Udland

Trusselsbilledet er ændret - FBI får to terrortips i timen

Alligevel er befolkningen blevet mere sikre, vurderer FBI-direktør i nyt interview.

15.000 om året, svarende til cirka 40 om dagen eller omtrent to i timen.

Så mange terrortips modtager FBI's anti-terror-enhed på nuværende tidspunkt, ifølge det amerikanske forbundspolitis direktør, Christopher Wray.

Det afslører han under et nyt interview med den amerikanske tv-station CBS i anledning af årsdagen for terrorangrebet den 11. september 2001. Under interviewet fortæller Wray også, at USA's nationale sikkerhedstjeneste har foretaget "omkring 120 terrorrelaterede anholdelser alene i det forgangne år."

- Vi havde omkring 1000 undersøgelser i forhold til disse homegrown (født og opvokset i landet, red.), voldelige ekstremister. Det er ud af omkring 5000 terrorefterforskninger, lyder estimatet fra Christopher Wray. 

Flere konkrete mål

De mange tips har ifølge FBI-direktøren betydet, at sikkerhedstjenesten har været i stand til at afværge adskillige potentielle terrorangreb - alene indenfor det seneste år. 

Konkret nævner han flere konkrete terrormål, heriblandt en kendt havnemole i San Francisco, et shoppingcenter i Miami, og en folkemængde under festlighederne i Cleveland og Minnesota på nationaldagen 4. juli. Sidstnævne omhandler en kvindelig universitetsstuderende, som ifølge FBI var i færd med at rekruttere medstuderende til terrororganisationerne al-Qaeda og al-Shabaab.

Nye udfordringer

Tirsdag er det 17-års-dagen for terrorangrebene i USA den 11. september 2001. Angrebet var det mest omfattende nogensinde på amerikansk grund med 2.996 ofre.

Trods de mange terrortips, som fortsat strømmer ind til FBI, så forsikrer Christopher Wray om, at "vi er blevet mere sikre." 

Dog medgiver han, at terrortruslerne har "udviklet" sig til at stille nye udfordringer. Og i den forbindelse er det vigtigt at slå én ting fast.

- Folk tænker på 11. september-truslen, de tænker på New York. De tænker på Washington D.C. Men dagens terrortrusler er over alt, fra kyst til kyst, nord, syd, øst, vest. Det er ikke kun de store byer, siger FBI-direktøren, som kommer med et eksempel.

Her blev en 21-årig fra Harrisburg, Pennsylvania, angiveligt inspireret af jihadistbevægelsen og gik i gang med at lave drabslister over amerikanske tjenestemænd med navn, adresser og billeder.

Nye cybertrusler bidrager også til udfordringen, og ifølge Christoper Wray er disse trusler har nået "et rekordhøjt niveau."

- Terrorismen i dag bevæger sig lige så hurtigt som sociale medier, lyder det fra FBI-direktøren.