Nordkorea viste sit militær frem - men det var de manglende missiler, der stjal billedet

Fraværet af atommissiler ved parade på årsdagen for Nordkoreas stiftelse er en udstrakt hånd til omverdenen, siger TV 2s korrespondent fra Pyongyang.

Dans, fyrværkeri, højtflyvende jagerfly, gymnastik og endeløse kolonner af marcherende soldater. 

Alt var som det plejer ved den store militærparade, som Nordkorea her til morgen dansk tid afholdt i hovedstaden Pyongyang. Og sĂĄ alligevel ikke. 

For ved paraden, der finder sted i anledning af 70-ĂĄrsdagen for dannelsen af Nordkorea i 1948, var de normale fremvisninger af landets langtrækkende, ballistiske atommissiler, som menes at kunne ramme USA, helt fraværende. 

Og symbolikken er til at tage og føle pĂĄ, siger TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som var til stede ved paraden i Pyongyang sammen med omkring 150 andre internationale pressefolk.

- Det skal vi lægge rigtig, rigtig meget i. Det her er et signal til omverdenen om, at man ikke ønsker at provokere især den amerikanske præsident Donald Trump.

Disclaimer2

TV 2 Nyhederne er i Nordkorea pĂĄ invitation fra det nordkoreanske styre. Vores hold er konstant omgivet af nordkoreanske guider og kan derfor ikke selv vælge, hvad de vil filme, og hvem de vil interviewe. TV 2 gør opmærksom pĂĄ, at vilkĂĄrene ikke stemmer overens med vores normale forstĂĄelse for fri og fair journalistik.

- Det kunne man have gjort, hvis man havde fremvist nogle af de missiler, som kan løfte atomsprænghoveder hele vejen over til USA, hvis man altsĂĄ spørger nordkoreanerne. Og det er netop de missiler, der har været det helt store omdrejningspunkt i de diskussioner og verbale ytringer, der har været mellem den nordkoreanske leder Kim Jong-un og Donald Trump, siger Rasmus Tantholdt.

Fokus på økonomien

I alt var 9000 udenlandske gæster inviteret til den store militærparade i Pyongyang. 

Heriblandt mange diplomater og folk fra hele verden, der sympatiserer med det nordkoreanske styre - blandt andet den franske skuespiller Gerard Depardieu.

Kim Jong-un lod sig pĂĄ behørig vis hylde af folkemængden fra en balkon, men overlod det i stedet til statschef, Kim Yong-nam, at holde talen til nationen. Og modsat tidligere taler var der her fokus pĂĄ den nordkoreanske økonomi. Kim Yong-nam kom kun i korte passager ind pĂĄ emner som krig og atomvĂĄben.

Man plejer at vise missilerne frem. Man plejer at vise alt, man har, for at skabe frygt i omverdenen

Rasmus Tantholdt

Efter den del af paraden, der dog - trods alt - involverede tanks og soldater i uniform, var overstĂĄet, strømmede op mod 100.000 nordkoreanere med farverige flag, balloner og andet stads ud pĂĄ de store pladser i hovedstaden. Her opførte de nøje koreograferede danse- og gymnastiktrin i det, regimet omtaler som 'Masse-legene'.

Alt, lige fra sygeplejersker til byggearbejdere, deltog i den majestætiske performance, som i bund og grund skal signalere nationalt sammenhold og lægge vægt pĂĄ "landets socialistiske status", som CNN's udsendte formulerer det. 

Adgang til 'Masse-legene' koster i øvrigt mellem 100 og 800 dollar. 

Nyt topmøde på vej

Fejringen af 70-ĂĄrsdagen for Nordkoreas stiftelse sker forud for, at Kim Jong-un og Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, skal mødes i Pyongyang over tre dage senere i september. 

Her skal de diskutere det 'praktiske' i forbindelse med den aftale om en fuldstændig atomafrustning pĂĄ Den Koreanske Halvø, som de to lande har diskuteret. De har ogsĂĄ indgĂĄet en aftale om formelt at ende Koreakrigen.

Det er første gang i over et ĂĄrti, at en præsident fra Sydkorea skal besøge Pyongyang. Topmødet finder sted efter en diplomatisk optøning pĂĄ Den Koreanske Halvø, og det er det tredje møde pĂĄ topplan siden april mellem repræsentanter fra de to en gang sĂĄ uforenelige lande.

Nord- og Sydkorea anmodede fredag i fællesskab i et brev FN om at videreformidle den fredserklæring, som de to lande blev enige om i april. Nordkorea håber derfor, at brevet vil blive delt med de 193 medlemslande.

Nye vinde blæser i landet

At Nordkorea ved dagens parade ikke gik all in pĂĄ fremvisningen af ballistiske missiler og andet militært isenkram, skal derfor ogsĂĄ ses som en udstrakt hĂĄnd til det internationale samfund, mener Rasmus Tantholdt. 

- Man plejer at vise missilerne frem. Man plejer at vise alt, man har, for at skabe frygt i omverdenen, men det gjorde man altsĂĄ ikke i dag. Der var ingen missiler. Der var mere fest og farver, og der var selvfølgelig ogsĂĄ titusinde soldater i strækmarch, men der var ogsĂĄ en masse andet, siger Tantholdt.

TV 2 i Nordkorea: Ingen missiler ved parade Video: Anders Hjort

Han fortæller, at de nordkoreanere, han har talt med, siger, at der var mere fest og farver end militær i forhold til, hvad man plejer at se ved sĂĄdanne parader:

- Det virker som om, at der, i hvert fald i hovederne pĂĄ dem, som jeg taler med, er en lidt ændret opfattelse af, hvordan tingene skal gøres. Det hele bliver dikteret fra oven, men nĂĄr nu deres leder Kim Jong-un gĂĄr ud og forhandler med det land, som man ellers betegner som den allerstørste fjende, nemlig USA, sĂĄ er det ogsĂĄ noget, de bemærker i lokalbefolkningen.

TV 2s korrespondent fortæller, at der i hvert fald pĂĄ nogle omrĂĄder blæser nogle nye vinde i det tidligere hermetisk lukkede land.

- Da jeg spurgte en nordkoreaner i dag om, hvordan det kan være, at de her missiler ikke bliver vist frem, sĂĄ sagde han, 'fordi vi i bund og grund ønsker fred'. Flere nordkoreanere giver udtryk for, at de ikke ønsker, at der konstant skal være en trussel mod landet fra omverdenen, siger Rasmus Tantholdt.