Udland

Højteknologisk russisk udstyr testet i historisk militærøvelse

Øvelsen løber fra den 11.-17. september i Rusland.

Omkring 300.000 tropper, op mod 36.000 militære køretøjer, cirka 1000 fly, helikoptere og droner og omkring 80 skibe.

Sådan lyder opskriften på den største militære øvelse i Ruslands nyere historie, Vostok-18, der startede tirsdag.

Og det er ikke det mest støvede isenkram, der bruges til øvelsen. Tværtimod. Ifølge South China Morning Post tester russerne noget af det mest højteknologiske udstyr, de har.

Det er der en årsag til, siger TV 2s korrespondent og mangeårige iagttager af russisk politik Uffe Dreesen:

- Russerne har en ide om, at de har fjender over det hele. Og derfor er det klart, når russerne gør det her nu, så gør de det for at vise resten af verden, at de er en trussel, hvis nogen skulle finde på at spille op til dem, siger han:

- Så det er både for at spille lidt med musklerne og for at vise, hvad de kan.

Missil kan flyve seks gange lydens hastighed

Vostok-18 er ifølge det russiske forsvarsministerium delt op i to dele: Den første del af øvelsen foregik tirsdag og onsdag. Den omfatter indsættelsen af tropper og materiel over store afstande både til lands, til vands og i luften.

Den anden del vil indeholde simulationer med indsættelse af det ypperste inden for russisk våbenteknologi.

Der er blandt andet tale om Sukhoi Su-35 og Su-34 kampfly og kampvognen T-90, skriver Business Insider.

Af andre våben bør nævnes missilet Iskander-M. Missilet kan flyve med mach 6, hvilket er seks gange lydens hastighed, og det kan bære atomare sprænghoveder.

Ifølge South China Morning Post oplyser det russiske forsvarsministerium, at mandskabet med Iskander-M-systemet blev sendt til Astrakhan-regionen tæt på det Kaspiske Hav for at deltage i øvelsen:

- Under en af øvelserne vil Isakander-M-mandskabet udføre et missilangreb for at ødelægge mål flere hundrede kilometer væk, oplyser forsvarsministeriet.

Foruden at kunne bære atomare sprænghoveder, kan det mobile missilsystem også bære flere konventionelle sprænghoveder samt enheder, der benytter sig af elektromagnetiske pulser, som kan ødelægge elektronisk udstyr.

Ikke en provokation

Da Rusland sidste år afholdte en stor militærøvelse sammen med Hviderusland, blev det af mange anset som en stor provokation. Især i de baltiske lande var der frygt for, at øvelsen Sapad-17 var et skalkeskjul for en russisk invasion.

Men øvelsen i år er ikke en provokation, forsikrer russerne:

- Øvelsen er ikke rettet mod andre lande og er i overensstemmelse med vores militære doktrin, som af karakter er defensiv, udtalte den russiske generalstabschef, Valerij Gerasimov, på et pressemøde forleden ifølge nyhedsbureauet AP.

Men det betyder ikke, at russerne viser og fortæller alt

Uffe Dreesen, Korrespondent, TV 2

Heller ikke Uffe Dreesen mener, at man skal frygte årets øvelse, selvom russerne rasler med de højteknologiske sabler. Men vi skal heller ikke regne med, at vi får alt at vide:

- Øvelsen er en udmærket anledning til at se, hvad russerne formår. Og ja, der er en del af det, der er offentligt, men det betyder ikke, at russerne viser og fortæller alt, siger Uffe Dreesen.

Han understreger, at en strategisk øvelse som denne har været planlagt længe, men for russerne er tidspunktet endnu meget opportunt, netop mens der er nye spændinger mellem Rusland og Vesten.

Her henviser han til, at forholdet er blevet værre efter sagen om nervegiftangrebet på den russiske dobbeltagent Sergej Skripal, som Storbritannien beskylder russerne for at stå bag.

Missiler brugt til at ramme passagerfly

Også Ruslands mest avancerede antiluftsskyts missil er blevet brugt i øvelserne. S-400 missilsystemet er ifølge South China Morning Post et af de mest avancerede systemer og kan bære missiler med rækkevidder på 40 til 400 kilometer. Og det kan ramme mål, der er alt fra 10 meter til 30 kilometer oppe.

Systemet af S-400 omfatter helt op til 72 enheder, kan spore op til 300 mål og angribe 36 af dem på samme tid, skriver avisen.

Et andet mere kendt våben fra øvelsen er Buk M2-missilsystemet. Buk er et af de mest populære antiluftskytssystemer i verden og har en rækkevidde på 45 kilometer og en angrebshøjde på op til 25 kilometer. Den nyeste version af systemet har en radar, der kan låse sig fast på målet helt op til 95 kilometer væk, skriver South China Morning Post.

Mest kendt er våbnet for, at det i 2014 sendte et dødbringende missil mod et passagerfly fra Malaysian Airlines over det østlige Ukraine. 283 passagerer og 15 besætningsmedlemmer mistede livet.

Og selvom russerne har sagt, at øvelsen ikke er rettet mod nogle lande, så har den vestlige forsvarsalliance NATO til nyhedsbureauet Reuters fortalt, at den vil overvåge øvelsen:

- Vostok viser Ruslands fokus på at øve konflikter i stor målestok. Det passer ind i et mønster, vi har set i nogen tid: Et mere selvhævdende Rusland, som øger sit forsvarsbudget og sin militære tilstedeværelse væsentligt, siger NATO's talsmand Dylan White i en email til Reuters.

Russerne er ikke alene om Vostok-18. Både Kina og Mongoliet har sendt tropper med til øvelsen. Kina bidrager med 3200 tropper, mens det er uvist, hvor mange der kommer fra Mongoliet.

En øvelse i denne kaliber er ifølge det russiske nyhedsbureau Tass ikke blevet afholdt siden 1981, hvor man afholdt Zapad-81 i Sovjetunionen.