Udland

Der er en klar årsag til, at Kim Jong-un inviterer Trump til nyt møde, siger Tantholdt

Brevet fra Kim Jong-un til USA's præsident beskrives som "varmt" og "positivt" af Det Hvide Hus.

USA's præsident, Donald Trump, har modtaget et brev fra den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, som foreslår endnu et møde mellem de to. Det oplyser Det Hvide Hus.

Ifølge præsidentens talskvinde, Sarah Sanders, ønsker Trump også et møde.

Hun beskriver brevets indhold som "varmt" og "positivt".

- Det primære formål med brevet var at planlægge endnu et møde med præsidenten, hvilket vi er åbne over for og allerede er gået i gang med at koordinere, siger Sarah Sanders.

Ifølge Sanders viser brevet Nordkoreas "fortsatte engagement i en atomnedrustning".

Nødt til at have et godt forhold

At brevet kommer netop nu, er der en grund til. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt fra Nordkorea:

- Kim Jong-un føler, at Nordkorea og hans regime fik noget ud af det første møde med Donald Trump. Vi har jo blandt andet set, at amerikanerne har stoppet de fælles øvelser med Sydkorea, der tidligere har provokeret dem rigtigt meget. Og derfor kan Kim Jong-un se nogle fordele i at blive gode venner med USA.

- Nordkorea har også udtrykt, at de gerne vil have en fredsaftale, og de er simpelthen nødt til at have et godt forhold til USA, hvis sådan en fredsaftale skal skrives under. Så Nordkorea har simpelthen nogle klare fordele ved at skabe bedre et forhold til USA.

Brevet fra Kim Jong-un til USA's præsident beskrives som "varmt" og "positivt" af Det Hvide Hus. Video: Kasper B. Andreasen

Sarah Sanders påpeger desuden, at Nordkorea under en militærparade søndag undlod at fremvise langtrækkende atomraketter, som normalt er tilfældet. Det tolker præsidenten som et tegn på fremskridt, lyder det fra Sanders.

Præsident Trump har også på Twitter takket Nordkorea for netop denne gestus:

- Det sender et stort og meget positivt budskab fra Nordkorea. Tak til formand Kim. Vi vil begge vise verden, at alle andre tager fejl. Der er intet som en god dialog mellem to personer, som kan lide hinanden, skrev Trump søndag.

Hvis Trump og Kim Jong-un mødes, vil det være anden gang, de to ledere sætter hinanden stævne.

Den 12. juni mødtes de to til et historisk topmøde i Singapore. Her underskrev de en erklæring, der kortfattet omhandlede en atomvåbenfri koreansk halvø.

Diplomater har efterfølgende kritiseret erklæringen for ikke at opstille en tidslinje og verificering frem mod målet.

Der mangler fremskridt

Og der er da også et stykke vej endnu, fortæller Rasmus Tantholdt:

- Status er, at hverken Nord- eller Sydkorea kan gøre det her hver for sig. Det skal de gøre sammen, selvom der ikke er nogen våben i Sydkorea.

- I USA er der omvendt mange, der peger lige hen mod hovedstaden Pyongyang, så når der er lavet sådan en erklæring, så ved Kim Jong-un godt, at han kan gøre noget selv, men det kræver også noget af amerikanerne og af sydkoreanerne. Og indtil videre har de ikke leveret noget, selvom Kim Jong-un har stoppet alle missiltest indtil videre.

De varme ord, der nu udveksles mellem USA og Nordkorea, kommer da også efter en periode med flere bump på vejen i opbygningen af relationen mellem de to lande.

I slutningen af august aflyste Trump sin udenrigsminister Mike Pompeos tur til Nordkorea.

Trump begrundede aflysningen med, at "vi ikke gør tilstrækkelige fremskridt med atomafviklingen på den koreanske halvø".

Det tyder heller ikke på, at Nordkorea overholder sin del af aftalen. Så sent som i forrige uge oplyste FN's Internationale Atomenergiagentur, IAEA, at den ikke kan se nogen indikation på, at Nordkorea har stoppet sine atomaktiviteter.

Ifølge nyhedsbureauet AP skulle Kim Jung-un have udtrykt irritation over den skepsis, der har omgærdet hans og Nordkoreas intentioner, siden mødet med Trump i midten af juni.