Udland

Japansk milliardær inviterer kunstnere på turistfart til månen

Raketten, der skal få dem frem, bliver dog tidligst testet næste år.

Han har i forvejen mange imponerende titler: Rockstjerne, modemogul, kunstsamler.

Nu kan Yusaka Maezawa snart skrive endnu en på cv’et.

Jeg vil dele denne oplevelse med så mange som muligt

Yusaka Maezawa

SpaceXs første turist i rummet.

Den japanske milliardær har nemlig booket en billet til en tur rundt om Månen ombord på det amerikanske firma SpaceXs rumskib ’Big Falcon Rocket’, der er ved at blive udviklet.

Det skriver CNN.

Kunstnere skal med ombord

Hvis det går efter planerne, flyver han ud i rummet i 2023, og han har ikke tænkt sig at gøre det alene. Han vil tage seks til otte kunstnere med på sin egen regning:

- Jeg vil dele denne oplevelse med så mange som muligt. Så jeg vælger at tage til Månen med kunstnere, sagde han ifølge CNN til et pressemøde mandag.

Yusaka Maezawa, der med en formue på knap tre milliarder dollar ikke har noget problem med at betale for sine medpassagerer, har tænkt sig at udvælge dem sammen med SpaceX.

Og han har allerede en i kikkerten. Til pressemødet opfordrede han firmaets direktør, Elon Musk, til at tage med på turen.

- Hvad angår, om jeg tager med, så er jeg ikke helt sikker. Måske er vi begge ombord, lød svaret fra Musk.

Turen vil tage fem til seks dage, og den japanske milliardær har allerede betalt for sin egen billet. Men hvor meget, den kostede, er ikke blevet offentliggjort.

Ambitiøs tidsplan

Mens Yusaka Maezawa kan gå og vente på sit livs oplevelse, har SpaceX en ambitiøs plan foran sig.

Det lyder vanvittigt, men alt, hvad vi nogensinde har gjort, har lydt vanvittigt for folk

Gwynne Shotwell, SpaceXs præsident

Big Falcon Rocket, eller BFR, kommer til at være drevet af en løfteraket, som skal være den kraftigste nogensinde.

Når BFR har nået Jordens atmosfære, vil et tårnhøjt rumskib, der har fået navnet Big Falcon Spaceship, eller BFS, blive kastet ud i rummet og flyve rundt om Månen.

Allerede næste år skal rumskibet på en kort testflyvning, fortalte SpaceXs præsident, Gwynne Shotwell, på mandagens pressemøde.

Året efter, i 2020, skal den i kredsløb om Jorden for første gang. Og i 2022 skal den kunne levere gods til Månen eller Mars.

- Det lyder vanvittigt, men alt, hvad vi nogensinde har gjort, har lydt vanvittigt. Både for folk, der elsker os, og for folk, der ikke så godt kan lide os, sagde Gwynne Shotwell.

Elon Musk manede dog til besindighed og fortalte, at målet om at sende de første turister afsted i 2023 er usikkert.

BFR skal først redesignes. En proces, der vil koste fem milliarder dollars, og som er nødvendig, fordi Elon Musk ”ikke kunne lide æstetikken” på den tidligere version.

Flere vil prøve kræfter med rumturisme

Elon Musk er ikke den eneste, der har planer om at lave en forretning ud af rumturisme. 

De to forretningsmænd og milliardærer Jeff Bezos og Richard Branson, der har grundlagt henholdvis Amazon og Virgin Group, har også luftet ideen om at gøre det.

Dog i mindre skala i form af mindre rejser, hvor turister kan flyve i kredsløb om Jorden og prøve at være vægtløse. Ifølge CNN vil en tur med Richard Branson's 'Virgin Galactic' koste 250.000 dollar, mens Jeff Bezos 'Blue Origin' menes at koste 200.000 dollar. 

Hvornår rumturisme vil kunne betales af almindelige mennesker, er stadig uklart.

Indtil videre kan man i stedet følge Yusaka Maezawas rumprojekt under hashtagget #dearMoon.