Udland

Iransk talsmand i Danmark hyldede terrorangreb på tv

Danmarks ambassadør i Iran har været til samtale. Det iranske styre anklager Danmark for at huse oppositionsgrupper og lover brutal hævn efter angreb.

Mindst 25 mennesker blev dræbt, da en militærparade i Ahvaz i det sydvestlige Iran blev angrebet lørdag. 

Og angrebet trækker tråde direkte til Danmark.

Her bor Yacoub al-Tostari, der er talsmand for gruppen Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), der ønsker, at det sydvestlige Iran omkring byen Ahvaz løsriver sig og bliver sin egen nation. 

Han har som talsmand for bevægelsen for et løsrevet Ahvaz bakket op om angrebet. Det skete lørdag på den iranske tv-kanal Iran International. 

- Den nationale modstandsbevægelse har, ligesom tidligere, gennemført en operation imod nogle helt bestemte mål, nemlig kun Revolutionsgarden og ingen civile, siger han.

Til TV 2 bekræfter han udtalelsen.

- Ahwaz National Resistance(ANR) tager ansvar for angrebet. Vi er en koalition af forskellige større og små grupper, hvor jeg er talsperson for ASMLA. Det er ANR, der står bag. Grunden til at vi tager ansvar, er at Islamisk Stat til at starte med tog ansvaret, men det er forkert, siger Yacoub al-Tostari, der ikke var vidende om angrebet i Ahwaz. 

Iran forventer, at Danmark udleverer gerningsmænd

På talsmand Yacoub al-Tostaris Facebook-profil kan man blandt andet læse, at han siden 2017 har læst mellemøststudier på Københavns Universitet. 

Mistanken om potentielle gerningsmænds eventuelle tilstedeværelse i Danmark fik Iran til at indkalde den danske ambassadør i Teheran, Danny Annan til en samtale sent fredag aften, da det iranske styre anklager Danmark for at huse oppositionsgrupper. 

Ifølge avisen Tehran Times har Iran gjort det tydeligt over for den danske og den hollandske ambassadør, at Iran forventer, at de to europæiske lande udleverer "kriminelle gerningsmænd".

 - Iran har tidligere advaret om disse personers ophold i landene og har opfordret til anholdelse og retsforfølgning, siger talsmand for det iranske styre Bahram Qassemi.

Ifølge ham har de to ambassadører sagt, at deres regeringer var klar til at dele enhver information om personerne.

Samuelsen: Er beskyldninger korrekte, skal det have konsekvenser

Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), fordømmer terrorangrebet på militærparaden.

Det skriver han i en sms til TV 2, hvor han også uddyber, at det får konsekvenser, hvis gerningsmændene har forbindelse til Danmark.

- Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Danmark fordømmer terrorangreb, uanset hvor de finder sted i verden. Det er særligt forfærdeligt når det, som gårsdagens angreb i Iran, også går ud over børn.

- Iranerne hævder, at de ansvarlige for terrorangrebet skulle have aktive medlemmer i andre lande, bl.a. Danmark. Hvis det viser sig, at de ansvarlige har forbindelser til Danmark, så skal det naturligvis have konsekvenser, skriver udenrigsministeren.

Irans specialstyrker lover "dødelig og uforglemmelig" hævn 

Irans specialstyrker har lovet at tage en "dødelig og uforglemmelig" hævn på gerningsmændene. Løftet gives ifølge Reuters i en officiel udtalelse. Blandt de dræbte var 12 mænd fra specialstyrken.

Irans præsident, Hassan Rouhani, anklagede søndag desuden USA for at støtte golfstater, som ifølge præsidenten har støttet en gruppe, som står bag angrebet. 

Rouhani mistænker USA's småstater for medvirken til angrebet. Video: Thor Hedegaard

Ifølge Rasmus Christian Elling, der er lektor ved Københavns Universitet og har forsket, studeret og boet i Iran i over 20 år, kan det iranske styre ikke sidde overhørig, at en person i Vesten på den måde melder sig selv for, hvad Iran betragter som et terrorangreb.

- Der er et krav i den iranske befolkning om, at Iran gør noget ved, at nogen i Europa kan sige, at de er involveret i et terrorangreb, siger han.

Gruppen er ifølge Elling separatistisk og kæmper mod, hvad de selv mener er en iransk besættelsesmagt.

Den har tidligere taget ansvar for sabotager, men det er ikke tidligere set, at denne gruppe skulle have udført så voldelige angreb, siger Elling. 

Fire militærklædte åbnede pludselig ild

Lørdagens angreb på en militær parade i den sydvestlige by Ahvaz skete fra en nærtliggende park.

- Terroristerne begyndte at skyde på lang afstand inde fra parken, både rettet mod de væbnede styrker og de civile, der overværede paraden, siger brigadegeneral Abolfazl Shekarch til det statslige iranske nyhedsbureau ifølge CNN.

Tre af overfaldsmændene blev ifølge en rapport fra Iran skudt under den efterfølgende skudveksling, mens en fjerde blev anholdt.

Ud over de mindst 25 dræbte er 70 personer blevet såret i angrebet, skriver Reuters, der citerer iransk stats-tv.

Yacoub al-Tostari er ikke talsmandens rigtige navn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt.

Rettelse: TV 2 har fjernet en video med Irans præsident, Hassan Rouhani,​ fra artiklen, fordi underteksterne og videoen ikke passede sammen. Den er nu erstattet med den rigtige video, som passer til underteksterne.