Valg i Sverige

Sverigedemokraterne: - Det har været smudsigt

De svenske valgsteder er lukket, og stemmerne ved at blive talt op. Alt tyder på en gyser med Sverigedemokraterna i klar fremgang.

Er der to, der ikke står sammen i svensk politik, må det være Socialdemokraterne og Sverigedemokraterne.

De to partier har hver især ført en ubønhørligt hård og konfronterende valgkamp de seneste måneder. 

I bevidstheden om at de hver især ville komme til at kæmpe om vælgernes gunst og ikke mindst mange af tvivlerne. Sådan nærmest fra hus til hus, fordi Sverigedemokraterne især har markeret sig med en indvandrerkritisk linje og er lykkedes med at gå på hugst i Socialdemokraternes hidtidige kernevælgere. Ifølge SvT's vælgeranalyse kommer 19 procent af Sverigedemokraternes vælgere ved dette valg fra Socialdemokraterne.

Valg i Sverige

Den 9. september går svenskerne til valg.

Midterpartierne er under pres, og især det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna spås stor fremgang og omkring hver femte stemme.  

Ingen af Riksdagens partier vil dog arbejde sammen med Sverigedemokraterna, og det truer den politiske stabilitet i Folkhemmet.

De to mest oplagte statsministerkandidater er Socialdemokraternas Stefan Löfven (statsminister siden 2014) og Moderaternas Ulf Kristersson.

De står i spidsen for hver deres koalition - De Rödgröna og Alliansen. 

Smuds, løgn og vold

Søndag aften lettede røgen ved valgstederne, sådan billedligt talt. Men at det har været en hård og uforsonlig valgkamp, der nu er ved at finde en slags afgørelse, lagde Sverigedemokraternes talsmand Mattias Karlsson ikke skjul på.

Det har været en smudsig valgkamp, og særligt Socialdemokraterne har været hårde i tonen med brug af løgne.

Mattias Karlsson, talsmand i SD

- Det har været en smudsig valgkamp, og særligt Socialdemokraterne har været hårde i tonen med brug af løgne. Samtidig har der været en del vold mod vore folk, fortsatte Mattias Karlsson, der sammen med Sverigedemokraternes leder, Jimmie Akesson, udgør halvdelen af partiets magtfulde 'Firebande', der har arbejdet på at gøre partiet mere strømlinet.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven fra Socialdemokraterne, tog da også afstand fra sin politiske hovedmodstander, da han søndag mødte op for at afgive sin stemme.

- En socialdemokratisk ledet regering garanterer, at Sverigedemokraterne – et ekstremistisk og racistisk parti – ikke får indflydelse, lød det fra Stefan Löfven.

De svenske socialdemokrater har i deres kampagner også peget på, at Sverigedemokraterne ikke går ind for ligeløn, og at man vil ramme pensionisterne på de velfærdsydelser, der særligt retter sig mod den ældre del af befolkningen.

Alligevel tyder meget på, at det svenske vælgerkorps denne gang har været mere mobile end i mange år. Der er blevet flyttet store vælgerflokke, og det har været en valggyser lige til det sidste.

Indviklet regeringsdannelse

De første prognoser fra SVT viser, at Sverigedemokraterne er partiet med størst fremgang, og at Socialdemokraterne i lighed med de borgerlige fra Moderaterna går tilsvarende meget tilbage.

Derfor bliver det formentlig også en indviklet affære at danne regering, vurderer TV 2s politiske reporter Hans Redder fra Sverige.

- Nu er der to muligheder. Enten bliver man nødt til at lave et regeringssamarbejde over midten. Ellers må man samarbejde med Sverigedemokraterne på en eller anden måde, siger Hans Redder. 

Hvem er hovedpersonerne, og hvad er det store tema i det svenske valg? Få svaret på 63 sekunder. Video: Thomas Lee Christensen

Det er således marginaler, der aktuelt skiller rød-grønne blok og den borgerlige alliance i den første tidlige prognose for den svenske valgresultat. 

De ligger begge til at få omkring 40 procent af stemmerne - og dermed har ingen af dem flertal. 

Resten af stemmerne ser nemlig ud til at gå til det indvandrerkritiske Sverigedemokraterne (SD), der står til op mod 20 procent af stemmerne. Og dem har begge fløje hidtil afvist at samarbejde med.