Med 99,97 procent af stemmerne talt op stĂĄr det klart, at hverken venstrefløjen i den rødgrønne blok eller højrefløjen i den borgerlige alliance vil fĂĄ stemmer nok til at fĂĄ flertal uden at samarbejde med Sverigedemokraterne. 

Faktisk er det kun et enkelt mandat, der skiller de to blokke. De rødgrønne fik 144 mandater, mens Alliancen fik 143. Derfor kan ingen af blokkene mønstre de 175 mandater, der kræves for at have flertal.

Dermed har Sverigedemokraterne nu de afgørende mandater til at hjælpe den borgerlige kandidat Ulf Kristersson fra partiet Moderaterne (M) til magten. Og derfor sendte Ă…kesson en besked direkte til Kristersson, da han talte til sin tilhængere pĂĄ valgaftenen.

- Hvordan har du tænkt dig at danne regering? Vil du vælge Stefan Löfven, eller vil du vælge Jimmy Ă…kesson?, lyder Ă…kesons ultimatum. 

Partilederen udtaler, han er villig til at samarbejde og forhandle med alle. Han har dog en særlig invitation til Ulf Kristersson Video: Malene Sørensen

Partier tager afstand fra Sverigedemokraterne

Kristersson har gennem valgkampen taget afstand fra Sverigedemokraterne. Ligesom alle andre partiledere. Han har dog ikke været helt sĂĄ skarp i retorikken som den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven. 

- Det handler ogsĂĄ om anstændighed, om et anstændigt demokrati. SĂĄ en socialdemokratisk ledet regering garanterer, at Sverigedemokraterne – et ekstremistisk og racistisk parti – ikke fĂĄr indflydelse, sagde Löfven i gĂĄr, da han afgav sin stemme. 

En regering pĂĄ Sverigedemokraternes nĂĄde

Selvom Kristersson har kritiseret Sverigedemokraterne kan det ikke udelukkes, at han er klar til at blive statsminister med hjælp fra det indvandrerkritiske parti.

- Socialdemokraterne afviser blankt at samarbejde med Sverigedemokraterne i enhver form. Ulf Kristersson fra Moderaterne har ikke været lige sĂĄ klar i sin afvisning. Der spekuleres i, om han vil være klar til at danne en regering, der sidder pĂĄ Sverigedemokraternes nĂĄde, forklarer TV 2's udsendte i Sverige, Hans Redder. 

For at danne regering behøver han ikke direkte Sverigedemokraternes opbakning. Men det er nødvendigt, at de ikke aktivt stemmer imod ham. 

Opfordrede Löfven til at gå af

Da Ulf Kristersson søndag aften holdt tale til sine tilhængere, løftede han ikke sløret for, hvorvidt han vil samarbejde med Sverigedemokraterne. 

- Vi er Sveriges i særklasse største politiske kraft, som både kan og vil regere vort land. Og vi har et særligt ansvar for at gøre præcis det lige nu. At gøre det, som er absolut bedst for Sverige. Det arbejde ligger nu foran os, når valghandlingen ligger bag os, sagde han.

Moderaterne fik 19,8 procent af stemmerne og kunne derfor notere sig en tilbagegang pĂĄ 3,5 procentpoint i forhold til valget i 2014.

Han opfordrede i samme tale statsminister Löfven til at gĂĄ af. Löfven kan vælge at blive pĂĄ statsministerposten for at lede forhandlingerne om en ny regering. 

Historisk dĂĄrligt valg til Socialdemokraterne

Og Löfven har da ogsĂĄ tænkt sig at blive pĂĄ posten. 

Socialdemokraterne fik med lidt over 28 procent af stemmerne det dĂĄrligste valg, partiet nogensinde har haft. Men samtidig er resultatet bedre end meningsmĂĄlingerne havde spĂĄet.

- Vi ville gerne have set et bedre resultat, det er der ingen tvivl om. Men trods det har vælgerne gjort Socialdemokraterne til det største parti, sagde Löfven til sine jublende tilhængere pĂĄ valgnatten. 

- Det er to uger tilbage til Riksdagens ĂĄbning. Jeg vil arbejde roligt videre som statsminister, sagde han.

Men det stod klart, at Socialdemokraterne og den rødgrønne blok ikke har et flertal. 

- En ting er allerede klart. Der er ingen side, der har sit eget flertal - vi skal have grænseoverskridende aftaler, sagde Löfven. 

Han har tidligere flirtet med bĂĄde Centerpartiet (C) og De Liberale (L) fra den borgerlige blok for at fĂĄ dem til at støtte sig som statsminister. Og det er et samarbejde pĂĄ tværs af blokke, han gĂĄr efter. 

- Uanset det endelige valgresultat bør blokpolitikken blive begravet i aften, sagde han. 

Fintælling og brevstemmer

Flere af valgstederne skal foretage en fintælling af stemmerne, og så mangler der også at blive talt omkring 200.000 brevstemmer. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Den foreløbige opgørelse peger på en stemmedeltagelse på 84,4 procent. Ved det seneste valg i 2014 var det tal 83,4 procent.