Udland

Kvinde anklager Trump-kandidat for seksuelt overgreb

Den konservative dommer afviser beskyldningerne. Alex Wroblewski / Ritzau Scanpix

En senator fra retsudvalget mener, at udnævnelsen af Brett Kavanaugh som højesteretsdommer skal indstilles, mens efterforskningen pågår.

I onsdags omtalte flere amerikanske medier et anonymt brev med beskyldninger om, at den konservative dommer og højesteretskandidat Brett Kavanaugh skulle have udsat en kvinde for seksuelt overgreb tilbage i 80’erne.

Nu står kvinden frem i Washington Post.

Kvinden er den 51-årige Christine Ford, der arbejder som forsker på Palo Alto Universitet.

Til mediet fortæller hun, at hun som 15-årig blev seksuelt krænket af den dengang 17-årige Kavanaugh. Det var i 1982, mindes hun.

Kavanaugh selv afviser anklagerne.

- Jeg troede, han ville komme til at dræbe mig

Dengang var den konservative dommer studerende på Georgetown Preparatory School i Maryland. Ford var elev på et nærliggende gymnasium.

En aften var de begge til en fest, og ifølge forskeren var det her, overgrebet fandt sted.

Til Washington Post beskriver hun, at Kavanaugh og hans kammerat i fuldskab lokkede hende ind i et soveværelse, hvor de holdt hende nede på en seng. Vennen så ifølge Ford på, mens Kavanaugh befølte hende udenpå tøjet, gned sig op ad hende og på klodset vis forsøgte at klæde hende af.

Hun fortæller desuden, at han holdt sin hånd over hendes mund, da hun forsøgte at skrige efter hjælp.

- Jeg troede, han ville komme til at dræbe mig. Han forsøgte at angribe mig og fjerne mit tøj.

Det lykkedes hende angiveligt at komme fri, da en tredje mand kom ind i lokalet og sprang op på dem begge i sengen.

Holdt det for sig selv i årevis

I mange år fortalte Ford ikke nogen om episoden, fortæller hun. Det var først, da hun og hendes nuværende ægtemand i 2012 begyndte i parterapi, at historien kom op til overfladen.

Og nu, efter Kavanaugh af den amerikanske præsident er blevet indstillet til en plads i det øverste dømmende organ i landet, har Ford altså valgt at dele sin historie med andre.

I første omgang skete det i juli i breve til henholdvis den californiske kongreskvinde, demokraten Anna Eshoo, og til senator Dianne Feinstein – ledende demokrat i Senatets retsudvalg, som blandt andet har til opgave at stå for høringer af højesteretskandidater.

Sagen skal efterforskes

Førstnævnte valgte onsdag at offentliggøre Fords brev mod hendes vilje, og søndag vælger hun altså at stå frem i den amerikanske avis.

Noget, hun møder opbakning for, hos senator Feinstein:

- Jeg støtter Christine Ford i, at hun deler sin historie, og nu, hvor hun har gjort det, er det op til FBI at indlede en efterforskning. Det bør ske, inden Senatet går videre med kandidaten (Kavanaugh, red.), siger hun til Washington Post.

Flere demokratiske modstandere 

I senatet er holdningerne om konservative Kavanaugh delte, og der har de sidste par uger hersket en regulær kamp for og imod udnævnelsen af ham som dommer til højesteret.

Det resulterede torsdag for et par uger siden i, at den demokratiske senator Cory Booker i et forsøg på at spænde ben for Kavanaugh offentliggjorde nogle hemmeligstemplede dokumenter om ham

Dokumenter, der dels stammer fra hans virke ved lavere domstole, og dels stammer fra hans politiske virke som medarbejder hos tidligere præsident George W. Bush.

Republikansk flertal kan blive afgørende

Dokumenterne indeholder blandt andet e-mails, der kan læses, som om Kavanaugh er positiv omkring ’racial profiling’ – et kontroversielt emne, der handler om politiets og lufthavns-securitys muligheder for at notere sig kriminelles race.

Offentliggørelsen fik blot parterne i Senatet til at diskutere endnu mere højlydt. Mens demokraterne er skeptiske, er Republikanerne positive overfor Kavanaugh.

Netop sidstnævnte har flertal i senatet, og de fleste forventer derfor, at det flertal vil være nok til at godkende Brett Kavanaugh.

Hvis det sker, skal han sidde på posten resten af sit liv, og han kan derfor få stor indflydelse på den amerikanske samfundsudvikling mange år frem.

Hvis ikke processen på grund af anklagerne om seksuelt overgreb bliver indstillet, bliver Kavanaughs skæbne afgjort på torsdag.