En person er anholdt for at have stjålet svenske kronjuveler

Uerstattelige svenske kronjuveler, som blev stjålet fra en domkirke i juli, er stadig ikke fundet.

Politiet i Sverige har anholdt en person, som mistænkes for at have stjålet svenske kronjuveler fra domkirken i byen Strängnäs.

Ifølge Anklagemyndigheden blev personen arresteret onsdag eftermiddag, og lørdag klokken 12 bliver det afgjort, om den mistænkte kan tilbageholdes yderligere. 

De stjålne kronjuveler, som stammer fra 1611, og som er en del af kong Karl IX og dronning Kristinas begravelsesregalier, er dog stadig ikke fundet.

Flygtede muligvis i båd

Tyveriet skete tirsdag formiddag den 31. juli i domkirken i Strängnäs, få minutter før en messe i et af sidekapellerne skulle til at begynde.

Kronjuvelerne lå låst inde i en udstillingsmontre, som ifølge Aftonbladet blev knust i forbindelse med tyveriet.

- Flere personer blev set forlade pladsen i en båd, der lå nedenfor kirken, sagde politiets talsmand Björn Öberg til Expressen dagen efter tyveriet. 

- Tyveri fra det svenske samfund

Ifølge domprovst i kirken Christofer Lundgren er de stjålne kronjuveler national kulturarv, unikke og uerstattelige.

- Det er et tyveri fra det svenske samfund, sagde han dagen efter. 

Juvelerne blev oprindeligt lagt i de kongeliges kister, når de blev begravet. Senere har man taget dem ud af kisterne og udstillet dem.

National og international politiarbejde

Politiet i Strängnäs og svensk politis nationale operative afdeling efterforsker sagen både på land og til søs, mens arbejdet ledes af anklageren fra den nationale enhed mod international og organiseret kriminalitet. 

Kronjuvelerne er også blevet efterlyst internationalt, da politiets teori er, at tyveriet er et bestillingsjob fra kriminelle kredse, som kan have købere til denne slags tyvekoster.