Donald Trump benægter, at næsten 3000 mennesker døde i Puerto Rico

16x9
Arkiv. Donald Trump i Puerto Rico i 2017. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

USA's præsident beskylder sine politiske modstandere for at ændre på dødstal efter orkan for at stille ham i et dårligt lys.

Donald Trump er nu igen, igen, igen kommet i strid modvind.

I forbindelse med at orkanen Florence forventes at gå i land natten til fredag dansk tid, blev USA's præsident af reportere bedt om at forholde sig til hjælpeindsatsen i 2017, da orkanen Maria ramte Puerto Rico.

Trump proklamerede her, at den amerikanske aktion dengang var "en kæmpe succes" til trods for, at det officielle dødstal blev gjort op til næsten 3000 mennesker.

I dag, torsdag, sår præsidenten så tvivl om dødstallet efter orkanen Maria.

- 3000 mennesker døde ikke i de to orkaner, der ramte Puerto Rico (Trump medregner også orkanen Irma, red.). Da jeg forlod øen, efter at stormen havde ramt, lød tallet på både 6 og 18 dødsfald. Og i den følgende tid steg det tal ikke mærkbart. Først lang tid senere begyndte de at rapportere om rigtig høje tal som 3000, skriver Trump på Twitter.

Trump skriver videre, at de nye dødstal er opfundet af Demokraterne for at sætte ham i et dårligt lys.

Undersøgelse resulterede i langt højere dødstal

Baggrunden for, at den amerikanske præsident overhovedet skal forholde sig til et nyt dødstal efter orkanen Maria, er, at et forskerhold fra George Washington University i sidste måned offentliggjorde et nyt studie. 

Her fremgår det, at orkanen Maria fra september 2017 og frem til februar i år har været skyld i, at 2975 mennesker er døde.

Altså et markant højere dødstal end de først estimerede 64 døde, som den amerikanske regering meldte ud i efteråret 2017. Tallet omfatter både mennesker, der omkom den 20. september 2017 - den dag orkanen ramte Puerto Rico - og folk der er døde frem til nytår af årsager, der kan tilskrives orkanen.

Under alle omstændigheder mistede én million mennesker på Puerto Rico strømmen, mens bygninger og infrastruktur tog alvorlig skade. I kølvandet på orkanen blev Donald Trump desuden stærkt kritiseret for at have reageret for langsomt - og for ikke at have sendt nok hjælp til det lille selvstyre i Caribien. 

Det er denne kritik, som nu igen blusser op. 

Det er helt gakkelak, at han nu angriber Demokraterne for, at de kommer med de nye dødstal

Mirco Reimer-Elster om Trump

Carmen Yulin Cruz, der er borgmester i Puerto Ricos hovedstad, San Juan, skriver eksempelvis følgende på Twitter - direkte henvendt til Donald Trump:

- Folk døde på din vagt. Din mangel på respekt er ufattelig. 

Massiv kritik af præsidenten

Udover at den amerikanske præsident betvivler dødstallet efter orkanen Maria, giver han i flere medier udtryk for, at han fortsat mener, at der ikke er en finger at sætte på hjælpen til Puerto Rico i 2017.

- Det arbejde som Fema (den føderale katastrofeberedskabstjeneste, red.) og myndigheder og alle udførte i samarbejde med Puerto Ricos guvernør, synes jeg var fabelagtigt. Jeg synes, at Puerto Rico var en utrolig, lidet anerkendt succes, har Trump sagt ifølge BBC.

Hans politiske modstandere er, mildt sagt, ikke enige i det synspunkt. 

- Det er en nedladende, ondskabsfuld og basalt fejlagtig kommentar fra præsidentens side. Næsten 3000 af vores medborgere døde i Puerto Rico efter orkanen Maria. Det er det fuldstændig modsatte af en 'succes', skriver den demokratiske senator Charles Schumer på Twitter. 

Også den demokratiske guvernørkandidat i staten New York, Alexandria Ocasio-Cortez, har udtalt sig kritisk om Trump og beredskabets arbejde:

- Nogle af mine (puertoricanske, red.) familiemedlemmer har først fået strømmen tilbage for få uger siden. Folk udvikler luftvejssygdomme til dels på grund af svampesporer fra mangel på ordentlig oprydning. Administrationens beredskab i Puerto Rico har været en katastrofe.

Florence rammer USA som en kategori-2 orkan Video: Anders Brandt

Trump kan ikke tåle at blive kritiseret

Et nærliggende spørgsmål er så, hvorfor Donald Trump netop nu vælger at anfægte dødstallet efter orkanen Maria. 

Man kunne argumentere for, at han er presset nok i forvejen, og at han i stedet burde koncentrere sig om, at der er et midtvejsvalg på vej

Mirco Reimer-Elster

Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster skal svaret findes i, at Trump ikke kan håndtere at blive kritiseret.

- Det er ordkløveri og handler basalt set om, at han slet og ret ikke kan lade være med at forsvare sig. Hans tweets er udtryk for, at han fortsat mener, at aktionen i Puerto Rico har været en af hans store succeser. 

- Det er faktuelt set rigtigt, at da Trump var i Puerto Rico, mens orkanen rasede, da var der ikke så mange døde. Men så kom det her studie fra George Washington University, som estimerede, at op mod 3000 var døde på grund af orkanen.

- Det er helt gakkelak, at han nu angriber Demokraterne for, at de kommer med de nye dødstal. Det er jo ikke Demokraterne, der har lavet studiet. De udnytter bare tallene til at angribe ham, siger Mirco Reimer-Elster.

- Præsidenten skyder sig selv i foden

USA-analytikeren pointerer, at kritikken af Donald Trump allerede var omfattende, dengang orkanen Maria ødelagde store dele af Puerto Rico. 

- Det her rammer ned i en overordnet tanke om, at Trump opfører sig, som om han er lidt ligeglad med befolkningen i Puerto Rico. Der var dengang et indtryk af, at Trump ikke rigtig vidste, at de altså er amerikanske statsborgere. Opfattelsen er, at han har opført sig uværdigt, og at hjælpeindsatsen har været for langsom.

Overordnet set mener han, at Donald Trump er godt i gang med at skyde sig selv i foden med sine udtalelser.

- Man kunne argumentere for, at han er presset nok i forvejen, og at han i stedet burde koncentrere sig om, at der er et midtvejsvalg på vej. Det er tåkrummende at se på, og mit bud er, at Det Hvide Hus inden for 24 timer vil gå ud og sige, at "det, præsidenten i virkeligheden mente, var ..."

- Det virker i hvert fald helt sølvpapirhat-agtigt, at Trump anklager Demokraterne for at fifle med tallene, siger analytikeren.

Orkanen Florence nærmer sig i øvrigt den amerikanske østkyst med hastige skridt.

Med sig bringer den store mængder regn og en anslået vindhastighed på over 200 kilometer i timen, som udover omfattende ødelæggelser kan resultere i forhøjede vandstande og store bølger.