Udland

Mand anholdt i Saudi Arabien for at spise morgenmad med kvinde

Saudi-Arabien er kendt for landets strenge love i forhold til, hvordan mænd og kvinder må vise sig frem i det offentlige rum.

En egyptisk mand er blevet anholdt i Saudi-Arabien for en episode, der ikke umiddelbart ville få folk til at hæve øjenbrynene herhjemme.

Forseelsen: Manden spiste morgenmad sammen med en kvindelig kollega. Og delte det på sociale medier.

Det skriver det amerikanske medie, CNN.

Video er gået viralt

Episoden fandt sted i kystbyen Jeddah, hvor kvinden og manden spiste morgenmad i lobbyen på et hotel, hvor de begge arbejdede.

Parrets seance ved morgenbordet blev foreviget af manden på video og derefter lagt på sociale medier, hvor den sidenhen er gået viralt i Saudi-Arabien.

- Kom og spis morgenmad med os, lyder det i videoen, der blandt andet viser kvinden servere mad for manden.

Optrådte krænkende

Videoen og opfordringen fra parret fald den saudiske regering for brystet, og myndighederne reagerede prompte ved at anholde manden på hotellet og sende ham i fængsel.

- Myndighederne har anholdt en udenlandsk mand i Jeddah, efter han optrådte i en krænkende video, lyder det i en officiel udtalelse.

Den egyptiske mand er desuden anklaget for at "arbejde i en profession, der er forbeholdt det saudiske folk", skriver myndighederne.

Strenge regler

Det konservative kongerige er kendt for landets meget strenge love i forhold til, hvordan mænd og kvinder må vise sig frem i det offentlige rum.

Men hændelsen fra hotellet har alligevel fået flere i Saudi-Arabien til at reagere og klage over den dobbeltmoral, der hersker i landet.

Flere påpeger, at sådan en opførsel er ganske almindelig for de saudiske prinser i udlandet og for turister, der rejser til lande, hvor det at spise sammen mand og kvinde opfattes som værende fuldstændig normalt.

Det offentlige rum i det religiøse, saudiske samfund er traditionelt strengt adskilt mellem mænd og kvinder. Blandt andet skal gifte par bære et officielt bevis på deres ægteskab, hvis de stoppes på gaden, mens de går sammen.

Kvinder får flere rettigheder

Saudi-Arabien har længe været kendt for at være et af de mest kvindeundertrykkende samfund i verden. Men det saudiske samfund er langsomt ved at bløde op på deres regler for ageren i det offentlige rum.

Landets kvinder har inden for de seneste år for første gang fået lov til at kunne stille op til valg, og kvinderne har som det sidste land i verden også fået lov til at køre bil.

Desuden har kvinder i 2018 fået adgang til at se fodboldkampe på udvalgte sportsstadioner i Saudi-Arabien.