Valg i Sverige

Sverigedemokraterna boykotter SVT og indberetter mediet til valgobservatører

Partiet anklager SVT for at handle udemokratisk og aktivt forsøge at påvirke valget ved at tage citater ud af sammenhæng.

Dagen før det svenske valg har Sverigedemokraternas partileder, Jimmie Åkesson, valgt at boykotte den svenske public-service-kanal SVT.

Lørdag formiddag forlød det, at partilederen ville lægge tv-kanalen på is lørdagen igennem, men boykottet udvides nu til også at omfatte valgdagen søndag, indtil den sidste stemme er talt op, skriver Sverigedemokraterna i en pressemeddelse.

Samtidig oplyser partiet, at de har valgt at indberette SVT til de internationale valgobservatører fra OSCE.

Udmeldingen kommer som følge af, at SVT fredag aften valgte at tage afstand fra Jimmie Åkessons udtalelser ved en partilederdebat på kanalen.

SD: Citatet er taget ud af kontekst

SVT's redaktør Eva Landahl, der var ansvarlig for valgdebatten, har over for avisen Expressen begrundet tv-kanalens valg med, at "Jimmie Åkesson udpegede indvandrere som en gruppe, der ikke kan blive svenske".

Men det er decideret løgn, lyder det nu i pressemeddelelsen fra Sverigedemokraterna. 

- Ved at forkorte citatet og fjerne det fra kontekst, bliver betydningen af det, Jimmie Åkesson egentligt sagde, forvrænget, lyder det i pressemeddelelsen. 

Ligeledes beskylder Sverigedemokraterna mediet for at misinformere deres seere på en måde, som kan skade partiet, kort tid før stemmeurnerne skal fyldes. 

- Det faktum, at en public-service-kanal gennem løgne og forvridninger aktivt forsøger at påvirke et valg, bør være uacceptabelt i et demokrati. 

Det er denne opfattelse af SVT som udemokratisk, der har fået partiet til at indberette mediet til valgobservatørerne fra OSCE. Tidligere lørdag fortalte de ligeledes, at de har klaget over kanalen til pressenævnet

Parterne mødtes ellers lørdag formiddag i et forsøg på forsoning. Her krævede Sverigedemokraterne en undskyldning fra SVT, men det afviste tv-kanalen.

Udtalelser om indvandrere gjorde udfaldet

Kilden til konflikten mellem det indvandrerkritiske parti og tv-kanalen er den bemærkning, studieværten Martina Nord kom med i nedlægget efter tv-debatten på SVT fredag aften. 

- Vi skal starte med at sige, at Jimmie Åkessons udtalelser her i indledningen var groft generaliserende, og SVT tager afstand til det, lød det ifølge blandt andre Expressen og Omni.

Sverigedemokraterne har kaldt hændelsen både "uacceptabel", "uden fortilfælde" og "en skandale", men hos SVT mener de, at de har handlet korrekt.

- Det er mig, der har taget den beslutning. Jeg fortryder det ikke. Jeg mener stadig, det er den rigtige beslutning ud fra den lovgivning, vi arbejder under, fortalte redaktør Eva Landahl til TV 2 tidligere lørdag. 

Her henviste hun til, at SVT er underlagt en særlig demokratiparagraf i tv- og radioloven, som gør, at kanalens programmer skal præges af "den demokratiske styreforms grundidéer og princippet om alle menneskers lige værd og det enkelte menneskes frihed og værdighed".