Trump optrapper handelskrigen mod Kina - og Kina svarer igen med det samme

Fra næste uge vil USA indføre ekstra told på kinesiske varer for 200 milliarder dollar.

USA optrapper striden med Kina og indfører 10 procents told på kinesiske varer for 200 milliarder dollar.

Dermed har præsident Donald Trump ignoreret alle advarsler mod at eskalere toldkrigen med Kina.

Præsidenten siger, at Kina har nægtet at ændre landets handelspolitik, som han mener, har ramt amerikansk landbrug og industri.

- Vi har i månedsvis opfordret Kina til at ændre disse uretfærdige praksisser og give amerikanske virksomheder en fair behandling, udtaler præsidenten i en erklæring.

Trump opfordrer Kina til ikke at gengælde nye toldsatser

I samme forbindelse advarer præsidenten Kina mod at gengælde de nye toldsatser.

Hvis Kina eksempelvis indfører nye toldbarrierer mod amerikansk landbrug og industri, vil USA "omgående fortsætte mod fase tre, som er toldsatser på omkring 267 milliarder dollar ekstra".

- Jeg håber, at denne handelssituation snart vil blive løst af mig selv og Kinas præsident, Xi, (Jinping, red.), som jeg har stor respekt for, siger Donald Trump.

Amerikanernes iPhones bliver dyrere

Men selvom Trump denne gang rammer kineserne, hvor det gør ondt - nemlig elektronikindustrien - risikerer han samtidig at ramme almindelige amerikanere, som er blandt dem, der betaler prisen for Trumps handelskrig.

- Meget af den elektronik, der designes og produceres i USA, har komponenter, som er produceret i Kina, siger TV 2s korrespondent i USA, Jesper Steinmetz.

Han fremhæver Apples iPhone som et godt eksempel, da den produceres i Kina. 

- Hvis Donald Trump fører det her ud i livet, bliver det, som amerikanerne betragter som amerikanske varer, dyrere.

Apple og flere andre firmaers aktier dykkede, kort før det amerikanske marked lukkede mandag.

Toldbarriere på halvdelen af kinesiske varer i USA

De nye toldsatser betyder ifølge nyhedsbureauet AFP, at der fra den 24. september vil være en toldbarriere på omkring halvdelen af de varer, som USA importerer fra Kina.

Satsen på 10 procent vil gælde året ud og stige til 25 procent fra den 1. januar 2019.

USA indførte tidligere på året 25 procents told på kinesisk import for 50 milliarder dollar.

Kina vil svare igen

Kina reagerede prompte på USA's første toldforhøjelse ved at indføre samme sats på en tilsvarende import af amerikanske varer.

Det samme gør den kinesiske regering efter det seneste angreb i toldkrigen. Kinas regering oplyser, at den vil svare igen på præsident Donald Trumps nye toldsatser på kinesiske varer i samme omfang mod amerikanske varer, ifølge Bloomberg og AFP.

- Hvis USA lancerer nye toldsatser, vil Kina foretage modforanstaltninger for at sikre vores rettigheder og interesser, sagde Geng Shuang, talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, før Trumps nyeste annoncering.

Trump har gentagne gange beskyldt Kina for urent trav i samhandlen mellem verdens to største økonomier. Modsat beskylder kineserne USA for at løbe fra løfter, der er blevet givet under tidligere handelsforhandlinger.

Krigen om toldsatserne

  1. Trump siger, at han forbereder en told og afgifter på kinesiske varer for 60 milliarder dollar.

  2. Kina svarer igen med told på 128 amerikanske varekategorier.

  3. USA varsler yderligere told på over 1300 kinesiske varegrupper.

  4. Kina varsler yderligere told på 106 amerikanske varegrupper.

  5. USA bekræfter, at man vil indføre 25 procents told på 1102 kinesiske varer for 50 milliarder dollar om året. Som modsvar på de amerikanske tiltag svarer Kina igen med egne toldafgifter "dollar for dollar". 

  6. USA implementerer told på 25 procent på kinesiske varer til en værdi af 34 milliarder dollar. Kina svarer igen ved at indføre told på amerikanske varer til en tilsvarende værdi.

  7. USA varsler told for yderligere 200 milliarder dollar. Kina siger, at landet vil svare igen med toldafgifter på amerikanske varer.

  8. USA bekræfter en told på ti procent på kinesiske varer for 200 milliarder dollar. De nye toldsatser træder i kraft den 24. september. Kina svarer igen inden for en halv time og varsler told på endnu flere amerikanske varer.

  9. Begge landes toldsatser træder i kraft. USA indfører 10 procent told på import af varer fra Kina for 200 milliarder dollar. Kina svarer igen med 5-10 procent told på amerikanske varer for 60 milliarder dollar. 

Kilder: The New York Times, dpa, AP og AFP.