Udland

Kunstnere i opråb mod Melodi Grand Prix i Israel: - Det, der foregår i Israel, skal ikke hygges væk

141 kunstnere fra hele Europa ønsker, at næste års sangkonkurrencen ikke skal holdes i Israel. 13 af dem er danske.

Den israelske sangerinde Netta Barzilai sang sig til en førsteplads med nummeret 'Toy' i dette års udgave af Eurovision. Og det betyder, at det stort anlagte tv-show traditionen tro skal afholdes i hendes hjemland, Israel, i 2019.

Men det har nu fået en række kunstnere fra hele Europa op af stolen for at opfordre deltagerlandene til at boykotte musikkonkurrencen.

I alt er 141 kunstnere – herunder 13 danske – gået sammen i en fælles udtalelse via et åbent brev i The Guardian.

Disse danskere er blandt underskriverne

Karina Willumsen, musiker og komponist
Kirsten Thorup, forfatter
Arne Würgler, musiker
Jesper Christensen, skuespiller
Tove Bornhøft, teaterdirektør
Anne Marie Helger, skuespiller
Tina Enghoff, fotograf
Nassim Al Dogom, musiker
Patchanka, band
Raske Penge, sanger
Oktoberkoret, kor
Nils Vest, filminstruktør
Britta Lillesoe, skuespiller

- Den 14. maj, få dage efter Israels sejr i Eurovision, dræbte det israelske militær 62 ubevæbnede, palæstinensiske demonstranter i Gaza, heriblandt seks børn, og sårede flere hundrede, primært med sprængstoffer. Amnesty International fordømmer Israels skyd-for-at-dræbe-eller-såre-politik, og Human Rights Watch beskriver drabene som "ulovlige og bevidste", skriver de blandet andet. 

Sammenlignes med apartheid

Blandt underskriverne er alt fra belgiske Helmut Lotti til britiske Roger Waters, og blandt danskerne er skuespiller Jesper Christensen og dancehall-kunstneren Raske Penge. 

Raske Penge bærer det borgerlige navn Rasmus Poulsen, og han har en klar grund til at deltage i opfordringen. 

- Det gør jeg, fordi jeg synes, det er forfærdeligt, hvordan Israel opfører sig. Det er utroligt, at det kan blive ved med at foregå, siger musikeren og sammenligner tilstanden i Israel med tiden under apartheid i Sydafrika. 

- Det er ikke helt langt ude at lave den sammenligning. Ligesom i Sydafrika er Israel et vidt forskelligt land at bo i for de befolkningsgrupper, og det hører ikke hjemme nogen steder. 

- Jeg er vokset op med, at mine forældre ikke drak vin fra Sydafrika, og på samme måde giver det mening, at civilsamfundet sætter ind over for Israel, når nu der er så mange lande, der ikke tør at gøre det. 

- Det skal ikke hygges væk

Rasmus Poulsen er dog klar over, at man ikke nødvendigvis bliver populær af at deltage i et opråb som dette. 

- Det er ikke mit yndlingsprojekt at skulle være hyggedræber. Når jeg taler om Israel, får jeg næsten altid væmmelige mails og trusler, så det er egentlig ikke noget, jeg gider, men jeg føler, at jeg blev nødt til at skrive under, for jeg kan ikke bare se stiltiende til, siger Rasmus Poulsen. 

- Jeg ved godt, at der er nogle, der gerne bare vil hygge sig og se Melodi Grand Prix, men det er ikke hyggeligt det, der foregår i Israel. Det er mega uhyggeligt, og det skal ikke hygges væk, siger han. 

For Raske Penge handler appellen egentlig ikke om Melodi Grand Prix, men mere om at sende et signal til Israel og at få tilstanden i landet på dagsordenen. 

Ikke nok at holde sig fra Jerusalem

Indtil videre har European Broadcasting Union (EBU), der står bag eurovisionen, ikke reageret på kulturpersonlighedernes appel. 

EBU har dog ifølge flere internationale medier allerede selv øje for problematikken, som kan gå imod unionens mål om at være upolitiske.

I juni kom det således frem, at unionen skulle have bedt de israelske arrangører om at finde en "ikke-splittende placering" til næste års sangkonkurrence – med andre ord: At den ikke skal foregå i Jerusalem. 

Det er dog ikke nok, hvis man spørger de 141 underskrivere.

- Unionen burde i det hele taget droppe at have Israel som vært og flytte det til et andet land med en bedre menneskerettighedshistorik. Uretfærdighed skaber kløfter, mens jagten på værdighed og menneskerettigheder forener, lyder det i deres statement. 

Ikke første gang

Ender presset på Israel og EBU med at blive så stort, at de takker nej til at være værter ved næste års Melodi Grand Prix, vil det ikke være første gang i historien, at det ikke er vindernationen, der kan sige: "Good evening Europe".

Siden man i 1957 påbegyndte traditionen, er det sket fem gange. Det har dog aldrig været på grund af politisk pres, men derimod har det hver gang været vinderlandet, der ikke har villet dække omkostningerne til det stort anlagte show. 

Fire af de fem gange har BBC taget ansvaret på deres skuldre og afholdt showet i Storbritannien - i første omgang, fordi de var blevet nummer to året før, men senere hen fordi de fik tradition for at være stedfortrædende værtsnation. 

Sidste gang, det skete, var i 1980, hvor lige netop Israel takkede nej til værtsrollen efter at have vundet to gange i træk. 

Trodsede kritikere

I 1999 var Israel dog igen vært ved det internationale melodi grand prix, men siden da er flere musikere blevet opfordret til ikke at besøge det mellemøstlige land. 

Senest skulle den amerikanske sangerinde og sangskriver Lana Del Rey have optrådt i Israel i oktober, men efter kritik fra både aktivister og fans, valgte hun at aflyse.

Før hende har det britiske rockband Radiohead og danske MØ, der står bag et hit som 'Final song', i stedet valgt at trodse de kritiske røster og gennemføre deres planlagte koncerter.

- Min beslutning om at optræde for et israelsk publikum er ikke en blåstempling af den israelske stats handlinger. At jeg spiller en koncert i Israel betyder ikke, at jeg lukker øjnene for virkeligheden. Jeg spiller i Tel Aviv den 8. maj, fordi jeg mener, dialog er vejen frem, begrundede sangerinden beslutningen på Facebook.