Med 99,97 procent af stemmerne talt op står det klart, at hverken venstrefløjen i den rødgrønne blok eller højrefløjen i den borgerlige alliance vil få stemmer nok til at få flertal uden at samarbejde med Sverigedemokraterne. 

Faktisk er det kun et enkelt mandat, der skiller de to blokke. De rødgrønne fik 144 mandater, mens Alliancen fik 143. Derfor kan ingen af blokkene mønstre de 175 mandater, der kræves for at have flertal.

Dermed har Sverigedemokraterne nu de afgørende mandater til at hjælpe den borgerlige kandidat Ulf Kristersson fra partiet Moderaterne (M) til magten. Og derfor sendte Åkesson en besked direkte til Kristersson, da han talte til sin tilhængere på valgaftenen.

- Hvordan har du tænkt dig at danne regering? Vil du vælge Stefan Löfven, eller vil du vælge Jimmy Åkesson?, lyder Åkesons ultimatum. 

Partilederen udtaler, han er villig til at samarbejde og forhandle med alle. Han har dog en særlig invitation til Ulf Kristersson Video: urn:tv2:cms:metadata:person:7f5dcefa-209f-48aa-a1c0-5722b6670e04

Partier tager afstand fra Sverigedemokraterne

Kristersson har gennem valgkampen taget afstand fra Sverigedemokraterne. Ligesom alle andre partiledere. Han har dog ikke været helt så skarp i retorikken som den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven. 

- Det handler også om anstændighed, om et anstændigt demokrati. Så en socialdemokratisk ledet regering garanterer, at Sverigedemokraterne – et ekstremistisk og racistisk parti – ikke får indflydelse, sagde Löfven i går, da han afgav sin stemme. 

En regering på Sverigedemokraternes nåde

Selvom Kristersson har kritiseret Sverigedemokraterne kan det ikke udelukkes, at han er klar til at blive statsminister med hjælp fra det indvandrerkritiske parti.

- Socialdemokraterne afviser blankt at samarbejde med Sverigedemokraterne i enhver form. Ulf Kristersson fra Moderaterne har ikke været lige så klar i sin afvisning. Der spekuleres i, om han vil være klar til at danne en regering, der sidder på Sverigedemokraternes nåde, forklarer TV 2's udsendte i Sverige, Hans Redder. 

For at danne regering behøver han ikke direkte Sverigedemokraternes opbakning. Men det er nødvendigt, at de ikke aktivt stemmer imod ham. 

Opfordrede Löfven til at gå af

Da Ulf Kristersson søndag aften holdt tale til sine tilhængere, løftede han ikke sløret for, hvorvidt han vil samarbejde med Sverigedemokraterne. 

- Vi er Sveriges i særklasse største politiske kraft, som både kan og vil regere vort land. Og vi har et særligt ansvar for at gøre præcis det lige nu. At gøre det, som er absolut bedst for Sverige. Det arbejde ligger nu foran os, når valghandlingen ligger bag os, sagde han.

Moderaterne fik 19,8 procent af stemmerne og kunne derfor notere sig en tilbagegang på 3,5 procentpoint i forhold til valget i 2014.

Han opfordrede i samme tale statsminister Löfven til at gå af. Löfven kan vælge at blive på statsministerposten for at lede forhandlingerne om en ny regering. 

Historisk dårligt valg til Socialdemokraterne

Og Löfven har da også tænkt sig at blive på posten. 

Socialdemokraterne fik med lidt over 28 procent af stemmerne det dårligste valg, partiet nogensinde har haft. Men samtidig er resultatet bedre end meningsmålingerne havde spået.

- Vi ville gerne have set et bedre resultat, det er der ingen tvivl om. Men trods det har vælgerne gjort Socialdemokraterne til det største parti, sagde Löfven til sine jublende tilhængere på valgnatten. 

- Det er to uger tilbage til Riksdagens åbning. Jeg vil arbejde roligt videre som statsminister, sagde han.

Men det stod klart, at Socialdemokraterne og den rødgrønne blok ikke har et flertal. 

- En ting er allerede klart. Der er ingen side, der har sit eget flertal - vi skal have grænseoverskridende aftaler, sagde Löfven. 

Han har tidligere flirtet med både Centerpartiet (C) og De Liberale (L) fra den borgerlige blok for at få dem til at støtte sig som statsminister. Og det er et samarbejde på tværs af blokke, han går efter. 

- Uanset det endelige valgresultat bør blokpolitikken blive begravet i aften, sagde han. 

Fintælling og brevstemmer

Flere af valgstederne skal foretage en fintælling af stemmerne, og så mangler der også at blive talt omkring 200.000 brevstemmer. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

Den foreløbige opgørelse peger på en stemmedeltagelse på 84,4 procent. Ved det seneste valg i 2014 var det tal 83,4 procent.