Mor og baby mister livet i orkanen Florence

Butikker, huse, elmaster, lyskryds og benzinstationer er hårdt ramt, efter orkanen Florence er gået i land i USA.

En mor og hendes baby har mistet livet i orkanen Florence. Moderen og barnet døde, da et træ faldt ned over deres hus i Wilmington. 

Det oplyser politiet i North Carolina ifølge nyhedsbureauet AFP.

Samtidig har en tredje person mistet livet i Pender County, der ligger nær kysten i delstaten, og en fjerde person er blevet dræbt i Lenoir County, mens vedkommende var i gang med at tilslutte en generator. Yderligere en mand i samme by døde, mens han var ude og se til sine hunde. Dermed har ialt fem personer mistet livet.

Selv om Florence er blevet nedgraderet fra en kategori-4-orkan til en kategori-1-orkan og tidligt fredag til en tropisk storm, og selv om Florence bevæger sig i sneglefart ind over North- og South Carolina på den amerikanske østkyst, så er ødelæggelserne, som Florence fører med sig, altså til at tage og føle på. 

Op mod 700.000 indbyggere er uden strøm, efter at Florence er gået i land omkring klokken 14 dansk tid.

- Det er meget farligt at bevæge sig udenfor. Jeg har netop talt med politichefen, og vi har besluttet, at der er brug for et udgangsforbud, som skal opretholdes i 24 timer, siger Dana Outlaw, der er borgmester i byen New Bern, som ligger ved kysten i North Carolina. 

Jesper Steinmetz midt i orkanen i Jacksonville i North Carolina Video: Anders Hjort

Benzinstation ødelagt

TV 2's korrespondent Jesper Steinmetz bevæger sig rundt i forskellige byer i netop North Carolina. 

Han fortæller, at han og hans tv-hold i de seneste timer er kørt igennem adskillige områder, og at der ingen steder er strøm. Hverken i butikkerne, i husene, i elmasterne eller i lyskrydsene. 

- Her er meget kraftige vindstød, og det styrtregner, og det kommer det til i de næste mange, mange dage. Vi kører igennem den ene bydel efter den anden, hvor orkanen har smadret vejskilte og små butiksområder.

- Vi kørte også forbi en benzinstation, hvor hele facaden var blæst omkuld. Den lå i ruiner, den benzinstation. Og af samme grund kan man ikke tanke i området her. Det er et af problemerne for de folk, som gerne vil væk, men som ikke har lyttet til advarslerne på forhånd. For de kan ikke komme væk, hvis de ikke har benzin på bilerne, siger Jesper Steinmetz.

En benzinstation er ødelagt af orkanen i byen Jacksonville i North Carolina. 
En benzinstation er ødelagt af orkanen i byen Jacksonville i North Carolina.  Foto: Celina Liv Danielsen / TV 2
Oversvømmelser i New Bern i North Carolina.
Oversvømmelser i New Bern i North Carolina. Foto: Eduardo Munoz / Ritzau Scanpix

Flere vil have mistet strømmen, når dagen er omme

Ifølge USA's katastrofeberedskab, Fema, vil Florence udgøre en trussel for indbyggerne i delstaterne i mindst op til halvandet døgn.

Selvom orkanen forventes at blive gradvist svagere, advarer beredskabet ifølge Washington Post om voldsomme ødelæggelser, primært på grund af orkanens omfattende størrelse og de enorme vandmængder, der følger med.

- Bare fordi vindhastigheden er faldet lidt, så skal man ikke stoppe med at være forsigtig, siger Brock Long, der er chef i Fema.

Myndighederne har fredag eftermiddag meldt ud, at op mod en million husstande kan have mistet strømmen i North Carolina ved slutningen af dagen. 

Det ligner, at der er sprunget en bombe. Alt omkring os er under vand 

George Zaytou, indbygger, New Bern

Der er samtidig advarsler om en vandstigning i området på op over tre meter. 

- Orkanen Florence er voldsom, langsom og ubarmhjertig. Det er en uindbuden bølle, der ikke vil væk igen, siger Roy Cooper, som er guvernør i North Carolina. 

En ødelagt el-ledning i River Bend i North Carolina.
En ødelagt el-ledning i River Bend i North Carolina. Foto: Celina Liv Danielsen / TV 2
Sådan så det ud i New Bern natten til fredag.
Sådan så det ud i New Bern natten til fredag. Foto: Chip Somodevilla / Ritzau Scanpix

Indbyggere søger til Twitter for hjælp

De amerikanske myndigheder har opfordret 1.7 millioner indbyggere i de berørte stater til at lade sig evakuere. Men ikke alle har valgt at følge den opfordring. 

Især i den føromtalte by New Bern er indbyggerne hårdt ramt.

200 mennesker skal ifølge CBS News være blevet reddet fra vandmasserne, mens yderligere 150 personer fortsat venter på hjælp. 

Huse står under vand i byen Belhaven i North Carolina. Video: Michael Rathje

TV 2's korrespondent Jesper Steinmetz befinder sig i netop New Bern og fortæller, at vandstanden stiger meget hurtigt, og at alle gaderne i både denne by og mange andre småbyer i delstaten ligger under vand.

- Vinden har blæst dørene i de her forladte huse åbne, og når de mennesker, som er blevet evakueret, en dag kommer tilbage, vender de hjem til et meget sørgeligt syn, siger Jesper Steinmetz, som efterfølgende peger over på et skib, som er skyllet op på land.

- Havnen er gået i ét med byen, fortsætter han.

- Det ligner, at der er sprunget en bombe

New Bern ligger omringet af to floder. Problemer med at få forbindelse til det lokale politi for at få hjælp har fået flere borgere til at skrive på Twitter, at vandstanden stiger kraftigt i byen. 

- På et par sekunder var mit hus fyldt med vand halvvejs op ad væggen. Vi sidder strandet på loftet. Vi er fire, og vi har været her i cirka tre timer. Der er et lille vindue, som vi kan knuse, hvis vi bliver nødt til at komme ud, siger Peggy Perry, en af indbyggerne i New Bern, til CNN.

En anden indbygger, George Zaytou, har talt med ABC News. Han siger til tv-stationen, at han måske har taget for let på orkanens ankomst. 

- Set i bakspejlet skulle jeg nok været taget væk herfra. Det ligner, at der er sprunget en bombe. Alt omkring os er under vand, siger George Zaytou. 

Folk evakueret fra hotel

I Jacksonville har de kraftige vindstød også skabt problemer ved et hotel, Triangle Motor Inn. 

62 beboere, heriblandt spædbørn, er blevet evakueret fra hotellet, efter at bygningen begyndte at give efter for vinden, oplyser myndighederne. 

Her ses det, hvordan Florence bringer store mængder vand med sig ind over land Video: Michael Rathje

Kendis Gibson, som er nyhedsvært på ABC News, skriver desuden på Twitter, at en talsmand fra Craven County i North Carolina fortæller, at flere mennesker er fanget på lofter og i deres biler.

CNN oplyser videre, at over 1300 flyvninger er blevet aflyst i  North- og South Carolina på grund af orkanen. 600 flyvninger blev aflyst torsdag, mens det er kommet frem, at 700 planlagte afgange er blevet indstillet fredag.