Dødstallet efter Florence stiger: - Stormen har aldrig været farligere, end den er lige nu

Store regnskyl vælter stadig ned og giver oversvømmelser i de berørte områder. Ifølge guvernør har stormen ikke været farligere, end den er lige nu.

Dødstallet efter stormen Florence, der i weekenden ramte det sydøstlige USA, er mandag aften dansk tid steget til 23.

Blandt de omkomne er en tre måneder gammel baby, der blev dræbt, da et træ landede oven på en campingvogn i delstaten North Carolina. Det oplyser myndighederne ifølge nyhedsbureauet AP.

En 23-årig mand druknede i delstaten South Carolina, da en pickuptruck, som han var passager i, kørte i en grøft langs en oversvømmet vej, fortæller en retsmediciner i Georgetown County. Føreren af bilen og en anden passager overlevede ulykken.

Den 23-årige mand blev det sjette dødsoffer i South Carolina. Tidligere omkom et ægtepar af kulilteforgiftning, da de i et forsøg på at få strøm havde tændt en generator indendørs.

Et andet sted i delstaten omkom en 30-årig kvinde, da hun mistede kontrollen over sin bil og ramte et væltet træ.

I nabostaten North Carolina er mindst 11 mennesker omkommet på grund af det voldsomme uvejr. Tidligere er det oplyst, at en mor og hendes otte måneder gamle barn mistede livet, da et træ væltede ned over deres hus i byen Wilmington.

En kvinde og hendes barn mistede livet her i Wilmington, North Carolina, da et stort træ væltede ned over deres hus.
En kvinde og hendes barn mistede livet her i Wilmington, North Carolina, da et stort træ væltede ned over deres hus. Foto: Andrew Caballero-reynolds / Ritzau Scanpix

Store oversvømmelser

Flere steder i de ramte områder er der ingen elektricitet, og seneste melding er, at 641.000 hjem og forretninger fortsat er uden strøm.

Samtidig fortsætter Florence med at sende regn ned over særligt North Carolina og det østlige South Carolina. Ifølge seneste melding fra den amerikanske vejrtjeneste National Weather Service har Florence siden torsdag sendt op mod 1000 millimeter regn ud over de berørte delstater - til sammenligning er den årlige nedbørsmængde i Danmark 712 millimeter.

- Det styrtregner simpelthen, og lige nu tegner det her til at skabe de største oversvømmelser nogensinde i North Carolinas historie, fortæller TV 2s korrespondent Jesper Steinmetz, der befinder sig i Greenboro, North Carolina.

Båd på afveje efter Florences hærgen i New Bern, North Carolina.
Båd på afveje efter Florences hærgen i New Bern, North Carolina. Foto: Eduardo Munoz / Ritzau Scanpix

Vandstanden i floder og andre vandløb er steget betydeligt på grund af de voldsomme regnskyl.

- Stormen har aldrig været farligere, end den er lige nu. Mange floder stiger fortsat, og de ventes ikke at toppe før senere i dag eller i morgen, udtaler North Carolinas guvernør, Roy Cooper, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge guvernøren er omkring 15.000 mennesker stadig placeret på nødherberg efter at være blevet evakueret fra stormen.

Nødhjælp må flyves ind - vejene er lukket

Nogle byer er isolerede, da indfaldsvejene er oversvømmede. Det giver problemer for de beboere, der valgte at blive i deres hjem frem for at lade sig evakuere, inden stormen ramte.

- Lige nu overvejes det, om der skal flyves mad og drikke ind til borgerne i den by, der hedder Wilmington, fordi de nu er i en situation, hvor de kommer til at mangle helt basale ting til at overleve, forklarer Jesper Steinmetz.

TV 2 besøgte byen i sidste uge, kort inden Florence ramte, og flere forklarede her, at de ikke mente, at der var grund til at forlade deres huse. Jesper Steinmetz har været i kontakt med flere af beboerne, der siden har fortrudt deres beslutning, i takt med at vandmasserne er blevet ved med at stige.

Mandag aften kunne myndighederne dog oplyse, at det igen er muligt at komme til og fra Wilmington.

Oversvømmelser i et område nær hovedvej 95 i Lumberton, North Carolina, søndag.
Oversvømmelser i et område nær hovedvej 95 i Lumberton, North Carolina, søndag. Foto: Alex Edelman / Ritzau Scanpix

- Det store problem er, at stormen bevæger sig så langsomt, at den har mulighed for at dumpe de her kaskader af regn. Man regner med, at inden det er overstået, er der kommet så meget regn, at det svarer til 15 millioner swimmingpools af olympisk størrelse, siger Jesper Steinmetz.

Biler og folk fanget i vandmasser

I Columbus County i det sydøstlige North Carolina siger en indsatsleder, at omkring 90 mennesker er blevet reddet fra oversvømmede områder.

Et ældre ægtepar var fanget på loftet i deres hus i byen New Bern i 17 timer, før de blev reddet i sikkerhed. I mellemtiden var huset blevet fyldt med vand.

- Vinden hamrede mod vores hus, og jeg tænkte bare, at hvis taget røg af, så ville det være ude med os, fortalte 71-årige Patricia Dixon efterfølgende til AP.

Mange af de, der er blevet reddet, er bilister, der er blevet overrasket over den høje vandstand på vejene, og som derfor skal have hjælp til at komme ud af deres biler.

Adskillige biler er blevet fanget i vandmasserne. Her ses en redningsbåd på vej gennem vandet i Latta, South Carolina.
Adskillige biler er blevet fanget i vandmasserne. Her ses en redningsbåd på vej gennem vandet i Latta, South Carolina. Foto: Cristobal Herrera / Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trump skriver på Twitter, at det amerikanske katastrofeagentur, FEMA, arbejder hårdt og "meget professionelt", og at de vil sætte ind i endnu højere gear, så snart Florence begynder at trække sig tilbage.

FEMA's chef, Brock Long, fortæller, at 1300 personer lige nu er sat ind til at hjælpe, og at de har fokus på at finde folk i nød og hjælpe dem.

- Vi kommer igennem det her. Det bliver ikke kønt, men vi kommer igennem det, siger Long til NBC og tilføjer:

- Vi er nødt til at vente på, at de farlige elementer forbundet med stormen forsvinder fra området, før vi kan sende vores egne ind. Vi vil aldrig udsætte vores egne folk for fare.