Nordkorea fejrer 70 år, men det bliver propaganda for fuld udblæsning, siger Korea-kender

Fejringen af landets tilblivelse er en kæmpe propagandafest, mener Korea-kender.

Søndag fylder Nordkorea 70 år, og det skal fejres.

I månedsvis har styret forberedt sig på mærkedagen, som blandt andet vil blive markeret med en storslået militærparade og et fakkelshow i landets hovedstad, Pyongyang.

Tv 2s arbejdsvilkår i Nordkorea

TV 2 Nyhederne er i Nordkorea på invitation fra det nordkoreanske styre. Vores hold er konstant omgivet af nordkoreanske guider og kan derfor ikke selv vælge, hvad de vil filme, og hvem de vil interviewe. TV 2 gør opmærksom på, at vilkårene ikke stemmer overens med vores normale forståelse for fri og fair journalistik.

I denne anledning har tusindvis af personer – blandt andre journalister - fra alle kroge i verden modtaget officielle invitationer fra det nordkoreanske regime. 

Formålet er at give udefrakommende en unik adgang til at se styret indefra. Men der er langt fra fri leg for de gæstende. Hver og én har de fået en nordkoreansk oppasser, og programmet er lagt på forhånd.

Lørdag blev de omtrent 150 inviterede mediefolk - heriblandt TV 2s udsendte, Rasmus Tantholdt - sendt afsted på busser mod en på forhånd ukendt destination.

Busserne kørte journalisterne til en kosmetikfabrik i Pyongyang, hvor de blev modtaget af udvalgte guides, der kunne fortælle om arbejdet på fabrikken, som hævder at producere parfumer, cremer og anden kosmetik i samme gode kvalitet som eksempelvis Chanels produkter.

Også Svenska Dagbladet er blandt de medier, der har modtaget en invitation fra det nordkoreanske styre. Her fortæller journalist Gunilla Elisabeth Von Hall om besøget på kosmetikfabrikken. Video: Katja Mejborn Østergaard

Kim Jong-Un skyld i succes

På fabrikken takker de ansatte den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, for det ambitiøse og høje niveau, og som alle andre steder i landet pryder lederens ansigt da også væggene flere steder.

- Vi er meget stolte af denne fabrik, og Kim Jung-un har besøgt den to gange. Med hans ekspertise er det lykkedes at skabe en succes, fortæller Han Su Von, som er guide på Pyongyang Kosmetikfabrik, til TV 2.

Rundt omkring på fabriksvæggene hænger skærme med grafer og analyser, der viser gæsterne, at de nordkoreanske produkter er mindst lige så gode, som dem de internationalt anerkendte – hvis ikke bedre.

Lee Shan er salgsassistent på kosmetikfabrikken i Pyongyang. Hun fortæller her, hvordan fabrikken arbejder for at skabe produkter, der er mindst ligeså gode som de internationalt anerkendte. Video: Katja Mejborn Østergaard

Pointen er at lade de udenlandske mediefolk forstå, at Nordkorea ikke er afhængige af dyre cremer og parfumer fra Europa, og at sanktioner fra det internationale samfund af samme årsag ikke betyder noget for landet.

- Selvfølgelig vil vi gerne udveksle information og teknologi med andre lande. Men primært skal vi kunne klare os selv, fortæller Ju Jung Hyok, som er en af de guider, staten har hyret til at vise landets gæster rundt.

Landet forsøger at sende en besked

Når det nordkoreanske styre med en sådan gæstfrihed vælger at invitere personer fra hele verden til at tage del i fejringen af landets tilblivelse, handler det i høj grad om, at de ønsker at forbedre landets image udadtil.

Det fortæller Jean Lee, direktør for Korea-afdelingen på The Wilson Center i Washington og tidligere bureauchef for nyhedsbureauet AP’s afdeling i Pyongyang, til CNN.

- Milepæle som denne er en mulighed for at give befolkningen noget at fejre og samtidig en følelse af stolthed, og det er også en mulighed for at sende et budskab til resten af verden, forklarer Jean Lee.

Kæmpe propagandashow

Både militærparaden og fakkelshowet skal være med til at understrege budskabet, og som noget ekstraordinært genoptager landet en gammel tradition, der ellers har været lagt på hylden de seneste år.

Søndag vil der blive afholdt såkaldte ’mass games’, der er en omfattende optræden med dans, gymnastik og performancekunst. Op mod 100.000 nordkoreanere forventes at deltage, skriver CNN.

Du kan føle, at det er underholdning. Men i virkeligheden er det propaganda i fuld udblæsning.

Jean Lee, direktør for Korea-afdelingen på The Wilson Center i Washington

Jean Lee har overværet flere af disse ’mass games’, og hun forventer, at fokus denne gang vil være på økonomi, det nye sammenhold med Sydkorea og landets levebrød.

- Det, vi kan forvente at se denne gang, er, at de (landets ledelse, red.) vil benytte fejringen og budskaberne i optrædener til at sende et signal til både verden og befolkningen om, at de har ændret deres prioriteter og politik, siger hun.

Op mod 100.000 nordkoreanere forventes at deltage i søndagens 'mass games'. Her et billede fra Arirang Mass Games i Pyongyang i 2013.
Op mod 100.000 nordkoreanere forventes at deltage i søndagens 'mass games'. Her et billede fra Arirang Mass Games i Pyongyang i 2013. Foto: Kcna / Scanpix Denmark

Men selvom ’mass games’ kan være ganske interessante og forbløffende at overvære, skal man ikke lade sig narre, lyder det fra Jean Lee.

- Du kan føle, at det er underholdning. Men i virkeligheden er det propaganda for fuld udblæsning.