Udland

Arnold Schwarzenegger hørte svenske Gretas opråb - inviterer hende til Østrig

Greta Thunberg skiftede skoledag ud med strejke foran den svenske Rigsdag. Nu kan hun få brug for at skippe skolen for at besøge en verdensstjerne.

Sommerens svenske skovbrande fik bekymringen for klimaforandringer til at blusse op i vores naboland. 

Men politikerne tog slet ikke emnet alvorligt nok, mener 15-årige Greta Thunberg.

Under den svenske valgkamp sad hun dagligt foran Rigsdagen i stedet for i klasselokalet med skiltet "Skolestrejke for klimaet". 

Hendes happening fik opmærksomhed i medier verden over, og Greta Thunberg gik blandt andet lige i hjertet på den tidligere bodybuilder og skuespiller Arnold Schwarzenegger.

I et opslag på Twitter hylder han den 15-årige pige og inviterer hende på besøg i Østrig i forbindelse med en konference om klima, han selv står bag.  

- Jeg elsker at se nogen, der ikke bare klager, men kommer ud og gør noget ved det. Du inspirerer mig. Fortsæt med skolen, og jeg vil være vært for dig i Wien på vores R20_AWS (Austrian World Summit, red.), så du kan inspirere endnu flere mennesker, skriver skuespilleren på Twitter. 

Den invitation skulle svenske Greta Thunberg ikke tænke længe over. 

- Du kan regne med mig. Hasta la vista, baby, har hun svaret skuespilleren med henvisning til hans berømte replik fra filmen 'Terminator 2: Judgment Day'. 

Kendt for klimakampen

Siden den østrigskfødte bodybuilder og skuespiller forlod lærredet, har han i høj grad kastet sig ind i klimakampen.

I syv år var han guvernør for den amerikanske stat Californien, hvor han stod for en meget vidtgående lovgivning omkring miljø og CO2-udledningen i staten.

Han var berygtet for sin skarpe kritik af regeringen og har blandt andet kaldt politikerne i Washington for "tøsedrenge", fordi de ikke turde sætte de store olieselskaber på plads i forbindelse med et olieudslip i Den Mexicanske Golf.

Det politiske aftryk lader vente på sig

Om Greta Thunberg kan trænge igennem med sit budskab i Østrig, må tiden vise. 

Men i Sverige flyttede hun ikke voldsomt ved emnets rolle i valgdebatterne, selvom hun vandt manges hjerter.

Det vurderer Morten Rud Pedersen, direktør i kommunikationsbureauet Rud Pedersen Public Affairs og ekspert i svensk politik.

- Alle partier kan blive enige om, at klimaet er vigtigt, men i valgkampen har det handlet om de ting, de er uenige om, såsom hvem der skal styre Sverige, og hvordan man skulle forholde sig til Sverigedemokraterne. Derfor har klimaet ikke fået fokus, siger han til TV 2. 

Afstemning

Synes du, politikerne i Danmark taler nok om klimaudfordringerne?

Havde folkestemningen med sig

Otte procent af de svenske vælgere mente ellers i forsommeren, at klimaet burde være valgkampens hovedfokus.

Det viser en rundspørge blandt de svenske vælgere, som Analyseinstituttet Novus lavede for Sveriges Radio.

Alligevel har valgkampen i flere måneder været domineret af debatten om Sveriges flygtninge- og indvandrerpolitik.

Derfor mener Morten Rud Pedersen ikke, klimaet har haft betydning for, hvor vælgerne satte deres kryds. 

- Greta Thunberg har fået mange med sig, og der har været en positiv stemning omkring hendes aktion. Det skal hun have respekt for, og det er da befriende. Men klimaet har ikke været afgørende for nogen i forhold til, hvad de stemte, siger han til TV 2.