Kinesisk superstjerne sporløst forsvundet

Den kinesiske skuespillerinde Fan Bingbing er tidligere blevet beskyldt for skattesvindel.

Hun er en af de mest berømte skuespillerinder i Kina og har også vist sit ansigt på internationale lærreder i film som 'Iron Man' og 'X-Men: Days of Future Past'.

Den 37-årige Fan Bingbings karriere spænder over to årtier, og i 2015 kom hun på en top fem over de bedst betalte skuespillerinder i verden og overgik dermed også Hollywood-skuespillerinden Angelina Jolie.

Men nu er den kinesiske stjerne forsvundet. Det skriver CNN.

Bekymrede fans

Stjernen optræder ofte på den røde løber og ved diverse arrangementer, men er ikke set i offentligheden siden den 1. juli i år.

Det har fået hendes mange følgere på sociale medier til at undre sig. Herunder også på den kinesiske pendant til det sociale medie Instagram, Weibo, hvor 62 millioner følger med. Og det er rigtig mange selv i en kinesisk kontekst, forsikrer kinaekspert Jørgen Delman.

- Hun er en meget kendt skuespillerinde, så det er klart, at folk er interesserede i at høre, hvad der er sket med hende, siger han.

Ifølge Independent spekuleres der i, om skuespillerinden bliver tilbageholdt af myndighederne, efter en kinesisk tv-personlighed beskyldte hende for skattesvindel for fire måneder siden. 

Det ville ikke være første gang, at de kinesiske myndigheder har en finger med i spillet.

Den amerikanske skuespiller Will Smith og Fan Bingbing til Cannes Film Festival 2017.
Den amerikanske skuespiller Will Smith og Fan Bingbing til Cannes Film Festival 2017. Foto: Alberto Pizzoli / Scanpix Denmark

Kendte er før forsvundet

For det er sket før, at en kendt person er forsvundet efter at have gjort sig negativt bemærket hos myndighederne, fortæller Jørgen Delman.

Her nævner han blandt andre den kinesiske journalist Chai Jing, der i 2015 stod bag dokumentaren ’Under the dome’, hvor hun satte fokus på den forurenede luft i Kina. Hun forsvandt efterfølgende fra offentligheden i en periode.

- Hun er et godt eksempel på en, der har et godt ry og har lavet en film, hvor hun bliver anerkendt og hyldet. Men så bliver myndighederne bekymrede for, at det kan sætte en form for social bevægelse i gang, som de ikke kan kontrollere, siger han.

- Det er et typisk eksempel på, hvordan de behandler kendte, der bliver besværlige.

Og selvom der ifølge rygterne er tale om skattesvindel i Fan Bingbings tilfælde, er proceduren er den samme.

- Myndighederne fortolker begge dele som en overtrædelse af lovgivningen, og derfor er behandlingen den samme, siger kinaeksperten.

Hun er under kontrol

Mistanken om at kinesiske myndigheder har en finger med i Fan Bingbings forsvinden, blev også forstærket yderligere, da de for nyligt gav hende dumpekarakterer i en rapport om social ansvarlighed.

I den forbindelse blev det bekræftet af den statsejede avis Securities Daily, at skuespillerinden er "under kontrol", og at "hun accepterer de juridiske konsekvenser".

Avisen uddybede dog ikke, hvilken form for kriminalitet der er tale om, og artiklen blev fjernet igen kort tid efter. Fan Bingbings egen lejr nægter ifølge The Guardian, at stjernen har foretaget sig noget ulovligt.

Fjernet fra plakaten

Sideløbende med hendes forsvinden er stjernens navn også blevet fjernet fra en kinesisk produktion af den amerikanske film 'The bombing', der handler om Japans bombning af det kinesiske område Chongqing.

Filmen skulle oprindeligt have haft premiere i august i år, men premieredatoen er i stedet rykket til oktober. Om det har noget med Fan Bingbing at gøre, vides ikke.

På trods af de mange rygter er skuespillerinden ikke blevet tiltalt for noget officielt.