Udland

Dansk ambassadør til møde efter angreb på parade: Iran kræver skyldige udleveret

Talsmand anklager Danmark, Holland og Storbritannien for at huse iranske oppositionsgrupper.

Iran indkaldte lørdag ambassadører fra Danmark, Holland og Storbritannien til møde efter et angreb på en militærparade lørdag, hvor mindst 25 mennesker blev dræbt.

Ambassadørerne blev indkaldt til møde i hovedstaden Teheran.

Det stod i første omgang ikke klart, hvornår mødet skulle afholdes, men den danske ambassadør i Iran, Danny Annan, bekræfter søndag morgen overfor TV 2, at han har været til møde. Mødet blev holdt lørdag aften dansk tid. Han har derudover ikke yderligere kommentarer.

Ifølge det iranske nyhedsbureau Irna anklager Iran Danmark, Holland og Storbritannien for at huse iranske oppositionsgrupper.

- Det er ikke acceptabelt, at disse grupper ikke bliver betragtet som terrororganisationer af EU, så længe de ikke begår terrorangreb i Europa, siger Bahram Qasemi, der er talsmand ved Irans udenrigsministerium.

Det bliver ikke nævnt, hvilke grupper den iranske regering henviser til, og det er uklart, hvad den præcise forbindelse til angrebet på militærparaden er.

Kræver de skyldige udleveret

Iran opfordrer landene til at "udlevere angrebets gerningsmænd og deres medskyldige", så de kan blive retsforfulgt i Iran. Det siger Bahram Quasemi til Irna ifølge nyhedsbureauet AFP.

Irans præsident, Hassan Rouhani, anklager søndag desuden USA for at støtte golfstater, som ifølge præsidenten har støttet en gruppe, som står bag angrebet. Det skriver Reuters.

Ligeledes var landets udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif ude og holde et ikke-navngivet "udenlandsk regime" og deres "amerikanske herrer" ansvarlige for angrebet og for at have rekrutteret, trænet, bevæbnet og betalt terroristerne.

Fire militærklædte åbnede pludselig ild

Lørdagens angreb på en militær parade i den sydvestlige by Ahvaz skete fra en nærtliggende park.

- Terroristerne begyndte at skyde på lang afstand inde fra parken, både rettet mod de væbnede styrker og de civile, der overværede paraden, siger brigadegeneral Abolfazl Shekarch til det statslige iranske nyhedsbureau ifølge CNN.

Tre af overfaldsmændene blev ifølge en rapport fra Iran skudt under den efterfølgende skudveksling, mens en fjerde blev anholdt.

Mindst to grupper, herunder Islamisk Stat, har erklæret, at de står bag angrebet uden at fremlægge bevis for dette.

Ud over de mindst 25 dræbte er 70 personer blevet såret i angrebet, skriver Reuters, der citerer iransk stats-tv.