Udland

Svensk tv skifter valgredaktør efter kontrovers med Åkesson

Den svenske tv-station SVTs ansvarlige for valgudsendelser skiftes ud før valget søndag, skriver Expressen.

Den svenske public service tv-station SVT udskifter Eva Landahl som ansvarlig for tv-stationens valgprogrammer, så hun ikke er ansvarshavende søndag, hvor det svenske valg finder sted.

Det skriver avisen Expressen.

Det var Eva Landahl, der traf beslutningen om, at SVT skulle tage afstand fra udtalelser, som Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, kom med fredag aften under en partilederdebat.

Twitter-opførsel fælder redaktøren

Expressen skriver også, at den har været inde og kigge på Landahls Twitterkonto. Den viser, at hun to gange har trykket på "synes om" ved tweets, der er kritiske over for Sverigedemokraterna.

I en af de to tweets står der: "SD er et helt unødvendigt parti".

Expressen skriver, at Eva Landahl skulle have været ansvarlig redaktør på SVT's dækning af valgdagen, men det sker ikke. Begrundelsen er hendes twitterkonto og håndteringen af partilederdebatten.

- Vi er enige om, at det ville have været bedre og lettere at forstå for offentligheden, hvis vi havde svaret udtalelsen på en anden måde efter debatten, eksempelvis igennem direkte spørgsmål, siger Eva Landahl ifølge Expressen.

- I løbet af aftenen er der også rejst spørgsmål om, at jeg har "syntes om" to SD-kritiske artikler på Twitter i 2017 og 2014 samt om en kommentar om en SD-politiker, lyder det fra redaktøren, der fortsætter:

- Jeg ved, at jeg har læst artiklerne, men jeg har ikke før i dag vidst, om jeg også har "syntes om" dem. Det er forklaringen, men jeg forstår, at den ikke anses for tilfredsstillende.

Partileder: - Indvandrere passer ikke ind i Sverige

Problemerne begyndte kort efter afslutningen på debatten fredag aften, hvor partilederne, journalister og andre stod og talte.

Under debatten havde Åkesson sagt, at indvandrere ikke er svenskere og "ikke passer ind i Sverige". Derfor har de svært ved at finde arbejde, så de må tilegne sig forudsætninger for at blive svenske, sagde han.

Det tog SVT afstand fra.

- Vi skal begynde med at sige, at Jimmie Åkessons udtalelse var groft generaliserende, og SVT tager afstand fra den, sagde SVT-værten Martina Nord efter debatten.

Åkesson boykotter tv-kanalen

Efterfølgende sagde den ansvarlige redaktør, Eva Landahl, at SVT har et ansvar for at tage afstand fra det, der ifølge hende er generaliserende udtalelser fra en politiker, men den købte Sverigedemokraterna ikke. 

I en pressemeddelelse ytrede partiet deres utilfredshed med kanalen og redaktørens ageren.

Jimmie Åkessons udtalelse er taget ud af sammenhæng og forkortet, hvilket forvrænger budskabet, lød det blandt andet i pressemeddelelsen, hvor SVT blev beskyldt for at misinformere deres seere på en måde, som kan skade oppositionspartiet, kort tid før stemmeurnerne skal fyldes.

- Det faktum, at en public-service-kanal gennem løgne og forvridninger aktivt forsøger at påvirke et valg, bør være uacceptabelt i et demokrati. 

På grund af kontroversen har Sverigedemokraterna valgt at indberette SVT til de internationale valgobservatører fra OSCE, og partiet har ligeledes indgivet en klage over kanalen til det svenske pressenævn. 

Yderligere har Jimmie Åkesson meddelt, at han ikke vil lade sig interviewe af kanalen igen, før valget er overstået.