Udland

Kina beskylder Sverige for at overtræde menneskerettigheder

Ifølge dansk Kina-ekspert skal sagen ses i et større perspektiv, hvor kineserne længe har været trætte af Sverige.

En uoverensstemmelse mellem kinesiske turister og et hotel i Stockholm har udviklet sig til en højdiplomatisk strid mellem Kina og Sverige, hvor kineserne kritiserer svenskerne for at overtræde basale menneskerettigheder.

Episoden er blevet omtalt i en lang række kinesiske medier, og både den kinesiske ambassade i Sverige og det kinesiske udenrigsministerium er gået ind i sagen.

I en erklæring på ambassadens hjemmeside lyder det, at de tre kinesiske turister den 2. september blev udsat for ”brutal” behandling af svensk politi, der ”bragte kinesernes liv i fare”:

- Ambassaden er dybt rystet og forarget over, hvad der er sket, og fordømmer på det kraftigste behandlingen fra det svenske politis side.

Kineserne skriver videre, at de opfordrer den svenske regering til omgående at gennemføre en grundig efterforskning af sagen samt til at forholde sig til et krav om at straffe betjentene, undskylde over for de kinesiske statsborgere og at tilbyde dem økonomisk kompensation.

Slæbt ud af hotel

Den kinesiske familie – en søn og hans forældre – ankom til hotellet i Stockholm omkring midnat den 2. september i år.

Til den svenske avis Aftonbladet har hotellets chef forklaret, at kineserne havde lavet en reservation til den forkerte dato, og da alle værelser var optaget, blev de bedt om at forlade hotellet.

- Situationen blev meget truende for vores personale, og der blev gestikuleret og fremsagt verbale trusler. Derefter involverede vi vores vagter, som vurderede, at situationen ikke kunne håndteres på stedet, og derfor blev politiet tilkaldt for at få ro på situationen, forklarer chefen.

Ifølge den kinesiske mand, der i hjemlandets medier kun omtales ved efternavnet Zeng, var familien ankommet for tidligt og havde fået at vide, at deres værelse først ville være klar den efterfølgende dag.

Zeng bad derfor hotellet om lov til at lade hans forældre, der har svagt helbred, blive på hotellet og hvile sig i nogle lænestole i lobbyen. Det afviste hotellet og tilkaldte politiet, har han forklaret til Global Times.

Videooptagelser viser svenske betjente bære kineserne ud af hotellet, mens sønnen på engelsk råber: ”Det er mord. Det er mord.”

Et andet klip viser de tre familiemedlemmer ligge på jorden, mens de græder og beder om hjælp. Optagelserne har floreret på sociale medier, og kinesiske medier har bragt flere billeder fra videoerne.

- Jeg brød sammen og mistede besindelsen. Jeg var ikke i stand til at tænke over, om det var passende eller ej. Jeg ville bare sige fra over for politiet og have hjælp fra de forbipasserende, fortæller Zeng til Global Times.

Hævder at være udsat for vold og kulde

Til kinesiske medier har familien forklaret, at de blev fjernet med magt, og at politiet ikke stoppede, selvom faderen fik kramper og var tæt på at miste bevidstheden. De anklager også svensk politi for at have slået familien, da de blev sat ind i en politibil.

Herefter blev familien kørt rundt, indtil de blev sat af ved en kirkegård, hvor de gik rundt og frøs, indtil nogle forbipasserende samlede dem op og kørte dem tilbage til byen.

Svensk politi bekræfter over for Aftonbladet, at deres rapport fra den pågældende nat viser, at de klokken 01.43 blev kaldt ud til hotellet, hvor tre kinesere uden reservation nægtede at forlade hotellet.

Af rapporten fremgår det, at de tre personer hang ud i en sofa i lobbyen, og at de først nægtede at sige noget. Derefter hævdede de, at de var syge, men at de ikke så syge ud.

- Personalet oplevede, at de bare sad der og ventede på, at det skulle blive dag. Derfor blev de afvist, siger stationschefen hos Norrmalmspolisen til Aftonbladet.

Stor opmærksomhed i Kina

Historien har fået omfattende opmærksomhed i Kina, hvor der, ifølge The Guardian, er lavet mere end 85.000 opslag om sagen på det største sociale medie i Kina, Weibo.

Lørdag lagde ambassaden i Stockholm erklæringen på sin hjemmeside, og mandag har det kinesiske udenrigsministerium også kommenteret sagen.

- Vi opfordrer endnu en gang Sverige til at tage Kinas bekymringer alvorligt og til at gennemføre de nødvendige tiltag for at beskytte kinesiske turisters sikkerhed og legitime interesser, udtaler ministeriets talsmand Geng Shuang på en pressebriefing, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge kineserne har de endnu ikke hørt fra de svenske myndigheder, men til Aftonbladet oplyser det svenske udenrigsministerium, at de er i kontakt med den kinesiske ambassade i sagen.

- De kinesiske myndigheder har rejst spørgsmålet hos os, og på dette grundlag vil vi have en løbende dialog med Kinas ambassade. Dette gælder også advarslen til kinesiske besøgende i Sverige, og der kan man sige, at alle lande har ansvar for egne rejseoplysninger. Men jeg vil gerne understrege, at Sverige er et sikkert land, siger pressemedarbejder Patric Nilsson til avisen.

Han vil ikke kommentere på politiets handlinger, men fortæller, at sagen nu undersøges af den særlige anklagemyndighed, som har ansvaret i sager med politiet.

Ekspert: Sverige er en sten i skoen på Kina

The Guardian påpeger, at sagen kommer på et tidspunkt, hvor forholdet mellem Kina og Sverige allerede er anstrengt.

Den tibetanske åndelige leder Dalai Lama, som kineserne betragter som en voldelig separatist, besøgte Sverige i sidste uge, og Kina tilbageholder fortsat den svensk-kinesiske forfatter og forlægger Gui Minhai, der har været tilbageholdt i Kina siden 2015 for at have udgivet systemkritiske bøger om det kinesiske styre. 

Kinas reaktion på sagen om de tre turister skal derfor også ses ind i et større billede, forklarer Kina-ekspert Andreas Bøje Forsby, der forsker ved Nordisk Institut for Asienstudier ved Københavns Universitet:

- Kina har længe set Sverige som en sten i skoen. De er trætte af, at svenskerne ikke bare lod sagen om Gui Minhai gå i glemmebogen, men i stedet valgte at tage sagen op i EU. Derudover har Sverige en stor menneskerettighedsprofil, og kineserne har tidligere beklaget sig over, at Sverige har overdreven fokus på menneskerettighederne i Kina, siger han til TV 2.

Ifølge Andreas Bøje Forsby har Kina været vant til, at småstater retter ind og føjer sig, og derfor har de behov for at svare igen og løfte pegefingeren over for Sverige, selvom det er på et tyndt grundlag.

Eksempelvis førte det også til en seks år lang diplomatisk krise mellem Kina og Norge, da den norske nobelpriskomité i 2010 valgte at give systemkritikeren Liu Xiaobo den ærefulde pris.

- Kina vil vise småstater, der ikke er bange for at træde kineserne over tæerne, at de er i risikozonen. For Kina føler, at de er en stormagt og skal behandles derefter, forklarer den danske Kina-ekspert.