Her er de tre ting, svenskerne taler om efter valgnatten
Spændingen er intakt i det svenske valg, og vælgerne holder vejret, indtil det endelige resultat kommer. Brevstemmer kan få stor betydning.
Ingen klar vinder.
Det er status efter en regulær svensk valggyser, der har efterladt de to politiske blokke med næsten lige stor opbakning.
Ingen af blokkene har flertal, og derfor venter der nu et vanskeligt forløb, formentlig flere uger med forhandlinger bag lukkede døre og hvisken i korridorerne.
Efter en dramatisk valgaften søndag er der særligt tre ting, svenskerne taler om i dag:
Brikkerne i puslespillet
Ét mandat.
Det er alt, der skiller de to blokke i svensk politik efter valgdagen.
Den rødgrønne koalition med Stefan Löfven i spidsen fik 144 mandater, mens den borgerlige koalition Alliancen med Ulf Kristersson som frontmand fik 143.
Derfor kan ingen af blokkene mønstre de 175 mandater, der kræves for at have flertal.
Resultatet betyder, at de næste uger i svensk politik vil blive højdramatiske, vurderer den svenske tv-station SVT's politiske kommentator Mats Knutson.
- Vi kan vente os et politisk spil på højt niveau, hvor begge sider kommer til at forsøge at fremstille sig selv som en større vinder end modstandersiden for dermed at give sig selv større legitimitet i kampen om statsministerposten. For det er dét, som det kommer til at handle om nu. At man forsøger at omsætte valgresultatet i krav om at erobre statsministerposten efter et valg, som måske ikke har nogen indlysende vinder, udtaler han til SVT.
Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterne fik sit bedste valg nogensinde med 17,6 procent at stemmerne, men der er ingen af de andre partier, der vil samarbejde med dem – endnu.
Derfor er den store rygtemølle i gang i Sverige, og politiske kommentatorer og analytikere fra ind- og udland spekulerer i konstellationer, koalitioner og statsministerkandidater.
Expressen har sammen med politologen Jenny Madestam set på ni forskellige scenarier.
Af de ni scenarier er der to, som Jenny Madestam ser som de mest sandsynlige:
Det ene er, at Alliancen allierer sig med Miljøpartiet. Partierne har tilsammen 158 mandater.
- Det er ikke helt utænkeligt. De ville ikke have flertal, og de ville virkelig skulle tale med Socialdemokraterne eller Venstrepartiet for at få dem til at bakke op. Men hvis de kan det, tror jeg også godt, man kan få vedtaget et budget, for det er ikke sandsynligt, at Socialdemokraterne, Venstrepartiet og Sverigedemokraterne vil stemme et alternativt budget igennem, siger Jenny Madestam til Expressen.
Det andet scenarie er, at der bliver lavet en koalition i midterfeltet, hvor Socialdemokraterne, De Liberale og Centerpartiet går sammen. Partierne vil sammen have 151 mandater.
- Det er jo det, Löfven vil. Man kan også forestille sig Miljøpartiet som en del af den konstellation. Den løsning kan være en mulighed for at få valgt en statsminister. Men så er der også et budget, der skal stemmes igennem, siger Jenny Madestam til Expressen.
Kan ’onsdagsstemmerne’ afgøre valget?
Inden der kan formes alliancer og byttes politiske holdkort, skal de sidste af de 7.495.927 stemmeberettigedes stemmer tælles op – og nogle steder tælles efter.
Og her kan ’onsdagsstemmerne’ komme til at spille en afgørende rolle.
’Onsdagsstemmerne’ er brevstemmer fra ind- og udland og stemmer, der er afgivet udenfor egen kommune.
Det er særligt de svenskere, der bor i udlandet, der er fokus på. 165.000 af dem har stemmeret.
Man forventer dog lav valgdeltagelse og omkring 50.000 brevstemmer fra udlandet.
Men 50.000 stemmer er mange, når der er 0,3 procentpoint mellem de to blokke (40,3 til Alliancen og 40,6 til De Rødgrønne).
Ifølge Aftonbladet er det kun omkring 30.000 stemmer, der adskille de to blokke.
Dermed kan de allersidste stemmer, der bliver talt op, flytte på decimalerne til den ene eller anden side.
Valget er tidligere blevet afgjort af brevstemmer fra udlandet. Det skete i 1979, hvor stemmerne tippede valget til fordel for de borgerlige.
Men flere svenske valgforskere og eksperter tvivler på, at onsdagsstemmerne kommer til at skubbe magtbalancen på afgørende vis.
- Hvis man antager, at det bliver samme forandring som ved det seneste valg, taber Socialdemokraterne et mandat til Miljøpartiet, mens Centerpartiet kan tabe et til Moderaterne. Men det ser ikke ud som om, at et mandat vil krydse over blokgrænsen, siger Svante Linusson, der er matematikprofessor ved KTH, til Expressen.
Udfordringen – får Sverigedemokraterne indflydelse?
En af de partiledere, der brugte det foreløbige valgresultat til at markere sin position, var Sverigedemokraternes formand, Jimmie Åkesson.
For uden en klar vinder af valget kan Sverigedemokraterne stå med de afgørende mandater, der kan hjælpe den borgerlige kandidat Ulf Kristersson fra Moderaterne til magten - hvis han altså vil samarbejde med dem.
Og derfor sendte Åkesson en besked direkte til Kristersson, da han talte til sine tilhængere på valgaftenen.
- Hvordan har du tænkt dig at danne regering? Vil du vælge Stefan Löfven, eller vil du vælge Jimmie Åkesson? lød partiformandens udfordring til sin politiske kollega.
Den tone fortsatte mandag formiddag, hvor Åkesson igen appellerede til Moderaternes formand.
- Vil man have flertal i Rigsdagen, så bør man tale med os, sagde Jimmie Åkessson til Aftonbladet og understregede, at partiet ”kommer til at stemme nej til alle regeringer, der ikke giver os indflydelse”.
Partiformanden fortalte også, at ingen partier indtil videre har kontaktet Sverigedemokraterne for at samarbejde.
Moderaternes formand, Ulf Kristersson, har ligesom alle andre partiledere afvist at arbejde sammen med Sverigedemokraterne. Men han har ikke været lige så klar i spyttet som den siddende statsminister, Stefan Löfven.
- Socialdemokraterne afviser blankt at samarbejde med Sverigedemokraterne i enhver form. Ulf Kristersson fra Moderaterne har ikke været lige så klar i sin afvisning. Der spekuleres i, om han vil være klar til at danne en regering, der sidder på Sverigedemokraternes nåde, forklarer TV 2s udsendte i Sverige, Hans Redder.
For at danne regering behøver han ikke direkte Sverigedemokraternes opbakning. Men det er nødvendigt, at de ikke aktivt stemmer imod ham.
Hvis du vil vide mere om partierne og personerne, er der hjælp at hente herunder:
Kilder: Socialdemokraterna.se, Moderaterne.se, sd.se