Udland

Putin: Vi har fundet mistænkte bag giftangreb

Rusland afviser, at mistænkte bag giftangreb i Storbritannien arbejder for efterretningstjenesten GRU.

Den russiske regering er bekendt med Aleksandr Petrov og Ruslan Bosjirov, og hvor i Rusland de opholder sig. Det oplyser Ruslands præsident, Vladimir Putin, onsdag ved et økonomisk forum i den russiske by Vladivostok.

De britiske myndigheder mener, at de to mænd står bag angrebet med nervegift på en russisk eks-spion og hans datter i Storbritannien.

- Vi har selvfølgelig undersøgt, hvem disse mænd er. Vi ved, hvem de er. Vi har fundet dem. Jeg håber, at de vil komme frem selv og præsentere sig selv. Det vil være bedre for alle, siger Vladimir Putin.

Påstår bånd til efterretningstjeneste

Den britiske premierminister, Theresa May, har forklaret, at de to mænd skulle være medlemmer af den russiske efterretningstjeneste GRU. Det benægter Putin, der siger, at begge mænd er civilister.

May har desuden udtalt, at angrebet "næsten helt sikkert var godkendt udenfor GRU på et højere niveau i det russiske statsapparat". Det skriver The Guardian.

- Der er intet særligt eller endda kriminelt ved dem. Det forsikrer jeg jer. Det vil vi få at se snart, siger Putin.

- De er civilister selvfølgelig. Jeg vil gerne rette en appel til dem, så de kan høre os i dag. De vil komme til jer (medierne, red.) et eller andet sted.

Boede i Salisbury

Ifølge den britiske anklagemyndighed ankom de to mænd til London den 2. marts. Her boede de, indtil de tog til den britiske by Salisbury den 4. marts.

Her blev den russiske eks-spion Sergej Skripal og hans datter, Julia, senere samme dag fundet på en bænk i byen. Ifølge myndighederne var de angrebet med nervegiften Novitjok, som var blevet smurt på deres dør.

De britiske myndigheder har bekendtgjort, at de har tilstrækkelige beviser til at tiltale de to mænd, der skal være rejst fra Moskva til London den 2. marts på russiske pas. Det skriver BBC.

To dage senere sprøjtede de nervegiften Novitjok på Sergej Skripals hoveddør i Salisbury, inden de rejste tilbage til Rusland senere samme dag.

Den britiske indenrigsminister, Sajid Javid, har meddelt, at mændene vil blive fanget og retsforfulgt, hvis de nogensinde forlader Rusland.

Britiske myndigheder har derfor anmodet Rusland om at udlevere de to mænd.

Rusland udleverer normalt ikke sine egne statsborgere.

Ramte også andre

En 45-årig mand og 44-årig kvinde blev forgiftet i byen Amesbury af samme nervegift. Britisk politi mener, at parret kom i kontakt med efterladt gift fra attentatet mod Sergej og Julia Skripal.

Kvinden døde senere.

Udleverede russiske agenter

Sergej Skripal har tidligere været oberst i den russiske efterretningstjeneste. Han har tilsyneladende udleveret navne på dusinvis af russiske agenter til den britiske efterretningstjeneste, MI6.

Hele episoden har ført til en diplomatisk krise mellem Storbritannien og Rusland.