I dag kom bogen, der har fyldt aviserne: Om et par uger kan den være glemt

Bob Woodwards bog giver et mere humant billede af Trump, end uddragene har vist, mener USA-analytiker, der har læst den.

Det er en bog, der var ventet i spænding. Den har holdt Donald Trump beskæftiget pĂĄ Twitter i dagevis. Og de første uddrag gav med afslørende detaljer løfter om mere.

Den er tilmed skrevet af den velrenommerede stjernejournalist Bob Woodward. En af journalisterne bag Watergate-skandalen og en mand, der er kendt for at gå meget grundigt og metodisk til værks.

Tirsdag ramte bogen 'Fear: Trump in The White House' sĂĄ boghandlerne med et førsteoplag pĂĄ en million. Interessen var sĂĄ stor, at forudbestillingerne havde gjort bogen til ĂĄrets sjette bedst sælgende bog hos internetboghandlen Amazon, allerede inden den udkom. Det skriver CNN.

Alligevel har der været ganske stille i USA oven pĂĄ udgivelsen tirsdag. Bogens foreløbige afsløringer har ellers fyldt meget den seneste uge, men efter bogen kom pĂĄ gaden, har der – indtil videre - ikke været de store reaktioner.

- Det er ogsĂĄ det, der slĂĄr mig allermest, siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

Ikke flere bomber

Han har brugt dagen pĂĄ at læse bogen, og i den ligger nok ogsĂĄ forklaringen pĂĄ de udeblevne reaktioner.

- Der er faktisk ikke flere bomber. Alle store ting har været fremme i sidste uge, fastslår han.

Det er historier om, at Donald Trump har et stærkt svingende temperament og behandler sine medarbejdere groft. At han har kaldt justitsminister Jeff Sessions for ”mentalt retarderet”. At han har forlangt Syriens præsident, Bashar al-Assad, likvideret. Historier, som Trump har afvist på det kraftigste.

Det er alt sammen noget, der kom frem i sidste uge, samme tid som en anonym kronikør i avisen New York Times skrev, at medarbejderne i toppen af Donald Trumps administration er så foruroligede over præsidentens "utilregnelige" og "amoralske" adfærd, at de aktivt arbejder på at undergrave ham.

- Man kan groft sagt sige, at den debat kørte for en uge siden, konstaterer Mirco Reimer-Elster.

Gjort Trump en tjeneste

Derfor er det heller ikke en bog, der kommer til at rykke noget, mener USA-analytikeren. Man kan ligefrem sige, hvis man sætter tingene på spidsen, at Bob Woodward, uden at ville det, nærmest har gjort Donald Trump en tjeneste. Fordi Trump vil kunne underbygge sin fortælling om, at mørke kræfter vil fjerne en folkevalgt præsident.

- Jeg tror, den store diskussion vil være, om de her folk er helte, eller forrædere, der modarbejder den eneste folkevalgte mand, der sidder i den regering, siger Mirco Reimer-Elster.

Han pĂĄpeger, at de uddrag af bogen, der er blevet bragt, er en smule misvisende for resten af bogen.

- Jeg synes egentlig, at Woodward giver os et mere humant billede af Trump, end man egentlig har fĂĄet pĂĄ baggrund af de uddrag. Han virker mere nuanceret, siger USA-analytikeren.

En løgner og en joke

Donald Trump har endnu ikke kommenteret bogen, efter den er udgivet, men han har kommenteret flittigt pĂĄ den op til udgivelsen. Blandt andet har han kaldt bogen et fupnummer og dens forfatter en løgner.

- Woodward-bogen er en joke. Den er bare endnu et angreb mod mig i en strøm af angreb, nu med unavngivne og anonyme kilder. Mange er allerede stået frem og har sagt, at deres citater, ligesom bogen, er fiktion, skrev han mandag på Twitter.

Men hvis Mirco Reimer-Elster var rådgiver for Donald Trump, så ville han anbefale præsidenten at holde sig fra at tweete mere om bogen. Så er den glemt om et par uger.