Udland

Mistænkte for nervegift-angreb: - Vi var bare turister

To mænd, der er udpeget som mistænkte bag giftangrebet i Salisbury, hævder, at de bare var i byen for at se den gamle katedral.

Da de to russiske mænd Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov besøgte den engelske by Salisbury i starten af marts, var det ikke for at slå den tidligere russiske dobbeltspion Sergej Skripal ihjel med nervegiften novitjok. 

Sådan fortæller de to selv - eller ihvertfald to mænd, der bliver identificeret som Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov - til mediet Russia Today (RT). 

- Vores venner havde gennem længere tid foreslået, at vi skulle besøge denne vidunderlige by, siger Aleksandr Petrov i interviewet.

Det var særligt byens katedral, de to var interesserede i, fortæller de selv.

- Der er en berømt katedral i Salibury – berømt ikke bare i Europa, men i hele verden. Den er kendt for sit 123 meter høje spir, for sit ur, som var det første af sin slags i verden, og som stadig virker, siger Ruslan Boshirov.

De står frem bare én dag efter, den russiske præsident, Vladimir Putin, offentligt opfordrede de to eftersøgte mænd til melde sig på banen med deres forklaring.

Efterlyst for mordforsøg

I sidste uge efterlyste de britiske myndigheder to mænd, som - ifølge dem - stod bag angrebet på den tidligere russiske dobbeltspion og hans datter, der begge blev alvorligt syge efter at have været i kontakt med novitjok i begyndelsen af marts.

Ifølge briterne hedder de to mænd Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, og de kom til London den 2. marts, hvorfra de tog videre til Salisbury, hvor angrebet fandt sted. Myndighederne i Storbritannien mener, at der er tale om to medlemmer af den russiske efterretningstjeneste, GRU.

Torsdag dukkede så to mænd, der ligner de to efterlyste, op i interviewet på RT. Ifølge RT hedder de Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov – ikke som dæknavne, men i virkeligheden. Det britiske udenrigsministerium har torsdag eftermiddag sagt, at det mener, at de to mænd i interviewet er russiske efterretningsagenter,

De to siger selv, at de ikke er agenter, men arbejder i fitnessbranchen.

Vidste ikke hvor Skripal boede

Britisk politi siger, at de to russere sprayede nervegiften på Sergej Skripals hoveddør, hvorefter de rejste hjem til Rusland senere samme dag. Men det afviser de to.

- Måske kom vi i nærheden af Skripals hus, men vi vidste ikke, hvor det var, siger Ruslan Boshirov til RT.

Ifølge de britiske efterforskere blev nervegiften transporteret i en parfumeflaske af mærket Nina Ricci. Og derfor giver det ikke mening, at de to mænd skulle stå bag, mener de selv.

- Er det ikke fjollet, hvis to anstændige fyre har en kvindeparfume? Alting bliver tjekket i tolden. De ville have spørgsmål, hvis mænd havde kvindeparfume med i bagagen. Det havde vi ikke, siger Ruslan Boshirov til RT.