Valg i Sverige

Venstre-ordfører vil have Europarådet til at kigge på svensk valg

Anonymitet under stemmeafgivning ved valget i Sverige i fare på grund af stemme-system. Nu vil Michael Aastrup Jensen tage det op i Europarådet.

Svenskernes ganske særprægede måde at gennemføre en valghandling på, skal nu granskes udenfor broderlandet hinsidan.

Det siger Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der vil tage den svenske metodik under valghandlinger op på næste møde i Europarådet.

Jensen har været udsendt som valgobservatør flere steder, herunder i Rusland, men valgsystemet i Sverige har alligevel chokeret ham:

- På alle de mange valgobservationer, jeg har været på, har jeg ikke set noget, der kommer bare i nærheden af, hvor udemokratisk det svenske valg er, siger udenrigsordføreren til Ritzau.

Årsagen skal findes i udformningen af de svenske stemmesedler, der ifølge kritikere gør det sværere at opretholde anonymitet.

Partierne har egne stemmesedler

Når vi herhjemme går til valg og skal afgive vores stemme i et valglokale, så er der ingen nysgerrige øjne, der kan følge med.

I Danmark foregår det nemlig som bekendt sådan, at samtlige partiers navne står på den stemmeseddel, som vi sætter vores kryds på inde i selve stemmeboksen.

Men sådan er reglerne ikke i Sverige.

Valg i Sverige

Den 9. september går svenskerne til valg.

Midterpartierne er under pres, og især det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna spås stor fremgang og omkring hver femte stemme.  

Ingen af Riksdagens partier vil dog arbejde sammen med Sverigedemokraterna, og det truer den politiske stabilitet i Folkhemmet.

De to mest oplagte statsministerkandidater er Socialdemokraternas Stefan Löfven (statsminister siden 2014) og Moderaternas Ulf Kristersson.

De står i spidsen for hver deres koalition - De Rödgröna og Alliansen. 

Her har hvert parti deres egne stemmesedler med partiets navn og logo på. Hvis du som svensk vælger derfor blot tager én seddel med ind i stemmeboksen, så kan alle omkringstående i valglokalet i princippet se, hvilket parti du har bestemt dig for at sætte dit kryds ved.

Denne regel kritiseres derfor også af Thomas Rymer, der er pressetalsmand i OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa. 

Til det svenske medie Dagens Nyheter, siger han, at reglen med 'åbne' stemmesedler i bund og grund kan være et problem, som kan betyde, at vælgerne ikke kan afgive deres stemmer i anonymitet. 

– Det er en af de ting, vi kigger på. Vi vil gå reglerne for dette igennem, siger Thomas Rymer.

Vælgere kan selv skrive partinavnet

OSCE har sendt to valgobservatører til Sverige for at gennemgå dagens valg i vores broderland. Det er første gang nogensinde, at observatører skal overvåge et svensk valg. 

Beslutningen om at sende observatører afsted er truffet i kølvandet på flere møder med svenske politikere og repræsentanter fra svenske medier i foråret. 

- Vi er der for at undersøge to ting, som vi har talt med de svenske myndigheder om. Det ene er valgkampfinansieringen, det andet er, hvordan valgstederne ser ud. Især hvordan stemmesedlerne ser ud, om de sikrer valghemmeligheden. Der er nogen, der er bekymret for, at reglerne ikke er lavet så valghemmeligheden er sikret, og det er essentielt i forhold til vores regler, har Thomas Rymer tidligere sagt til TV 2.

Søndag skal svenskerne både sætte deres kryds til rigsdags-, kommunal- og regionsvalget.

Hvis man ikke på stemmesedlen kan finde det parti, man gerne vil stemme på, kan man i stedet skrive partiets navn på en blank stemmeseddel.

Hvem er hovedpersonerne, og hvad er det store tema i det svenske valg? Få svaret på 63 sekunder. Video: Thomas Lee Christensen

Rekordmange har stemt på forhånd

Inde i valgboksen kan vælgerne enten stemme personligt på en kandidat eller på en partiliste ved at lægge partiets stemmeseddel ned i en valgkuvert uden påtegninger.

Endog rigtig mange svenskere har dog bestemt sig for at stemme på forhånd ved dette års valg. 

Det skriver SVT

Den svenske valgmyndighed har søndag formiddag opgjort antallet af stemmer, der er afgivet før valgdagen. I alt 2.648.321 millioner svenskere har stemt på forhånd, hvilket svarer til godt 34 procent af de stemmeberettigede. 

At så mange har stemt før selve valgdagen, kan være et tegn på, at vi vil se en høj valgdeltagelse ved valget i dag. 

- Vi ser en stærk forbindelse mellem forhåndsstemmer og valgdeltagelse. Når færre stemmer på forhånd, er der også færre, der stemmer på valgdagen. Det ser ud som om, at kurverne følger hinanden, siger Stefan Dahlberg, professor i statskundskab fra Göteborg Universitet, til SVT. 

Den rapport, som de to valgobservatører fra OSCE skal udfærdige, ventes først at ligge klar om to måneder.