Valg i Sverige

Tv-vært tog afstand fra Åkesson efter debat - 'En skandale', mener partilederen

Sverigedemokraternas pressechef, Henrik Vinge, mødes lørdag med SVT's ledelse. Han vil kræve en tydelig undskyldning, skriver han på Twitter.

En sekvens i den afsluttende partilederrunde fik tv-kanalen SVT til at tage afstand fra Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson umiddelbart efter debatten var overstået.

Den statslige tv-station vælger side i debatten ved at "tage afstand" fra en partileders standpunkt. Det er en skandale

Jimmie Åkesson, partileder, Sverigedemokraterna

Efter debatten, som var arrangeret af SVT, tonede tv-værten Martina Nord frem med ordene:

- Vi skal begynde med at sige, at Jimmie Åkesson udtalelse var groft generaliserende, og SVT tager afstand fra den.

I løbet af debatten var Jimmie Åkesson i heftig debat med Centerpartiets partileder Annie Lööf, Miljöpartiets Isabella Lövin og Liberalernas Jan Björklund.

I et indlæg sagde Jimmie Åkesson om indvandrere, at "de passer ikke ind i Sverige".

- Lad os lige tale ud af posen. Grunden til at så få indvandrere kommer i arbejde er, at de ikke er svenskere og ikke passer ind i Sverige, lød det fra Jimmie Åkesson.

- Hvordan er det, du udtrykker dig, råbte Annie Lööf vredt, mens hun slog i sit podium.

I et indlæg kort efter beskrev Jan Björklund Jimmie Åkesson som "hjerteløs" og Isabella Lövin kaldte Åkessons ord "gift, som spreder sig".

Åkesson svarede igen med ordene: "I tager penge fra fattige og ældre. I prioriterer jo øget indvandring hver gang".

Krisemøde lørdag

Til den svenske avis Expressen forklarer den ansvarshavende redaktør på SVT, Eva Landahl, at det var hendes beslutning at undsige Jimmie Åkesson, fordi det var "en groft generaliserende udtalelse, at indvandrere udpeges som en gruppe, der ikke er svensk og ikke passer ind i Sverige".

Efter Jimmie Åkesson er blevet vist klippet med SVT-værten, der tager afstand fra ham, kalder han episoden "en skandale".

- Den statslige tv-station vælger side i debatten ved at "tage afstand" fra en partileders standpunkt. Det er en skandale, siger han.

Afstemning

Er det i orden, at en tv-vært og tv-kanal på den måde tager afstand fra en politikers udtalelser?

Partiets pressechef Henrik Vinge skal mødes med Eva Landdahl lørdag:

- Jeg vil sige, at det her er en skandale, og vi kræver en hurtig og tydelig undskyldning, skriver han på Twitter.

Sverigedemokraterna har på deres Twitter-profil tordnet mod SVT's håndtering.

- Det er en ageren som savner modstykke i moderne svensk historie, skriver partiet.

Flere personer fra partiets top er ligeledes gået til angreb på tv-stationen. Ifølge Aftonbladet kalder Martin Kinnunen fra Sverigedemokraternas ledelse SVT's afstandtagen for "uacceptabel" og betegner SVT som en "møgkanal".

- SVT går altså ud efter debatten og kritiserer Åkesson for, at han gør det klart, at indvandrere har sværere ved at få job i Sverige, hvis ikke de tilpasser sig. Uacceptabelt. Møgkanal, skriver han.

Espersen: Flovt, Sverige

Også i Danmark vækker SVT-beslutningen bestyrtelse. Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, kalder på Twitter håndteringen for "flovt".

- Sveriges TV "tager afstand fra Sverigedemokraterna" i den afsluttende partilederrunde. Vildt dramatisk krystalklart bevis på, at denne public servicekanal ikke længere kan betragtes som et anstændigt journalistisk mediehus.

- Flovt for Sverige. Flovt for Norden, skriver han.

TV 2s udsendte reporter Hans Redder fulgte debatten på svensk tv. Han forudser, at situationen vil komme til at fylde i debatten i Sverige det seneste døgn op til valget.

- Det er en ret opsigtsvækkende handling, at et public-service-organ, der skal forholde sig objektivt og har en central rolle ved at sende den her afsluttende debat, et døgn før valgstederne åbner, direkte melder sig ind i valgkampen ved at tage afstand fra en af partilederne, forklarer Hans Redder.