Udland

Krisen når nye højder i Venezuela - kæledyr efterlades på gader og stræder

Millioner af indbyggere er flygtet fra det kriseramte sydamerikanske land. Mange rejser uden deres dyr.

Først var der få, men hurtigt kom der mange. 

Antallet af ejerløse hunde på de store motorveje i Venezuelas hovedstad, Caracas, er eksploderet de seneste måneder. 

Det fortæller repræsentanter fra flere forskellige dyreinternater til den amerikanske avis The Washington Post.  

Den galopperende inflation i landet har nemlig betydet, at mad til kæledyr og dyrlægehjælp efterhånden kun er noget, de færreste indbyggere har råd til. Et kilo hundemad koster i Venezuela nu omtrent det samme som tre ugers løn for en arbejder på mindsteløn.

Derfor ser flere og flere indbyggere sig nødsaget til overlade deres kæledyr til hjem og internater. 

- Folk bliver nødt til at vælge deres prioriteter, og hunde er for det meste ikke en af dem. Stigningen, vi ser i antallet af hunde, der afleveres her, er sindssyg, siger Esmeralda Larrosa, som ejer internatet Kauna Animal Foundation i Caracas, til den amerikanske avis. 

En indbygger med sine børn foran en McDonalds i Caracas.

Priser steget med 46.000 procent

Det traditionelt olierige sydamerikanske land befinder sig i en økonomisk og politisk krise, som bliver værre og værre for hver dag, der går.

Priserne i Venezuela er i løbet af en periode på 12 måneder steget med 46.000 procent. Det viser tal fra landets kongres ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mindstelønnen i Venezuela svarer til godt seks danske kroner om måneden. Borgere i hele landet har derfor ikke råd til hverken mad, medicin eller lægehjælp. Et af de første ofre for de manglende penge i husholdningerne er altså kæledyrene. 

Embedsmænd fra otte regioner i Caracas oplyser, at man i år har oplevet en stigning på 50 procent i antallet af kæledyr, som bliver afleveret på internater. 

Samtidig er de vanlige donationer til dyreinternaterne faldet drastisk.

- Hver dag er utroligt trist. Vi troede aldrig, at situationen kunne blive så tragisk, siger Aida Lopez Mendez fra internatet Evelia i den østlige del af hovedstaden. 

Arkiv. Hundene sulter i Venezuela.

Mange er flygtet til nabolandene

Den ekstreme inflation i Venezuela har gjort bolivaren, landets valuta, så godt som værdiløs.

Præsident Nicolas Maduro har derfor indført en ny valuta, hvor der er skåret fem nuller af værdien på pengesedlerne. 

I et andet forsøg på at stabilisere økonomien har Maduro meldt ud, at benzinpriserne i landet sættes op, og at mindstelønnen hæves med 3000 procent.

Krisen i det sydamerikanske land har i år, frem til og med juni, fået 2,3 millioner indbyggere til at flygte. Det viser tal fra FN. Venezuelanerne er primært flygtet til de nærliggende lande Colombia, Ecuador, Peru og Brasilien.

Folk lader deres dyr blive tilbage

En af dem, der forbereder sig på at sige farvel til sit fødeland, er Johnny Godoy, en 40-årig forretningsmand.

Han siger til The Washington Post, at han er ved at planlægge at flytte til Peru - en rejse på omkring 3000 kilometer - fordi hans løn ikke er nok til at forsørge familien. 

Johnny Godoy og hans nærmeste står dog i en desperat situation, fordi de hverken kan tage deres 6-årige hund af racen tysk dværgpincher med sig eller finde et nyt hjem til kæledyret. 

- På grund af situationen er det svært at finde nogen, der kan passe hende. Men jeg kan ikke tage hende med. Vi rejser med bus, og vi ved stadig ikke, hvor længe det vil tage for os at finde et sted at bo der. Vi kommer til at savne hende forfærdeligt meget, siger den venezuelanske mand.