afviser dog over for TV 2 at være indblandet i lørdagens angreb. Men han forklarer, at man mener angrebet mod militærparaden, der også kostede civile livet, var legitimt.

- Vores folk og de, der er modstandere, har ikke andre valg, for når de demonstrerer fredeligt, bliver de henrettet, og de bliver dræbt og fængslet, siger Yaqoub Al Tostari.

Yaqoub Al Tostari uddyber, at han udtaler sig på vegne af en undergruppe til bevægelsen Ahvaz National Resistance (ANR).

Og netop ANR stod ifølge ham bag selve angrebet.

Derfor mener Yaqoub Al Tostari heller ikke, at ASMLA er direkte involveret i selve terrorhandlingen. For ham og ASMLA handler det om kommunikation af politiske budskaber.

- Vi er kun den politiske del af bevægelsen Ahvaz National Resistance (ANR) og står for mediehåndtering.

- Vi ved ikke noget om detaljerne, og vi har ikke haft noget at gøre med planlægningen. Vi formidler bare, hvad der er sket, hvordan og hvorfor, siger han.

Gruppe i Danmark vidste intet

Selv om AMSLA sympatiserer med terrorhandlingen i Ahvaz, afviser han dog, at man havde kendskab til angrebet, der fandt sted på årsdagen for starten på den otte år lange krig mellem Iran og Irak. 

Yaqoub Al Tostari fortæller, at gruppen med base i Danmark ikke vidste noget om, at lørdagens angreb på militærparaden ville finde sted.

Men de forskellige undergrupper i ANR arbejder ifølge ham alle mod "iransk terror og regimets undertrykkelse".

Yaqoub Al Tostari, der ikke er hans rigtige navn (TV 2 er bekendt med hans identitet, red.), siger dog, at han støtter alle lovlige aktioner mod "Irans undertrykkelse af vores folk".

Men han vil ikke svare på, om lørdagens angreb var i den kategori. Han vil heller ikke længere svare på, om den danske gruppe tager afstand fra terrorangrebet.

Til TV 2 sagde Yaqoub Al Tostari dog søndag følgende: 

- Ahwaz National Resistance (ANR) tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag. Grunden til, at vi tager ansvar, er, at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert.

Ifølge Rasmus Christian Elling, der er lektor ved Københavns Universitet, kunne det tyde på en splittelse i de grupperinger, der det seneste døgn har været bragt i forbindelse med angrebet i Iran.

- Det må bero sig på en tolkning, for jeg har ikke været i direkte kontakt med de grupperinger her, men det lader til, at man har haft de her udmeldinger til diskussion internt og måske endda er ved at trække i land, siger Rasmus Christian Elling til TV 2.

Ambassadører indkaldt til møde

Angrebet har fået stor opmærksomhed politisk, da den danske ambassadør i Iran sammen med den hollandske og britiske blev indkaldt til møde i det iranske udenrigsministerium.

De tre lande anklages ifølge Reuters for at huse medlemmer af iranske oppositionsgrupper. 

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), slog tidligere søndag fast, at det får konsekvenser, hvis de ansvarlige for angrebet er i Danmark.

- Hvis det viser sig, at de ansvarlige har forbindelser til Danmark, så skal det naturligvis have konsekvenser, skrev han i en mail til Ritzau uden at uddybe, hvilke konsekvenser man vil sætte ind med.

Imens der er diplomatisk bølgegang og uro om ansvarspådragelse, fortsætter kampen om at påtage sig ansvaret for de dræbte soldater og de civile, der enten mistede livet eller blev såret af skudsalver. Og den kamp er ikke afklaret endnu.

Ifølge Reuters har Islamisk Stat søndag aften udsendt en video, der viser tre mænd i et køretøj på vej til at angribe militærparaden. To af mændene talte på arabisk om jihad, mens den tredje talte farsi.