Udland

Senatets retsudvalg vil have Kavanaugh-afstemning mandag

Republikanerne i Senatet vil stemme om dommer Brett Kavanaughs plads i højesteret hurtigst muligt.

Christine Blasey Ford, der anklager højesteretsnominerede Brett Kavanaugh for sexovergreb, har indtil fredag klokken 22.00 lokal tid til at indgå en aftale om en høring med Senatets retsudvalg.

Men tidligt lørdag morgen skriver både CNN og nyhedsbureauet Reuters, at fristen for kvinden er blevet yderligere udskudt.

- Jeg udskyder endnu engang deadline for svar til klokken 22.00. I tilfælde af at Christine Blasey Fords advokater ikke svarer, eller at Blasey Ford beslutter sig for ikke at ville vidne, så stemmer vi mandag, udtaler Chuck Grassley ifølge nyhedsbureauet Reuters - den er altså nu yderligere forlænget.

Aftalen skal fastslå, hvorvidt og hvornår Blasey Ford vil afgive sin forklaring til retsudvalget, skriver nyhedsbureauet AP.

Tidligere på ugen sagde Christine Blasey Ford via sine advokater, at hun under visse betingelser vil være klar til at vidne i næste uge over for et senatsudvalg om Kavanaughs påståede ugerninger, der skulle have fundet sted i begyndelsen af 1980'erne.

Republikansk flertal vil have afstemning

Det republikanske flertal i Senatet er opsat på at få en afstemning, hvor det kan bekræfte den konservative dommer som nyt medlem af USA's højesteret. Det er et af USA's mest indflydelsesrige job.

Republikanerne insisterede først på, at Christine Blasey Ford skulle møde op mandag for at blive afhørt af kongresmedlemmerne.

De foreslår nu, at høringen i stedet kan rykkes fra mandag til onsdag, og at Ford kan få lov til at forklare sig efter Kavanaugh. I sidste ende er det dog op til Senatets retsudvalg at beslutte.

Kavanaugh er også blevet tilkaldt for at give sin udlægning af, hvad der skete under en fest i Maryland, da Ford var 15 år, og han var 17.

Christine Blasey Ford fortalte forrige weekend til avisen The Washington Post, at mens hun gik på high school, var hun med til en fest i Maryland.

På et tidspunkt, da hun skulle på toilet, dukkede Kavanaugh og en kammerat op - begge berusede - og trak hende ind på et soveværelse.

Her Kavanaugh han havde lagt sig oven på hende og forsøgt at flå tøjet af hende, mens han holdt hende for munden.

Hun frygtede, at Kavanaugh med sit greb om hendes mund ville komme til at kvæle hende. Hun fortalte, at hun kort efter slap ud af soveværelset og flygtede fra huset.

Kavanaugh benægter alle anklager.

/ritzau/