Valg i Sverige

Sverigedemokraterna får ingen undskyldning fra SVT: - Den største skandale for public service

Efter et møde mellem SVT og Sverigedemokraterna lørdag, står tv-kanalen fast på, at de gjorde det rigtige ved at tage afstand til Åkessons udtalelser.

Sverigedemokraterna får ikke en undskyldning fra den svenske public-service-kanal SVT, som partiet ellers havde bedt om, efter SVT fredag aften tog afstand til en af partileder Jimmie Åkessons udtalelser under en valgdebat.

Det ligger fast efter et møde mellem tv-kanalen og Sverigedemokraterna lørdag formiddag.

- De valgte ikke at undskylde og sagde, at det havde været en svær beslutning, fortalte partiets pressechef, Henrik Vinge, til pressen efter mødet.

- Det her er den største skandale, som public service nogensinde er blevet ramt af. SVT bør ikke gå ind i en politisk debat på denne måde, fastslog han.

Som konsekvens har Sverigedemokraterna valgt at boykotte SVT resten af lørdagen og vil derfor ikke give interviews til tv-kanalens reportere. Partitoppen vil lørdag aften diskutere, om de også skal boykotte valgdækningen søndag. 

SVT fortryder ikke

Sagen har desuden fået partiet til at klage til det svenske pressenævn. Men SVT står fast på sin beslutning, fortæller redaktør Eva Landahl, der var ansvarlig for tv-debatten.

- Det er mig, der har taget den beslutning. Jeg fortryder det ikke. Jeg mener stadig, det er den rigtige beslutning, ud fra den lovgivning vi arbejder under, siger hun til TV 2.

Eva Landahl fra SVT fastholder, at det var rigtigt, at tage afstand til Jimmie Åkessons udtalelser.

Med det henviser hun til, at tv-kanalen er underlagt den svenske tv- og radiolovs demokratiparagraf, hvor det fremgår det, at en programvirksomhed som helhed skal præges "af den demokratiske styreforms grundidéer og princippet om alle menneskers lige værd og det enkelte menneskes frihed og værdighed".

Debattører mødes i ny debat lørdag

Den omdiskuterede udtalelse faldt under den tv-transmitterede partilederrunde fredag aften. I debatten sagde Jimmie Åkesson fra Sverigedemokraterna om nogle indvandrere, at de ikke "passer ind i Sverige".

SVT skriver i en forklaring på sin hjemmeside, at udtalelsen er generaliserende og udpeger indvandrere som en gruppe, der ikke er svenskere og ikke passer ind i Sverige.

Udtalelsen faldt under en højspændt debat mellem Jimmie Åkesson og Centerpartiets leder, Annie Lööf. Lørdag aften mødes de to partiledere i en ny debat, mindre end 24 timer før svenskerne går til stemmeurnerne søndag.

Det sker på foranledning af Annie Lööf, der få timer efter SVT-debatten var ude på Twitter med en udfordring til Sverigedemokraternas partileder:

- Jeg vil ikke blande mig i SVT's afstandstagen (til Jimmie Åkessons udtalelser, red.), men Åkesson kan ikke stå uimodsagt. Mød mig i valgkampens sidste debat i morgen, lød det fra partilederen.

Det takkede modstanderen ja til, og lørdag aften klokken 22.45 lægger avisen Expressens net-tv studie til en sidste debat, som begynder, hvor fredagens sluttede – med temaerne integration og indvandring.

Skidt for SVT, godt for Åkesson

Samtidig fortsætter debatten om SVT's ageren ved tv-debatten.

Mens SVT står fast på, at de traf den rigtige beslutning ved at tage afstand fra Åkessons udtalelser, mener medieforsker Lars Kabel, der er lektor ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, ikke nødvendigvis, at det var det rigtige at gøre.

Ifølge ham sætter en undsigelse af en partileder til en tv-debat ikke den svenske tv-station i et særlig godt lys.

- Jeg vil tror ikke, at det var særligt fornuftigt at gøre det to dage før et valg. Også selvom SVT gerne vil tage afstand og er bange for at komme til at stå juridisk og moralsk til ansvar for nogle meget hårde udtalelser, siger han til Ritzau.

Efter den afsluttende partilederrunde i Sverige tog tv-kanalen SVT afstand fra Sverigedemokraterna. En skandale, mener partilederen. Video: Mie Leonora Heiberg

Til gengæld var det noget af det bedste, der kunne ske for Jimmie Åkesson, mener Morten Rud Pedersen, der er direktør for kommunikationsbureauet Morten Rud Pedersen Public Affairs, der arbejder med kommunikation i hele Europa.

Nu kommer hele den sidste dag til at handle om det, han gerne vil have, den skal handle om. Nemlig, at han kan tilbyde noget andet end etablissementet.

- Og så kan man jo gå rundt og diskutere, hvad der egentlig lå i udtalelsen, men det bliver jo så noget, vi kommer til at diskutere måske efter valget, siger han.

Politisk korrekthed

Ulrik Strøjer Kappel, der er Skandinavienskorrespondent for Kristeligt Dagblad og følger valgkampen tæt, er enig i, at det er godt for partiets politiske agenda, at deres kritiske tilgang til indvandring kommer i fokus.

Ifølge ham mener mange svenskere, at Sverigedemokraternas indvandringspolitik er den bedste.

Men for mange svenskere kan udtalelsen også have den modsatte effekt.

Han bryder en forestilling om, at sådan gør man bare ikke over for en gruppe mennesker

Sidsel Eriksen, lektor ved Københavns Universitet

- Det er dårligt for Sverigedemokraterna, at der bliver sat fokus på deres retorik i den her sammenhæng. Det er dårligt for dem, at de bliver løftet frem med det her citat, som Åkesson har sagt.

Det kan skyldes, at svenskerne har haft en helt anden indvandrerdebat, end vi har i Danmark.

Og ved at italesætte en gruppe som ikke værende en del af samfundet og tillægge en befolkningsgruppe nogle værdier, bare fordi de tilhører gruppen, har han begået to dødssynder, i forhold til hvordan man taler om indvandrere, mener historiker og lektor ved Københavns Universitet Sidsel Eriksen.

- Han bryder en forestilling om, at sådan gør man bare ikke over for en gruppe mennesker. Man gør det heller ikke over for homoseksuelle eller kvinder eller noget andet, siger hun.