Udland

Samuelsen om iranske beskyldninger: Hvis det er sandt, får det konsekvenser

Talsmand for løsrivelsesbevægelse, der mistænkes for blodigt terrorangreb, bor i Danmark.

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), fordømmer terrorangrebet på en militærparade i Ahvaz i det sydvestlige Iran lørdag.

Det skriver han i en sms til TV 2, hvor han også uddyber, at det får konsekvenser, hvis gerningsmændene har forbindelse til Danmark.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Danmark fordømmer terrorangreb, uanset hvor de finder sted i verden. Det er særligt forfærdeligt når det, som gårsdagens angreb i Iran, også går ud over børn.

- Iranerne hævder, at de ansvarlige for terrorangrebet skulle have aktive medlemmer i andre lande, bl.a. Danmark. Hvis det viser sig, at de ansvarlige har forbindelser til Danmark, så skal det naturligvis have konsekvenser, skriver udenrigsministeren.

Danmarks ambassadør indkaldt

Iran indkaldte lørdag ambassadører fra Danmark, Holland og Storbritannien til mødet efter angrebet på en militærparade lørdag, hvor mindst 25 mennesker blev dræbt.

Ambassadørerne blev indkaldt til møde i hovedstaden Teheran.

Det stod i første omgang ikke klart, hvornår mødet skulle afholdes, men den danske ambassadør i Iran, Danny Annan, bekræfter søndag morgen overfor TV 2, at han har været til møde. Mødet blev holdt lørdag aften dansk tid. Han har derudover ikke yderligere kommentarer.

Ifølge det iranske nyhedsbureau Irna anklager Iran Danmark, Holland og Storbritannien for at huse iranske oppositionsgrupper.

Talsmand for løsrivelsesbevægelse bor i Danmark

Det er organisationen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz(ASMLA), der er under mistanke for at stå bag terrorangrebet.

ASMLA ønsker, at det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz løsriver sig og bliver sin egen nation. 

Talsmand for gruppen er Yacoub al-Tostari, der er bosiddende i Danmark og blandt andet studerer på Københavns Universitet.

Han understreger, at det er en gruppe under ASMLA, der står bag angrebet. 

- Ahvaz National Resistance tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag. Grunden til at vi tager ansvar, er at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert, siger Yacoub al-Tostari. 

Fire militærklædte åbnede pludselig ild

Lørdagens angreb på en militær parade i den sydvestlige by Ahvaz skete fra en nærtliggende park.

- Terroristerne begyndte at skyde på lang afstand inde fra parken, både rettet mod de væbnede styrker og de civile, der overværede paraden, siger brigadegeneral Abolfazl Shekarch til det statslige iranske nyhedsbureau ifølge CNN.

Tre af overfaldsmændene blev ifølge en rapport fra Iran skudt under den efterfølgende skudveksling, mens en fjerde blev anholdt.

Mindst to grupper, herunder Islamisk Stat, har erklæret, at de står bag angrebet uden at fremlægge bevis for dette.

Ud over de mindst 25 dræbte er 70 personer blevet såret i angrebet, skriver Reuters, der citerer iransk stats-tv.