Valg i Sverige

Byttede rundt på stemmesedlerne - det svenske valgresultat har ændret sig

En ombytning af stemmesedler i et svensk valgdistrikt har udbygget den rødgrønne bloks føring med et mandat.

En fejl ved et valgsted i Sverige har gjort, at den rødgrønne blok har to mandater mere end den borgerlige Alliansen og ikke kun ét mandat som først beregnet.

Det skriver det svenske nyhedsbureau TT.

Et valgdistrikt havde byttet rundt på stemmesedler til riksdagsvalget og et lokalvalg.

Ét mandat er gået til Sverigedemokraterna og ét blevet trukket fra Centerpartiet. Dermed betyder det, at Alliansen, hvor Centerpartiet indgår, mister et mandat i den samlede optælling.

Den rødgrønne blok med Stefan Löfven i spidsen fører nu 144-142 over Alliansen med Ulf Kristersson som statsministerkandidat.

Matematik-ekspert sendt afsted

Det er et distrikt i det nordlige Västre Götland, der har lavet fejlen.

Det var det norske nyhedsbureau NTB, der var opmærksomme på, at stillingen stod 144-142 på den svenske valgmyndigheds hjemmeside. Da de opdagede det, kontaktede de TT, skriver NTB.

Valgmyndigheden fortalte først, at en ekstra kvalificeret matematiker var sendt til myndighedens kontor for at kontrollere opgaven, skriver TT.

Senere blev det oplyst, hvad der var grunden til fejlen.

Ifølge Lars Aden Lisinski, der er pressesekretær for valgmyndigheden, er der intet, der indikerer, at den foreløbige mandatfordeling vil blive ændret yderligere, inden de resterende stemmer er blevet optalt.

Myndighed bør undersøges

Marja Lemne, der er statsforsker og lektor ved Södertörn Universitet, undrer sig gevaldigt.

- Som forsker undrer jeg mig over, hvad valgmyndigheden laver. Valgsiden går ned, aftalen med Postnord fungerer ikke. Det er ikke gode ting. Det kan være den myndighed skal undersøges, siger hun til TT og fortsætter:

- Jeg har fulgt valg i 50 år, men nu undrer jeg mig. Det kan være på tide at oprette en parlamentarisk undersøgelse, der involverer alle parter, gennemgår valgrutiner og hvad der kan gøres bedre.

Statsminister vælges tidligst sidst på måneden

Fejlen betyder at Sverigedemokraterna nu har 63 mandater og Centerpartiet 31.

På trods af fejlen er blokkene fortsat næsten helt lige, og selvom den rødgrønne blok til venstre for midten er lidt større end de borgerlige, Alliansen, har de ikke noget flertal. Sverigedemokraterne er nemlig gået frem og har nu 62 mandater i Rigsdagen. 

Det betyder, at der kan gå længe, før en ny svensk regering er på plads, og den nuværende statsminister, Stefan Löfven, fortalte til partiets valgfest i nat, at han ikke har planer om at forlade posten, før tidligst om 14 dage, når Rigsdagen åbner. 

Dermed kan de næste uger i svensk politik vil blive højdramatiske, lød vurderingen fra den svenske tv-station SVT's politiske kommentator Mats Knutson tidligere mandag.

- Vi kan vente os et politisk spil på højt niveau, hvor begge sider kommer til at forsøge at fremstille sig selv som en større vinder end modstandersiden for dermed at give sig selv større legitimitet i kampen om statsministerposten. For det er dét, som det kommer til at handle om nu. At man forsøger at omsætte valgresultatet i krav om at erobre statsministerposten efter et valg, som måske ikke har nogen indlysende vinder, udtalte han til SVT.

Sveriges politiske fremtid vil sandsynligvis blive afgjort i løbet af de næste par uger. Senest den 8. oktober vil vi vide, hvem de skal stå i spidsen for den svenske regering, skriver Omni.se. 

Fordi Stefan Löfven har meddelt, at han ikke har i sinde at træde tilbage, skal der nemlig afholdes en statsministerafstemning i Rigsdagen senest to uger efter, at den nye rigsdag er samlet.

Det vil sige den 8. oktober.