Udland

Kvinden bag anklager om overgreb mod dommer i USA vil nu forklare sig

Christine Blasey Ford vil fortælle Senatets retsudvalg om sine anklager mod højesteretskandidat Kavanaugh.

Sagaen om Brett Kavanaughs nominering til den ledige post som dommer ved den amerikanske højesteret ser ud til at få et eksplosivt kapitel mere.

Lørdag oplyser advokaten for Christine Blasey Ford, der har anklaget Brett Kavanaugh for at forsøge at voldtage hende for flere årtier siden, at Ford accepterer en invitation til at afgive forklaring for Senatets retsudvalg.

- Doktor Ford accepterer komiteens anmodning om at levere førstehåndsviden om Brett Kavanaughs seksuelle overgreb næste uge, lyder det i en erklæring fra advokaterne Debra Katz og Lisa Banks.

Uklart om processen

Retsudvalget i Senatet står for høringer af potentielle højesteretsdommere. Efter udvalgets behandling skal hele Senatet stemme om, hvorvidt en dommer kan godkendes til en plads på ubestemt tid som dommer ved højesteret.

Det står dog ikke klart, hvorvidt der er en aftale på plads om vilkårene for Fords optræden. CNN oplyser, at der stadig forhandles om, hvornår det skal ske.

Ford ønsker ifølge Fox News at afgive forklaring torsdag.

Anklagerne fra Christine Blasey Ford har sat hele processen med at få godkendt Brett Kavanaugh på pause. Tidligere var det planen, at retsudvalget skulle genoptage processen og stemme mandag. Det er uklart, om det kommer til at ske.

I beskeden fra Christine Blasey Fords advokat står blot, at hun ønsker at afgive forklaring "i næste uge".

Skabt stor debat om overgreb

Anklagerne fra Christine Ford har for alvor fået debatten om seksuelle overgreb til at blusse op i USA. Ikke mindst, da præsident Donald Trump blandede sig med en række tweets fredag.

- Hvis de overgreb var så slemme, som hun hævder, så må det være blevet anmeldt til politiet. Så vis mig den politianmeldelse, lød det blandt andet fra Trump.

Det fik omvendt en masse kvinder til at komme frem med en masse støtte til Christine Ford med historier om, hvorfor de ikke havde anmeldt sexovergreb mod dem i tidernes løb, og også om, hvordan anmeldelser ikke var blevet taget alvorligt af myndighederne.

Overgrebet fra Brett Kavanaugh skete ifølge Christine Ford, da hun var 15 og Kavanaugh var 17. Til en fest skulle han have holdt hende nede på en seng og befamlet hende. Og ifølge Christine Ford ville han have begået fuldbyrdet voldtægt, hvis ikke han havde været meget beruset.