Valg i Sverige

SVT inviteres alligevel til valgfest hos Sverigedemokraterna

Partiet havde ellers boykottet tv-stationen, da en studievært tog afstand fra formand Jimmie Åkessons udtalelser under valgdebat.

Når Sverigedemokraterna søndag aften samles til valgfest i Skellefteå, så bliver det alligevel med rullende kameraer fra tv-stationen SVT.

Det oplyser Sverigedemokraterna i Västerbotten i en pressemeddelelse ifølge SVT.

- SVT's udskiftning af valgchef - Eva Landahl, der også er ansvarlig udgiver for SVT - opfatter vi som en undskyldning, skriver Petter Nilsson, der er talsmand for Sverigedemokraterna i Västerbotten.

Valg i Sverige

Den 9. september går svenskerne til valg.

Midterpartierne er under pres, og især det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna spås stor fremgang og omkring hver femte stemme.  

Ingen af Riksdagens partier vil dog arbejde sammen med Sverigedemokraterna, og det truer den politiske stabilitet i Folkhemmet.

De to mest oplagte statsministerkandidater er Socialdemokraternas Stefan Löfven (statsminister siden 2014) og Moderaternas Ulf Kristersson.

De står i spidsen for hver deres koalition - De Rödgröna og Alliansen. 

Redaktionschef Anders Bäckström hos SVT Västerbotten kalder det en glædelig besked.

Udelukket siden lørdag

SVT har ellers være forment adgang og generelt været boykottet af partiet siden lørdag.

Udelukkelsen af tv-stationen skete i kølvandet på den afsluttende debat mellem alle Rigsdagspartiernes ledere på SVT aftenen forinden.

- Det faktum, at en public-service-kanal gennem løgne og forvridninger aktivt forsøger at påvirke et valg, bør være uacceptabelt i et demokrati, skrev Jimmie Åkesson, der formand for partiet, i en pressemeddelelse.

I den omstridte tv-debat kom han med sit bud på, hvorfor mange indvandrere ikke får arbejde i Sverige.

- Det er, fordi de ikke er svenskere. De passer ikke ind i Sverige, og det er klart, at det så er svært at få et job. Så må man jo få forudsætninger for at blive netop svensk, sagde han.

Netop den kommentar fik debattens vært, Martina Nord, til at tage afstand på tv-stationens vegne.

- Vi skal begynde med at sige, at Jimmie Åkessons udtalelse var groft generaliserende, og SVT tager afstand fra den, sagde hun.

Valgchef fjernet fra rolle

Ifølge Expressen var det valgchef på SVT Eva Landahls beslutning, at undsige Jimmie Åkesson på direkte TV.

I samme avis kom det efterfølgende frem, at hun på Twitter to gange havde 'liket' tweets, der var kritiske over for Sverigedemokraterna.

SVT valgte derfor at fjerne Eva Landahl fra sin rolle som valgchef. Og det er den beslutning, der nu får partiet til at invitere stationen indenfor.

- Eftersom seere har interesse i at være en del af vores valgfest, sammen med at undskyldningen er modtaget - åbner vi op for, at SVT kan dække vores valgfest i Skellefteå, skriver Peter Nilsson yderligere i pressemeddelelsen.

SVT holder dog fast i, at det alene er valgchefens opførsel på Twitter, der gør, at hun er blevet fjernet fra sin post.

De svenske valgsteder lukker klokken 20.00, og Sverigedemokraterna er spået stor fremgang.