Udland

Ekstrem orkan har kurs mod USA - en million beordres evakueret

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har sendt katastrofeberedskab til to delstater og opfordrer befolkningen til at være forsigtige.

Guvernøren i den amerikanske delstat South Carolina har mandag beordret tvungen evakuering af mere end en million indbyggere, inden orkanen Florence rammer USA's østkyst senere på ugen.

Amerikanske meteorologer meddelte mandag, at orkanen Florence har udviklet sig til en storm i kategori fire, det næsthøjeste på skalaen.

Den har kurs mod det sydøstlige USA og vil kunne forårsage store ødelæggelser, hedder det.

- Dette er en meget farlig orkan, siger guvernør Henry McMaster i South Carolina på et pressemøde.

- Vi ønsker ikke at risikere et eneste liv i South Carolina i denne orkan, fortæller han ifølge AFP.

Derfor har han givet ordre til evakueringer langs en 320 kilometer lang kyststrækning med start midt på dagen tirsdag. Orkanen ventes at ramme USA's kyst torsdag.

Også North Carolina, Virginia og andre delstater langs kysten gør forberedelser til at kunne evakuere mange.

Enorm vindstyrke

Mandag befinder Florence sig knap 2000 kilometer øst for Cape Fear i North Carolina. I orkanen er der målt en vindstyrke på op til 195 kilometer i timen, oplyser USA's orkancenter.

Men fordi situationen stadig er rolig over land, frygter myndighederne, at befolkningen ikke tager advarslerne og evakueringerne seriøst.

- North Carolina tager orkanen Florence alvorligt. Det bør I også gøre. Forbered jer nu, udtalte guvernør Roy Cooper i North Carolina mandag aften på et pressemøde.

På Twitter skriver den amerikanske præsident, Donald Trump, at han er blevet briefet om faren ved den kommende orkan, og at det har udsigt til at blive en af østkystens værste storme i mange år.

- Vær nu forberedte, vær forsigtige, og hold jer i sikkerhed, skriver præsidenten.

Florence ventes at passere Bermuda og Bahamas tirsdag og onsdag, og med orkanen kommer der ud over den enorme vindstyrke også store mængder vand.

Eksplosive oversvømmelser kan være på vej

Hvis den nærmer sig kysten i langsom fart, vil den kunne bringe tropiske regnskyl med sig, der kan ramme helt ind over bjergkæden Appalacherne. Bjergkæden løber bag den amerikanske østkyst.

Det kan udløse eksplosive oversvømmelser og mudderskred over et stort område.

Og det er netop, hvad meteorologerne tror, at Florence gør, inden den rammer USA's østkyst.

- Det er ikke bare kysten, siger lederen af USA's orkancenter, Ken Graham.

- Når et system som dette bremser op, og det bevæger sig virkelig langsomt, så kan noget af nedbøren ramme et godt stykke fra dets centrum, forklarer han.

Trump sender nødberedskab til to stater

Den voldsomme orkan har fået Donald Trump til at skride til handling. På foranledning af guvernørerne i North og South Carolina har han aktiveret katastrofeberedskabet i begge stater, skriver NBC.

Den amerikanske delstat Virginia har også anmodet om undtagelsestilstand og udvidet nødberedskab.

- Det kan blive meget farligt at opholde sig ude ved vandet. Det kan være forbundet med livsfare, hvis folk, der bor tæt på kysterne i de her tre berørte stater, ikke følger myndighedernes advarsler og søger ind i landet, siger TV 2s amerikanske korrespondent Jesper Steinmetz. 

Nordmarianerne ramt af tyfon - Filippinerne er de næste

Men orkanen er ikke det eneste, der truer det amerikanske territorium.

Nordmarianernes guvernør, Ralph Torres, har gennem et brev natten til tirsdag opfordret Donald Trump til at erklære undtagelsestilstand i området. Det skyldes, at tyfonen Mangkhut over natten passerede øerne i det vestlige Stillehav.

I brevet skriver Ralph Torres, at tyfonen er så alvorlig og stor, at der er behov for føderal bistand for at kunne redde liv og beskytte bygningerne.

Tyfonen passerede området med over 100 kilometer i timen og ødelagde bygninger og resulterede i strømsvigt flere steder.

Mangkhut har i øjeblikket kurs mod Filippinerne, og forventes i de kommende dage at tage til i styrke og udvikle sig til en supertyfon.