Udland

Tusindvis af børn misbrugt i Tyskland - Paven indkalder biskopper til stormøde

Mødet menes at være det første af sin slags og kommer efter talrige afsløringer om omfattende sexmisbrug i den katolske kirke.

3677.

Så mange børn og unge har været udsat for seksuelle overgreb i den katolske kirke i Tyskland i perioden fra 1946 til 2014.

Det viser en ny rapport ifølge det tyske ugemagasin Die Zeit.

Hver ottende af sagerne drejer sig om voldtægt.

Undersøgelsen, som den katolske kirke selv har givet samtykke til, er den første af sin slags i Tyskland. Den viser også, at 1670 kirkeligt ansatte har gjort sig skyldige i overgrebene.

Det betyder, at 4,4 procent af de ansatte, der har haft deres virke i den katolske kirke i Tyskland i perioden, har gjort sig skyldige i overgreb.

Ifølge rapporten selv har man ikke fundet alle tilfælde af misbrug, så antallet af sager er sandsynligvis meget højere.

Biskop bag mørklægning

Sagerne fra Tyskland kommer frem mindre en måned efter, at en lignende skandale ramte den amerikanske delstat Pennsylvania.

Her viste en rapport, at flere end tusinde børn over en periode på flere årtier har været ofre for over 300 katolske præsters seksuelle overgreb.

Rapporten fastslår også, at højt placerede kirkelige personer, både i Pennsylvania og i Vatikanet, forsøgte at dække over det omfattende misbrug.

- Mørklægningen var sofistikeret. Og hele tiden førte kirkens ledelse, chokerende nok, regnskab med misbruget og mørklægningen, har Pennsylvanias justitsminister, Josh Shapiro, udtalt.

I 2002 afslørede avisen The Boston Globe, at katolske præster i årtier havde stået bag seksuelle overgreb på mindreårige, og siden er der dukket lignende afsløringer op verden over.

Samtidig er nonner fra flere verdensdele er begyndt at stå frem med fortællinger om seksuelle overfald begået af præster.

Paven indkalder til møde

De mange sager om overgreb i den katolske kirke får nu den katolske kirkes overhoved, pave Frans, til at indkalde alle ledende biskopper verden over til et topmøde i februar for at diskutere, hvordan misbrug kan forebygges og børn beskyttes. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Paven annoncerede beslutningen onsdag og tog dermed endnu et skridt i den katolske kirkes løbende kamp mod den omfattende misbrug og mørklægning, der har kastet kirken ud i dyb krisen.

Mødet, der skal foregå i slutningen af februar, menes at være det første af sin slags og skal vise, at de øverste lag af den katolske kirke har indset, at præster og andre kirkeansattes sexmisbrug af børn er et globalt problem og ikke begrænset til den engelsktalende del af verden, skriver AP.

I august udsendt Vatikanet et åbent brev fra Paven til verdens katolikker og fastslog, at alle kræfter sættes ind på at forhindre misbrug og efterfølgende hemmeligholdelse. I brevet lød det, at den katolske kirke må "erkende vores fortids synder og fejl".