Udland

'Hitler-klokke' splitter tysk landsby - skal den have lov at ringe igen?

Det er ikke nok, at en kirkeklokke lyder smukt. Når den hylder nazismen og er smykket med hagekors, skal den pilles ned, mener mange.

Herxheim am Berg er en idyllisk landsby med 750 indbyggere i de sydtyske vinbjerge.

Man skulle tro, at klokkeringningen fra Skt. Jakobskirkens gamle klokketårn kun ville bidrage til idyllen.

Men det er bestemt ikke tilfældet.

Tværtimod har kirkeklokkerne – eller rettere en af de tre klokker – skabt en årelang splid i byen.

Klokken blev nemlig hængt op i 1934, og er udsmykket med et stort, indgraveret hagekors og inskriptionen ’Alles für das Vaterland (Alt for Fædrelandet) – Adolf Hitler’.

Tilbage i 1934 var det en nazi-begejstret borgmester, der stod bag ophængningen af kirkeklokken.

Siden har klokken hængt i kirketårnet og ringet trofast – indtil sidste år, da kirkens organist, Sigrid Peters, opdagede klokkens fortid og svor, at hun ikke ville sætte sin ben i kirken igen, før klokken var fjernet.

- Folk går ind i kirken for at blive viet, og mens de bliver ført ind i kirken, ringer Hitler-klokken, siger hun til TV 2.

Klokken er blevet tavs

Striden delte byen i to lejre og bragte Herxheim am Berg i de nationale medier.

Klokken fik lov at blive hængende, men kirken besluttede, at man foreløbig vil lade være med at ringe med den.

Sigrid Peters er ikke længere organist i kirken, og den daværende borgmester, Ronald Becker, er heller ikke borgmester længere. Han udtalte offentligt, at "det ikke var alt, hvad Adolf Hitler stod bag, der var skidt", og måtte kort efter træde tilbage fra sin stilling.

Hans afløser blev den nuværende borgmester, Georg Welker, der blev valgt i december på et løfte om at lade klokken hænge, men forsyne kirken med en mindeplade, der forklarer kirkeklokkens baggrund.

- Jeg må leve med historien og kan ikke bare udradere ting, jeg ikke kan lide, siger han til TV 2.

For Georg Welker, der selv er gammel landsbypræst, er kirkeklokken blot en smuk lyd. Og han håber, at klokken engang får lov til at ringe igen.

- Hører De Adolf Hitler? Jeg gør ikke, siger han.

- Skal ringe ved min begravelse

Andre kan imidlertid ikke høre klokkens ringen uden at blive mindet om historien.

94-årige Dora Jotter var 12 år dengang i 1934, da Hitlerklokken blev hængt op i klokketårnet, og hun husker, hvordan byens gader var indhyllet af flag på den store dag.

Hun har udtrykkeligt bedt om, at den omstridte klokke skal ringe ved hendes begravelse.

- Jeg var ung, og for mig var det ikke nogen dårlig tid, siger hun i dag.

Andre i byen mener, at klokken må ned for at genskabe freden i landsbyen.

- Nogle hører sikkert ikke nogen forskel, mens andre gør, fordi de ved, hvilken klokke der hænger i tårnet. Det bliver man nødt til at respektere, siger en af byens forretningsdrivende Bettina Heberer.

En vinkelsliber

Da Sigrid Peters sidste år skabte den store opmærksomhed omkring kirkeklokken i Herxheim am Berg, fik kirker over hele Tyskland travlt med at undersøge, om deres kirkeklokker også var udsmykket med hagekors og hyldester til Adolf Hitler.

Det viste sig, at mellem 20 og 25 kirker landet over stod i samme dilemma som Skt. Jakobskirken i Herxheim am Berg. De fleste kirker fjernede de omstridte klokker, men nogle steder valgte man at lade dem hænge.

I en af disse kirker, i byen Schweringen i nærheden af Hannover, valgte ukendte gerningsmænd at tage sagen i deres egen hånd. De brød ind i kirken og fjernede hagekorset fra klokken med en vinkelsliber. Før de forsvandt fra stedet, efterlod de en seddel med teksten:

’Forårsrengøring 2018’.