Udland

Politikere angriber 9-årig pige efter protest: - Jeg ville sparke hende bagi

Skolepigen Harper Nielsen nægtede at stå op under den australske nationalsang, fordi hun mener, at den ikke respekterer Australiens oprindelige folk.

Når fjerde klasse på Kenmore South State School i Brisbane synger den australske nationalsang, foregår det stående. Det er et tegn på respekt for nationen. 

Men for nylig nægtede den 9-årige elev Harpen Nielsen at stå op sammen med de andre. For ifølge hende er der noget galt med sangen. Og det er blandt andet, fordi den begynder med linjerne: "Australiere, lad os glæde os, for vi er unge og frie." For Australien er ikke nogen ung nation, hvis man spørger Harper Nielsen. 

- Når der står, at vi er unge, så ignorerer den fuldstændigt Australiens oprindelige folk, som var her før os i 50.000 år, siger hun til mediet 9NEWS.  

Hun mener desuden, at sangen, der har titlen ”Advance Australia Fair”, som groft sagt kan oversættes til ”fremgang til det lyse Australien”, har racistisk karakter.

- Når den siger ”Advance Australia Fair”, betyder det fremgang til hvide mennesker, siger hun til 9 NEWS. 

Hendes protest har gjort hende til omdrejningspunkt for en diskussion, der minder om striden i det amerikanske NFL. Her har flere spillere valgt at knæle under nationalsangen for at markere deres modstand mod politivold mod sorte. Det har vakt stor vrede hos blandt andet USA's præsident, Donald Trump.  

Vrede politikere

I Australien har flere politikere også reageret på Harper Nielsens protest. Blandt dem er den højrenationale senator Pauline Hanson.

- Her har vi et barn, som er blevet hjernevasket. Og ved I hvad, jeg ville give hende et spark bag i, siger hun i en video, som hun har lagt op på Twitter.

Jarrod Bleijie, som er medlem af delstatsparlamentet i Queensland er også forarget. Han mener, at Harper Nielsens forældre bruger hende til at fremme deres politiske holdninger.

- At nægte at stå op under nationalsangen er respektløst over for vores land og vores veteraner. Hun burde blive smidt ud af skolen, hvis hun bliver ved med at opføre sig som en møgunge, skriver han på Twitter.

Også den tidligere australske premierminister, Tony Abott, har kommenteret på sagen. Han siger, at det simpelthen er ”gode manerer” at stå op under nationalsangen.

Skolen har givet Harper Nielsen en eftersidning for respektløshed.

Forældrene støtter datteren

Harper Nielsens forældre mener ikke, at hun er respektløs.

- Jeg synes, hun er et meget modigt ungt menneske, der virkelig viser, hvad man kan opnå ved at markere sig i forhold til noget, man tror på, siger hendes far til 9 NEWS.

Hendes mor undrer sig over skolens reaktion på datterens protest.

- Vi var overraskede over, at opførsel som for eksempel passiv ikke-deltagelse bliver betraget som lige så alvorligt som det at tage en kniv med i skole eller at være voldelig over for andre, siger hun til 9 NEWS.

Opbakning på Twitter

Der er også mange, der under hashtags som #HarperNielsen og #ISitWithHarper bakker den 9-årige skolepige op på Twitter. Her bliver hun blandt andet kaldt for ”Australiens mest fantastiske og brilliante møgunge” og sammenlignet med den legendariske amerikanske borgerretsforkæmper Rosa Parks.

Og der er da heller intet, der tyder på, at Harper Nielsen vil ændre opførsel efter politikernes kritik.

- Jeg er ikke en person, der vil følge regler, som er lavet af folk, der er ældre end mig, bare fordi de er ældre, siger hun til 9 NEWS.